Vesti
Saopštenja

Euleks: Simonsova izjava skup nepotkrepljenih nagađanja

Današnja izjava Malkolma Simonsa u Skupštini je skup loše zamišljenih i nepotkrepljenih nagađanja, neistina i ličnih mišljenja. Znajući da ne može biti tužen za klevetu, pošto je izjava Simonsa pokrivena imunitetom parlamentarne privilegije 3 , on je učestvovao u namernoj kampanji dezinformacija koje se odnose na prekršaje koji su se navodno dogodili dok je radio za Euleks i koje imaju za cilj da služe konkretnim skrivenim motivima i interesima, saopšteno je iz ove Misije na Kosovu.
Euleks: Simonsova izjava skup nepotkrepljenih nagađanja
Sedište Euleks-a (Foto N1)

Kako se navodi, Simonsova današnja izjava odraz je nezadovoljstva ishodom triju istraga koje su protiv njega vodile vlasti EU u Briselu, i podnele ih za dalje postupanje organima u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK), nadležnim za njegovo upućivanje na dužnost. Dodaje se da ovo vide kao još jedan pokušaj diskreditacije Misije od strane zainteresovanih za podrivanje vladavine prava na Kosovu i u samoj EU.

"Simons je bio službenik iz Ujedinjenog Kraljevstva, koji je od 2008. godine upućen na dužnost u Euleks na nekoliko funkcija i tokom većeg dela izvršnog mandata Euleksa, koji je završen u junu 2018. godine.
Tokom ovog perioda Simonsa je na dužnost upućivala Kancelarija za spoljne i poslove Komonvelta (FCO). On više ne radi za FCO, ali prema Simonsovoj izjavi, tokom svog perioda u Euleks-u redovno je izveštavao
vlasti Ujedinjenog Kraljevstva. Danas je izjavio da je 2013. svoju zabrinutost podelio sa ambasadom Velike Britanije, a ne sa Euleks-om, EU ili kosovskim vlastima. Posle toga, ne samo da nije napustio Euleks, već se 2014. prijavio i prihvatio da postane predsednik Euleks-ovih sudija", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je Simons bio predmet "nezavisnih istraga o ozbiljnim navodima o nedoličnom ponašanju u tri pojedinačna slučaja, za vreme dok je bio sudija u Euleks-u".

"Ove istrage je vodio i finalizovao tim koji je formiran i imao je sedište u Briselu, kojim je predsedavao bivši sudija Evropskog suda pravde. U sva tri slučaja, saveti disciplinskog odbora preneti su Simonsu i organu nadležnom za njegovo upućivanje na dužnost, Kancelariji Ujedinjenog Kraljevstva za spoljne i poslove Komonvelta. Konačnu odluku o tome koje mere treba preduzeti kao odgovor na savet disciplinskog odbora u vezi sa nedoličnim ponašanjem Simonsa donosi organ u Ujedinjenom Kraljevstvu nadležan za njegovo upućivanje na dužnost. Zarad transparentnosti, pozivamo Simonsa da izveštaje, zaključke i preporuke disciplinskog odbora podnese Skupštini Kosova, kako bi omogućio poslanicima da u potpunosti ispitaju njegove tvrdnje".

Kada je reč o tvrdnjama Simonsa da je Euleks predao spise predmeta srpskim tužilaštvima, iz ove misije ponavljaju da nikada nisu predali nijedan predmet ratnih zločina srpskim organima tužilaštva, niti se odrekli ovlašćenja nad istražnim spisima i predmetima.

"Pozivamo Simonsa da navede predmete za koje tvrdi da ih je Misija predala srpskim vlastima", navodi se u saopštenju.

Kada je reč o zaštiti svedoka, iz Euleksa napominju da ova misija nastavlja da upravlja svojim rezidualnim programom zaštite svedoka, te i dalje pruža bezbednost svedocima u skladu sa postojećim zakonskim odredbama.

"Većina institucija, uključujući Euleks, ima Kodeks ponašanja za rešavanje bilo kakvih disciplinskih ili etičkih prekršaja. Euleks je ozbiljno shvatio sve navode o bilo kakvom prekršaju i odmah pokrenuo disciplinski postupak protiv ograničenog broja članova osoblja optuženih za prekršaje, uključujući bilo kakve finansijske prekršaje", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022