Vesti
Saopštenja

Euleks: Simonsova izjava skup nepotkrepljenih nagađanja

Današnja izjava Malkolma Simonsa u Skupštini je skup loše zamišljenih i nepotkrepljenih nagađanja, neistina i ličnih mišljenja. Znajući da ne može biti tužen za klevetu, pošto je izjava Simonsa pokrivena imunitetom parlamentarne privilegije 3 , on je učestvovao u namernoj kampanji dezinformacija koje se odnose na prekršaje koji su se navodno dogodili dok je radio za Euleks i koje imaju za cilj da služe konkretnim skrivenim motivima i interesima, saopšteno je iz ove Misije na Kosovu.
Euleks: Simonsova izjava skup nepotkrepljenih nagađanja
Sedište Euleks-a (Foto N1)

Kako se navodi, Simonsova današnja izjava odraz je nezadovoljstva ishodom triju istraga koje su protiv njega vodile vlasti EU u Briselu, i podnele ih za dalje postupanje organima u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK), nadležnim za njegovo upućivanje na dužnost. Dodaje se da ovo vide kao još jedan pokušaj diskreditacije Misije od strane zainteresovanih za podrivanje vladavine prava na Kosovu i u samoj EU.

"Simons je bio službenik iz Ujedinjenog Kraljevstva, koji je od 2008. godine upućen na dužnost u Euleks na nekoliko funkcija i tokom većeg dela izvršnog mandata Euleksa, koji je završen u junu 2018. godine.
Tokom ovog perioda Simonsa je na dužnost upućivala Kancelarija za spoljne i poslove Komonvelta (FCO). On više ne radi za FCO, ali prema Simonsovoj izjavi, tokom svog perioda u Euleks-u redovno je izveštavao
vlasti Ujedinjenog Kraljevstva. Danas je izjavio da je 2013. svoju zabrinutost podelio sa ambasadom Velike Britanije, a ne sa Euleks-om, EU ili kosovskim vlastima. Posle toga, ne samo da nije napustio Euleks, već se 2014. prijavio i prihvatio da postane predsednik Euleks-ovih sudija", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je Simons bio predmet "nezavisnih istraga o ozbiljnim navodima o nedoličnom ponašanju u tri pojedinačna slučaja, za vreme dok je bio sudija u Euleks-u".

"Ove istrage je vodio i finalizovao tim koji je formiran i imao je sedište u Briselu, kojim je predsedavao bivši sudija Evropskog suda pravde. U sva tri slučaja, saveti disciplinskog odbora preneti su Simonsu i organu nadležnom za njegovo upućivanje na dužnost, Kancelariji Ujedinjenog Kraljevstva za spoljne i poslove Komonvelta. Konačnu odluku o tome koje mere treba preduzeti kao odgovor na savet disciplinskog odbora u vezi sa nedoličnim ponašanjem Simonsa donosi organ u Ujedinjenom Kraljevstvu nadležan za njegovo upućivanje na dužnost. Zarad transparentnosti, pozivamo Simonsa da izveštaje, zaključke i preporuke disciplinskog odbora podnese Skupštini Kosova, kako bi omogućio poslanicima da u potpunosti ispitaju njegove tvrdnje".

Kada je reč o tvrdnjama Simonsa da je Euleks predao spise predmeta srpskim tužilaštvima, iz ove misije ponavljaju da nikada nisu predali nijedan predmet ratnih zločina srpskim organima tužilaštva, niti se odrekli ovlašćenja nad istražnim spisima i predmetima.

"Pozivamo Simonsa da navede predmete za koje tvrdi da ih je Misija predala srpskim vlastima", navodi se u saopštenju.

Kada je reč o zaštiti svedoka, iz Euleksa napominju da ova misija nastavlja da upravlja svojim rezidualnim programom zaštite svedoka, te i dalje pruža bezbednost svedocima u skladu sa postojećim zakonskim odredbama.

"Većina institucija, uključujući Euleks, ima Kodeks ponašanja za rešavanje bilo kakvih disciplinskih ili etičkih prekršaja. Euleks je ozbiljno shvatio sve navode o bilo kakvom prekršaju i odmah pokrenuo disciplinski postupak protiv ograničenog broja članova osoblja optuženih za prekršaje, uključujući bilo kakve finansijske prekršaje", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

Na Kosovu sutra Dan žalosti
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak danom žalosti zbog žrtava tragične nesreće u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Deca iz Gračanice u poseti Starom dvoru
Učenici osnovnih škola sa područja opštine Gračanica posetili su tokom jučerašnjeg dana Stari dvor u Beogradu, manastir Rakovicu, hram Svetog Save, Kalemegdan i Muzej vazduhoplovstva, saopšteno je iz Turističke organizacije Gračanice. 
  • 24.07.2021
Veselinović prebačen na saslušanje u Prizren
Srboljub Veselinović (80) koga je Кosovska policija više sati držala na administrativnom prelazu Jarinje, u kasnim poslepodnevnim satima prebačen je na saslušanje u Prizren, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 21.07.2021
Kancelarija za KiM: Veselinović zadržan na Jarinju
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da se Srboljub Veselinović (80), interno raseljeno lice sa Kosova i dalje se nalazi na prelazu Jarinje, gde ga je zadržala Kosovska policija, koja mu ne dozvoljava da nastavi put dok ne izvrše, kako je rečeno, "dodatne kontrole", iako je prethodo saopšteno da je Veselinović uhapšen. 
  • 21.07.2021
Petković razgovarao sa Bocan Harčenkom o dijalogu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, koga je upoznao sa poslednjom rundom dijaloga Beograda i Prištine, održanom juče u Briselu i sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.  
  • 20.07.2021
Vujičić: Vučić nas se seti samo tokom izbora

Predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić reagovao je na jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Brisela da je od juče mnogo zabrinutiji za položaj Srba na Kosovu, dok je, kako navodi Vujičić, njegova briga za "kosovske Crnogorce koji su državljani Srbije kao i uvek do sada izostala".

  • 20.07.2021