Vesti
Saopštenja

EULEKS raspoređuje dodatne snage na Kosovu

Rezervna policijska jedinica sastavljena od 92 pripadnika Evropskih žandarmerijskih snaga (EUROGENDFOR) iz Portugalije, Francuske i Italije privremeno će biti raspoređena na Kosovu u narednim nedeljama, kako bi se ojačali kapaciteti postojeće Specijalizovane policijske jedinice EULEX-a (SPJ), saopšteno je iz ove misije.
EULEKS raspoređuje dodatne snage na Kosovu
EULEKS i KFOR sprovode zajedničku vežbu kontrole masa i nereda (Foto eulex-kosovo.eu)

Kako je navedeno, "rezervna Specijalizovana policijska jedinica (SPJ) će podržati EULEKS u ispunjavanju njegovih zadataka kao druge instance za reagovanje na bezbednosne situacije na Kosovu, po potrebi i imajući u vidu bezbednosno okruženje".

EULEKS-ova SPJ na Kosovu ima 105 poljskih policajaca stacioniranih u Mitrovici.

Rezervna SPJ sastoji se još od 92 žandarma: 42 iz Portugalije, 28 iz Francuske i 22 iz Italije. Oni će biti smešteni u bazi za podršku EULEKS-a u Kosovu Polju.

Iz ove misije su poručili da raspoređivanjem rezervne SPJ pokazuju odlučnost EULEKS-a da nastavi sa "podržavanjem stabilnosti Kosova" i "doprinosi bezbednosti žena, muškaraca, devojčica i dečaka iz svih zajednica na Kosovu".

Podsećaju da su Evropske žandarmerijske snage operativne, unapred organizovane, robusne i brzo rasporedive interventne policijske snage. Cilj je deeskalacija tenzija i uspostavljanje javnog reda, kao i zaštita života, integriteta i imovine pogođenog stanovništva.

"EULEKS-ova SPJ je druga instanca za reagovanje na bezbednosne situacije na Kosovu i pruža stalnu podršku kapacitetima Policije Kosova za kontrolu masa i nemira kroz savetovanje i zajedničku obuku. Troslojni mehanizam za reagovanje na bezbednosne situacije na Kosovu čine Policija Kosova kao prva, EULEKS kao druga, te KFOR kao treća instanca", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.



Ostale vesti

Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022