Vesti
Saopštenja

EULEKS: Pronađeni posmrtni ostaci najmanje četvoro ljudi

U kamenolomu Rudnica u opštini Raška pronađeni su posmrtni ostaci najmanje četvoro ljudi i sada se čeka nalog suda za ekshumaciju, saopštio je EULEKS.

"Za sada znamo da su tu zakopani ostaci bar četiri žrtve. Iskopavanje je stalo čim smo pronašli ljudske ostatke. Lokacija je obezbeđena i sada moramo da čekamo nalog za ekshumaciju od suda, pre nego što nastavimo", rekao je načelnik odeljenja EULEKS-a za sudsku medicinu Alan Robinson.

U  saopštenju, Robinson je rekao da u ovom trenutku nije moguće reći koliko je tela zakopano u Rudnici.

"Broj bi mogao da bude veliki ali bi mogao da bude i manji od broja koji većina očekuje, međutim, ukupan broj žrtava može se utvrditi tek nakon što se završi celokupan forenzički rad",dodao je on.

Predstavnici udruženja porodica na Kosovu uskoro će dobiti poziv na informativni razgovor tokom kog će biti predstavljeni detalji ove terenske operacije.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021