Vesti
Saopštenja

Euleks poziva na toleranciju prema LGBT zajednici

Danas se obeležava Međunarodni dan protiv homofobije, transfobije i bifobije. Šef Euleksa na Kosovu Lars Gunar Vigemark kaže da nema mesta mržnji ni u jednom društvu.
Euleks poziva na toleranciju prema LGBT zajednici
Zastava LGBT zajednice u sedištu Euleksa (Foto Eleks)

Povodom 17. maja Međunarodnog dana protiv homofobije, transfobije i bifobije, misija Euleksa postavila je zastavu duginih boja na zgradi svog sedišta u Prištini, u znak podrške i poziva na jednakost, pravdu i inkluziju svih ljudi, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili polne karakteristike.

„Kosovo je u proteklih nekoliko godina ostvarilo napredak u zakonodavstvu koje se odnosi na prava lezbijki, gejeva, biseksualaca, transrodnih i interseksualnih osoba (LGBTI), uključujući dve važne odluke u oblasti upisa građanskog stanja za transrodne osobe. Međutim, želeli bismo da vidimo adekvatnu i doslednu primenu relevantnih zakonskih odredbi, kao i širih građanskih prava za kosovsku LGBTI zajednicu”, izjavio je Vigemark.

Međutim, dodaje da uprkos ostvarenom napretku, mnogi ljudi su i dalje u riziku od diskriminacije, mržnje i nasilja, zbog čega ova misija vladavine prava pažljivo prati prati slučajeve zlostavljanja i diskriminacije ranjivih osoba, posebno protiv pripadnika LGBTI zajednice.

„Fobijama, diskriminaciji, predrasudama i mržnji nema mesta u našim društvima. Na Kosovu i širom EU vlasti moraju pojačati svoje napore na unapređenju potpunog uživanja ljudskih prava od strane LGBTI osoba. I dalje ćemo se zalagati za poštovanje ljudskih prava za sve, bez obzira na seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili polne karakteristike", kazao je Vigemark.Ostale vesti

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
  • 22.05.2020
Kako proveriti status aplikacije za pomoć Vlade Kosova
Ministarstvo za finansije i transfere Kosova objavilo je telefonski broj i imejl adresu putem kojih pojedinci ili predstavnici biznisa mogu da provere šta se dešava sa njihovom aplikacijom koju su podneli za dobijanje ekonomske pomoći koju pruža Vlada Kosova tokom pandemije Kovid 19 ili da upute žalbu, ukoliko je njihov zahtev odbijen.
  • 21.05.2020