Vesti
Saopštenja

Euleks: Potrebno poboljšati saradnju policije i tužilastva

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) predstavila je svoj prvi Izveštaj o sistemskom i tematskom nadgledanju pravosuđa.
Euleks: Potrebno poboljšati saradnju policije i tužilastva
Sedište Euleksa (Foto Kim arhiva)

„Potrebno je poboljšati saradnju između policije i tužilaštva u predmetima korupcije i rodno zasnovanog nasilja. Pored toga, neophodna je dugoročna strategija za rešavanje zaostalih građanskih predmeta koji se tiču privatizacije pri Posebnoj komori Vrhovnog suda i potrebno je preduzeti korake i za rešavanje prekomernog trajanja imovinskih parničnih postupaka i mnogih odlaganja kojima podležu ovi predmeti“, naveo je šef Euleksove jedinice za nadgledanje predmeta, Hubert van Ek Koster.

Direktor Istražnog odeljenja Policije Kosova, Riza Šilova, je rekao da je ovaj izveštaj poseban jer se bavi nalazima i preporukama pravosudnog sistema kroz ceo lanac, počev od policije, tužilaštva i sudstva. „Među mnogim prioritetima, bavljenje rodno zasnovanim nasiljem i nasiljem u porodici biće nam prioritet.“

Izveštaj pokriva period od septembra 2019. do sredine marta 2020. godine i sadrži nalaze nadgledanja 107 predmeta i 312 pretresa, kao i konkretne preporuke kosovskim organima za unapređenje pravosudnog sistema.

Ministar pravde Kosova, Selim Selimi, rekao je da su „funkcionalni pregled vladavine prava i proces odgovornosti, uključujući proveru, pokazatelji da Kosovo prelazi sa promišljanja na fazu primene i da neće stajati skrštenih ruku pred segmentima koji ugrožavaju pravosudni sistem“.

„Oba ova procesa deo su reforme i cilj nam je da se kroz njih povećaju odgovornost, efikasnost i profesionalnost u pravosudnom i tužilačkom sistemu, kako bi se vratilo poverenje građana u pravdu. Dakle, garantovanje nezavisnosti i osnaživanje pravosudnog i tužilačkog sistema je naša borba u kojoj ćemo pobediti”, rekao je Seljimi.

Izveštaj je dostupan na internetu ovde: https://www.eulex-kosovo.eu/?page=3,11,1250Ostale vesti

Petković: Briselski dijalog talac nespremnosti Prištine
"Beograd neće odustati od insistiranja na neodložnom formiranju Zajednice srpskih opština sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima i već na prvom sledećem sastanku u Briselu, zahtevaće konkretne poteze u tom pravcu, što je jasno istakla i Evropska unija", ponovio je Petar Petković u razgovoru sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom.
  • 25.10.2021

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021