Vesti
Saopštenja

Euleks: Potrebno poboljšati saradnju policije i tužilastva

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) predstavila je svoj prvi Izveštaj o sistemskom i tematskom nadgledanju pravosuđa.
Euleks: Potrebno poboljšati saradnju policije i tužilastva
Sedište Euleksa (Foto Kim arhiva)

„Potrebno je poboljšati saradnju između policije i tužilaštva u predmetima korupcije i rodno zasnovanog nasilja. Pored toga, neophodna je dugoročna strategija za rešavanje zaostalih građanskih predmeta koji se tiču privatizacije pri Posebnoj komori Vrhovnog suda i potrebno je preduzeti korake i za rešavanje prekomernog trajanja imovinskih parničnih postupaka i mnogih odlaganja kojima podležu ovi predmeti“, naveo je šef Euleksove jedinice za nadgledanje predmeta, Hubert van Ek Koster.

Direktor Istražnog odeljenja Policije Kosova, Riza Šilova, je rekao da je ovaj izveštaj poseban jer se bavi nalazima i preporukama pravosudnog sistema kroz ceo lanac, počev od policije, tužilaštva i sudstva. „Među mnogim prioritetima, bavljenje rodno zasnovanim nasiljem i nasiljem u porodici biće nam prioritet.“

Izveštaj pokriva period od septembra 2019. do sredine marta 2020. godine i sadrži nalaze nadgledanja 107 predmeta i 312 pretresa, kao i konkretne preporuke kosovskim organima za unapređenje pravosudnog sistema.

Ministar pravde Kosova, Selim Selimi, rekao je da su „funkcionalni pregled vladavine prava i proces odgovornosti, uključujući proveru, pokazatelji da Kosovo prelazi sa promišljanja na fazu primene i da neće stajati skrštenih ruku pred segmentima koji ugrožavaju pravosudni sistem“.

„Oba ova procesa deo su reforme i cilj nam je da se kroz njih povećaju odgovornost, efikasnost i profesionalnost u pravosudnom i tužilačkom sistemu, kako bi se vratilo poverenje građana u pravdu. Dakle, garantovanje nezavisnosti i osnaživanje pravosudnog i tužilačkog sistema je naša borba u kojoj ćemo pobediti”, rekao je Seljimi.

Izveštaj je dostupan na internetu ovde: https://www.eulex-kosovo.eu/?page=3,11,1250Ostale vesti

Petković sa britanskom ministarkom Vendi Morton o Kosovu
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa ministarkom u Vladi Velike Britanije za evropsko susedstvo i Ameriku, Vendi Morton sa kojom je razgovarao o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, nastavku pregovora i Zajednici srpskih opština. 
  • 02.12.2020
Polomljeni prozori na kući povratnika u Klini
Povratnik Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline napadnut je pre nekoliko dana u svom dvorištu. Mlađa lica su 25. novembra Stašića gađala kamenicama i tom prilikom je polomljeno staklo na prozoru njegove kuće, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.  
  • 01.12.2020
Rakić i Sunjog o aktuelnim temama i saradnji
Potpredsednik Vlade i ministar lokalne samouprave Goran Rakić razgovarao je danas sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašom Sunjogom o aktuelnim temama i situaciji u vezi sa pandemijom kovida-19, saopšteno je iz MLS-a. 
  • 01.12.2020
Opština Gračanica od večeras u crvenoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova ističe da od večeras na snagu stupa nova kategorizacija opština vezana za kovid-19, prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica je od večeras u crvenoj zoni, navodi se u saopštenju.
  • 27.11.2020
OG: Još 11 osoba pozitivno na koronavirus
Prema podacima pristiglim u poslednja 24 časa, na teritoriji opštine Gračanica registrovano je 11 novoobolelih lica od koronavirusa, saopšteno je iz opštinske Informativne službe.
  • 27.11.2020
Priština: Požar u delu Paviljona ”E”
U delu Paviljona ”E” koji se nalazi preko puta univerzitetske Biblioteke u Prištini, gde živi ukupno petnaest srpskih i albanskih porodica, oko ponoći izbio je požar, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.
  • 27.11.2020