Vesti
Saopštenja

Euleks obeležava godišnjicu smrti Audrijusa Šenavičijusa

Misija Euleks obeležila je danas godišnjicu smrti Audrijusa Šenavičijusa litvanskog carinika koji je ubijen na dužnosti na severu Kosova 19. septembra 2013. godine.
Euleks obeležava godišnjicu smrti Audrijusa Šenavičijusa
Aleksandra Papadopulu polaže cveće na spomen obeležje stradalom litvanskom pipadniku misije Euleks (Foto Euleks)

Šefica Misije, Aleksandra Papadopulu položila je venac na mestu njegovog ubistva, a odata je i pošta minutom ćutanja.

Obeležavanju godišnjice ubistva litvanskog carinika prisustvovali su i predstavnik opštine Zvečana i regionalni komandant Kosovske policije sever Nenad Đurić.

„Na današnji dan pre četiri godine naš kolega Audrijus Šenavičijus je tragično ubijen. Danas mu odajemo poštu u znak sećanja na njegov život i posvećen rad. Neka mu je večan pomen. Saosećam sa njegovom suprugom i dvoje sinova, koji još uvek nemaju odgovore na mnoga pitanja u vezi sa njegovim ubistvom”, izjavila je Papadopulu.

Papadopulu je apelovala na sve koji imaju bilo kakve informacije u vezi sa ovim slučajem da se jave.

Inače, Euleks i dalje traži informacije koje bi mogle da pomognu u istrazi ubistva Audrijusa Šenavičijusa.

Ponuđena je i nagrada u visini od 82.000 evra za bilo kakvu informaciju koja može voditi do hapšenja izvršioca ili izvršilaca ovog ubistva.

Šenavičius je ubijen u zasedi 19. septembra 2013., na putu Kosovska Mitrovica - Raška, u mestu Balaban na severu Kosova, kada je nepoznata osoba iz zasede pucala na dva vozila Euleksa koja su se kretala ka prelazu Jarinje.Ostale vesti

Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023
Petković: Bežeći od ZSO, Kurti se upliće u sopstvene laži

"Kurti koji je ZSO nazivao detinjarijom, tvrdio da Briselski sporazum ne postoji u Prištini sada ima problem da svojoj javnosti objasni zašto je u Ohridu pristao da formira ZSO prema jedino validnim dokumentima", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

  • 23.03.2023
Kancelarija za KiM: Organizovan boravak na Tari za 50 đaka

Кancelarija za Кosovo i Metohiju organizovala je boravak na Tari za 50 đaka uzrasta od trećeg do šestog razreda iz severnih opština i iz opštine Istok. Putovanje se realizuje u periodu od 20-27 marta.

  • 23.03.2023
Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od formiranja ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Petar Petković saopštio je da Aljbin Кurti "uzalud" pokušava da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština skrivajući se iza nekih termina koje ni sam ne razume, jer preuzete obaveze Prištine i ranije postignuti sporazumi moraju da se sprovedu i tu dileme nema", reagujući tako na izjavu kosovskog premijera da se reč "zajednica" ne može poistovetiti sa opštinom, niti sa rečju "udruženje".

  • 22.03.2023
Napao policajca na Jarinju i pobegao u nepoznatom pravcu
Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj „napad na službeno lice“, koji se dogodio juče na prelazu Jarinje.
  • 22.03.2023