Vesti
Saopštenja

Euleks: Nismo predali predmete ratnih zločina tužilaštvu Srbije

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) saopštila je da nikada nije predala nijedan predmet ratnih zločina srpskim organima tužilaštva, niti se odrekla ovlašćenja nad istražnim spisima i predmetima.
Euleks: Nismo predali predmete ratnih zločina tužilaštvu Srbije
Sedište Euleksa (Foto N1)

Kako se navodi, Misija Euleks je tokom celog izvršnog mandata težila da obezbedi odgovornost za ratne zločine počinjene na Kosovu.

"Međutim, do kraja izvršnog mandata Euleksa u junu 2018. godine, Misija nije mogla da nastavi rad na predmetima ratnih zločina koje su navodno počinili pojedinci koji su bili van Kosova, uključujući osumnjičene za koje se znalo da žive u Srbiji, jer važeći kosovski zakoni nisu dozvoljavali suđenja u odsustvu".

Napominje se da uprkos naporima da obezbede odgovornost za ratne zločine koje su navodno počinili pojedinci za koje se verovalo da se nalaze van Kosova, Euleksovi tužioci su povremeno delili informacije o tim pojedincima sa tužilaštvima drugih jurisdikcija, uključujući, ali ne ograničavajući se na organe tužilaštva Srbije.

"U skladu sa kosovskim zakonom, do juna 2014. godine, tužioci Euleksa su u nekoliko predmeta ratnih zločina razmenili informacije i pružili pomoć srpskim vlastima, u prisustvu kosovskih tužilaca. Između 2014. i 2018. godine, kako se mandat Misije menjao, ova praksa je postepeno ukinuta", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je u svim okolnostima, saradnja sa srpskim vlastima, dovela do prvostepene presude kojom je devetoro optuženih proglašeno krivim za izvršenje krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, te da se ona zasnivala na odgovarajućim odredbama važećeg kosovskog zakona o krivičnom postupku, kao i na pravnim propisima o međunarodnoj pravnoj saradnji u krivičnim stvarima.

"Tokom tog perioda saradnje, Euleks je zadržao sve originalne spise predmeta ratnih zločina, koji su kasnije, nakon završetka izvršnog mandata Euleksa, predati kosovskim organima. Tačnije, do decembra 2018. godine Euleks je kosovskim organima predao 495 policijskih spisa predmeta organizovanog kriminala, 434 policijska spisa predmeta ratnih zločina, spise predmeta, nestalih lica, sudske spise predmeta na kojima je radio samo Euleks i više od 1.400 tužilačkih spisa predmeta. Tužilački spisi predmeta sastojali su se od tekućih predmeta, predmeta koji su odbačeni ili ukinuti i predmeta koje je Euleks završio i arhivirao. Većina tih spisa predmeta odnosi se na ratne zločine, organizovani kriminal, korupciju i druga teška krivična dela", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

Petković: Ne odustajemo od zahteva za formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Zajednicu srpskih opština nije moguće formirati na Kosovu kao potvrdu, kako je naveo, "njegovog neizlečivog antisrpskog šovinizma".

  • 01.02.2023
Petković: Kurti započeo nelegalne radove u opštini Leposavić

"Aljbin Кurti danas je sa teškom mehanizacijom i specijalnom policijom započeo nelegalne radove na srpskoj zemlji u opštini Leposavić, konkretno selima Dren i Lešak, koju je bespravno uzurpirao 16. januara nekakvom jednostranom odlukom o eksproprijaciji", naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 01.02.2023
TO Gračanice učestvovaće na četvrtom sajmu zavičaja u Novom Sadu

Turistička organizacija Gračanice imaće priliku da po drugi put na sajmu zavičaja predstavi celokupnu turističku ponudu ove lokalne samouprave. Četvrti Sajam zavičaja biće održan 12. februara u Master hali Novosadskog sajm.

  • 01.02.2023
U Sočanici obležena 106. godišnjica Topličkog ustanka

Polaganjem venaca i služenjem parastosa kod spomen česme, a potom i svečanom akademijom u Sočanici je obeležena 106. godišnjica Topličkog ustanka.

  • 30.01.2023
Pesničko veče mladih u četvrtak u CEC-u
U okviru projekta „Mladi pesnici Kosova – kulturno nasleđe u stvaranju“, NVO Centar za afirmativne društvene akcije organizuje pesničko veče i promociju istoimene edicije. 
  • 30.01.2023
KP ponovo poziva manjinske zajednice da se prijave na konkurs

Kosovska policija uputila je još jedan pozivi članovima manjinskih zajednica da se prijave na konkurs i postanu deo te službe.

  • 29.01.2023