Vesti
Saopštenja

Euleks i Kfor u zajedničkoj vežbi kontrole mase i nemira

Specijalizovana policijska jedinica Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) održala je sa Taktičkim rezervnim bataljonom mađarskog kontingenta Kfor-a, zajedničku obuku o kontroli mase i nemira u kampu Novo Selo, saopšteno je iz Misije Euleks. 

Euleks i Kfor u zajedničkoj vežbi kontrole mase i nemira
Detalj sa vežbe (Foto Euleks)

Kako se navodi, u ovoj vežbi učestvovalo je 43 pripadnika SPJ Euleks i oko 120 vojnika mađarskog kontingenta Kfor-a. 

"Vežba bila je posebno usmerena na jačanje komunikacije i koordinacije između Euleksa, kao druge instance za bezbednosni odgovor i Kfor-,a kao treće instance za bezbednosni odgovor u troslojnom sistemu, u kojem je Policija Kosova prva instanca za bezbednosni odgovor, i na unapređenje zajedničkih taktika i procedura", ističe se u saopštenju. 

Dodaje se da je od juna 2018. godine do danas, Specijalizovana policijska jedinica Euleksa učestvovala u sedam zajedničkih obuka sa Policijom Kosova i Kfor-om, dve obuke sa Policijom Kosova i 39 obuka sa Kfor-om.

"Ovim obukama usavršavaju se kapaciteti kako bi se osigurala efikasna koordinacija između tri instance za bezbednosni odgovor u slučaju stvarnog razmeštanja". 

Napominje se da kao druga instanca za bezbednosno reagovanje, Specijalizovana policijska jedinica Euleksa svakodnevno vrši izviđačke patrole, koje su usredsređene na severni deo Kosova.Ostale vesti

Osmani u Austriji zatražila viznu liberalizaciju za Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se u okviru posete Austriji sa kancelarom Sebastijanom Kurcom. Kako se navodi u saopštenju Predsedništva, Osmanijeva je zatražila podršku procesu liberalizacije viza, kao i jačanja međunarodnog subjektiviteta Kosova.
  • 23.06.2021
Srpska lista se zahvalila Vučiću na jučerašnjem izlaganju

"Srpska lista u ime srpskog naroda sa Kosova i Metohije izražava neizmernu zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na svemu izrečenom na jučerašnjoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije, za sve što radi svakoga dana za srpski narod na Kosovu i Metohiji, kao i na bespoštednoj borbi, u nemogućim uslovima, za bolji život naših građana", saopšteno je iz ove partije.

  • 23.06.2021
ERP: Obnova svetinja u Kosovskom Pomoravlju dogovorena sa UNDP

Povodom nedavne izjave kosovskog ministra kulture, omladine i sporta, Hajrula Čekua, da su "u programu restauracije kulturnog nasleđa tri pravoslavne crkve", iz Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske naglašavaju da nije bilo nikakvog sastanka i dogovora sa institucijama u Prištini u vezi sa obnovom manastira Draganac, crkve Svete Bogorodice u Kosovskoj Kamenici i manastira Tamnica.

  • 23.06.2021
Euleks: Nismo predali predmete ratnih zločina tužilaštvu Srbije
Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) saopštila je da nikada nije predala nijedan predmet ratnih zločina srpskim organima tužilaštva, niti se odrekla ovlašćenja nad istražnim spisima i predmetima.
  • 22.06.2021
Osmani u Austriji: Dijalog mora da se završi međusobnim priznanjem
Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je tokom posete Austriji da je stav kosovskih institucija "da dijalog mora da se završi međusobnim priznanjem u trenutnim granicama", saopšteno je iz Predsedništva. 
  • 22.06.2021
Kancelarija za KiM: Udovičiću zabranjen ulazak na Kosovo

Vlasti u Prištini zabranile su ulazak na Kosovo ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 21.06.2021