Vesti
Saopštenja

Euleks i Kfor u zajedničkoj vežbi kontrole mase i nemira

Specijalizovana policijska jedinica Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) održala je sa Taktičkim rezervnim bataljonom mađarskog kontingenta Kfor-a, zajedničku obuku o kontroli mase i nemira u kampu Novo Selo, saopšteno je iz Misije Euleks. 

Euleks i Kfor u zajedničkoj vežbi kontrole mase i nemira
Detalj sa vežbe (Foto Euleks)

Kako se navodi, u ovoj vežbi učestvovalo je 43 pripadnika SPJ Euleks i oko 120 vojnika mađarskog kontingenta Kfor-a. 

"Vežba bila je posebno usmerena na jačanje komunikacije i koordinacije između Euleksa, kao druge instance za bezbednosni odgovor i Kfor-,a kao treće instance za bezbednosni odgovor u troslojnom sistemu, u kojem je Policija Kosova prva instanca za bezbednosni odgovor, i na unapređenje zajedničkih taktika i procedura", ističe se u saopštenju. 

Dodaje se da je od juna 2018. godine do danas, Specijalizovana policijska jedinica Euleksa učestvovala u sedam zajedničkih obuka sa Policijom Kosova i Kfor-om, dve obuke sa Policijom Kosova i 39 obuka sa Kfor-om.

"Ovim obukama usavršavaju se kapaciteti kako bi se osigurala efikasna koordinacija između tri instance za bezbednosni odgovor u slučaju stvarnog razmeštanja". 

Napominje se da kao druga instanca za bezbednosno reagovanje, Specijalizovana policijska jedinica Euleksa svakodnevno vrši izviđačke patrole, koje su usredsređene na severni deo Kosova.Ostale vesti

Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021
Ambasadori zemalja Kvinte i dalje zabrinuti zbog Visokih Dečana
Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i dalje su zabrinuti zbog toga što uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta Manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine.
  • 30.11.2021
Dat rok Vučiću da poništi „neustavne zakone“

Pokret Ekološki ustanak dao je rok do petka 3. decembra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče, kako navode, nakaradne i neustavne zakone, najavljujući da će u suprotnom "Srbija stati" u subotu.

  • 29.11.2021
Petković sa Bocan Harčenkom o dijalogu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, sa kojim je razgovarao o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

  • 29.11.2021