Vesti
Saopštenja

EU: Zapadnom Balkanu 3,3 milijarde evra finansijske pomoći

Evropska komisija zajedno sa Evropskom investicionom bankom najavila je više od 3,3 milijarde evra finansijske pomoći Zapadnom Balkanu za rešavanje krize izazvane Kovidom-19.

EU: Zapadnom Balkanu 3,3 milijarde evra finansijske pomoći
Ilustracija (Foto Kim)

Uoči sastanka lidera EU i Zapadnog Balkana koji je najavljen za 6. maj 2020, Evropska Komisija pripremila je nacrt širokih parametara dugoročne pomoći koji će biti predstavljen kasnije tokom godine kao ekonomsko-investicioni plan za region.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, izjavila je da Evropska unija priprema veliki finansijski paket, koji potvrđuje snažnu solidarnost.

“Zajedno ćemo prebroditi ovu krizu i oporaviti se. A i van toga ćemo nastaviti da podržavamo region, između ostalog, i sa reformama koje su neophodne na njihovom evropskom putu jer oporavak će biti efikasan jedino ako zemlje nastave da ispunjavaju svoje obaveze”, kazala je ona.

Komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji naveo je da je EU brzo i sveobuhvatno reagovala da pomogne regionu tokom pandemije, pružajući veliku finansijsku pomoć i omogućivši pristup brojnim inicijativama Evropske unije.

U saopštenju dostavljenom medijima se navodi da će Evropska komisija tokom ove godine izaći sa ekonomsko-investicionim planom za region koji ima za cilj da podstakne dugoročan oporavak, ubrza privredni rast i podrži reforme koje su potrebne za napredak na putu ka članstvu u EU.Ostale vesti

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
  • 22.05.2020
Kako proveriti status aplikacije za pomoć Vlade Kosova
Ministarstvo za finansije i transfere Kosova objavilo je telefonski broj i imejl adresu putem kojih pojedinci ili predstavnici biznisa mogu da provere šta se dešava sa njihovom aplikacijom koju su podneli za dobijanje ekonomske pomoći koju pruža Vlada Kosova tokom pandemije Kovid 19 ili da upute žalbu, ukoliko je njihov zahtev odbijen.
  • 21.05.2020