Vesti
Saopštenja

EU pozdravlja saradnju bivših lidera OVK sa Specijalizovanim većima

Predstavnici EU na Kosovu istakli su da cene saradnju bivših lidera OVK sa Specijalizovanim većima.

EU pozdravlja saradnju bivših lidera OVK sa Specijalizovanim većima
Kancelarija EU u Prištini (Foto Kim)

"Cenimo saradnju sa Specijalizovanim većima koju su poslednjih dana pokazali predsednik Hašim Tači i bivši lider PDK-a Kadri Veselji, kao i g. Redžep Seljimi i bivši predsednik Skupštine Jakup Krasnići. Štaviše, cenimo jučerašnje obraćanje g. Tačija i g. Veseljija javnosti, u kom su pozvali na poštovanje sudskog procesa".

Ovo, kako ističu iz EU, odražava odgovornost i rešenost Kosova da poštuje vladavinu prava a pjedince koji su se možda upustili u nezakonite radnje pozove na odgovornost.

"Treba se prisetiti da su, prema zakonu, optužena lica nevina dok se ne dokaže da su kriva, a njihova zakonska prava treba poštovati. Kosovo mora da ostane posvećeno datom procesu.Za EU i njene zemlje članice, poštovanje vladavine prava, demokratije i ljudskih prava najvažniji je prioritet", ističe se u saopštenju Kancelarije EU na Kosovu.

To je, kako se dalje ističe, razlog što su podržali uspostavljanje Specijalizovanih veća, kao sastavnog dela kosovskog sistema vladavine prava.

"Ovo je presudno za konsolidaciju evropske perspektive Kosova", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021
Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021