Vesti
Saopštenja

EU pozdravlja saradnju bivših lidera OVK sa Specijalizovanim većima

Predstavnici EU na Kosovu istakli su da cene saradnju bivših lidera OVK sa Specijalizovanim većima.

EU pozdravlja saradnju bivših lidera OVK sa Specijalizovanim većima
Kancelarija EU u Prištini (Foto Kim)

"Cenimo saradnju sa Specijalizovanim većima koju su poslednjih dana pokazali predsednik Hašim Tači i bivši lider PDK-a Kadri Veselji, kao i g. Redžep Seljimi i bivši predsednik Skupštine Jakup Krasnići. Štaviše, cenimo jučerašnje obraćanje g. Tačija i g. Veseljija javnosti, u kom su pozvali na poštovanje sudskog procesa".

Ovo, kako ističu iz EU, odražava odgovornost i rešenost Kosova da poštuje vladavinu prava a pjedince koji su se možda upustili u nezakonite radnje pozove na odgovornost.

"Treba se prisetiti da su, prema zakonu, optužena lica nevina dok se ne dokaže da su kriva, a njihova zakonska prava treba poštovati. Kosovo mora da ostane posvećeno datom procesu.Za EU i njene zemlje članice, poštovanje vladavine prava, demokratije i ljudskih prava najvažniji je prioritet", ističe se u saopštenju Kancelarije EU na Kosovu.

To je, kako se dalje ističe, razlog što su podržali uspostavljanje Specijalizovanih veća, kao sastavnog dela kosovskog sistema vladavine prava.

"Ovo je presudno za konsolidaciju evropske perspektive Kosova", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Petković sa britanskom ministarkom Vendi Morton o Kosovu
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa ministarkom u Vladi Velike Britanije za evropsko susedstvo i Ameriku, Vendi Morton sa kojom je razgovarao o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, nastavku pregovora i Zajednici srpskih opština. 
  • 02.12.2020
Polomljeni prozori na kući povratnika u Klini
Povratnik Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline napadnut je pre nekoliko dana u svom dvorištu. Mlađa lica su 25. novembra Stašića gađala kamenicama i tom prilikom je polomljeno staklo na prozoru njegove kuće, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.  
  • 01.12.2020
Rakić i Sunjog o aktuelnim temama i saradnji
Potpredsednik Vlade i ministar lokalne samouprave Goran Rakić razgovarao je danas sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašom Sunjogom o aktuelnim temama i situaciji u vezi sa pandemijom kovida-19, saopšteno je iz MLS-a. 
  • 01.12.2020
Opština Gračanica od večeras u crvenoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova ističe da od večeras na snagu stupa nova kategorizacija opština vezana za kovid-19, prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica je od večeras u crvenoj zoni, navodi se u saopštenju.
  • 27.11.2020
OG: Još 11 osoba pozitivno na koronavirus
Prema podacima pristiglim u poslednja 24 časa, na teritoriji opštine Gračanica registrovano je 11 novoobolelih lica od koronavirusa, saopšteno je iz opštinske Informativne službe.
  • 27.11.2020
Priština: Požar u delu Paviljona ”E”
U delu Paviljona ”E” koji se nalazi preko puta univerzitetske Biblioteke u Prištini, gde živi ukupno petnaest srpskih i albanskih porodica, oko ponoći izbio je požar, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.
  • 27.11.2020