Vesti
Saopštenja

EU pokrenula projekat za reformu pravosudnog sistema na Kosovu

Šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Sunjok pokrenuo je Program Evropske unije na Kosovu za pravosudni sektor. Projekat će se realizovati do januara 2024. godine i ima budžet od 7 miliona evra. Kako se navodi, EU trenutno ulaže oko 50 miliona evra od sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć u vladavinu prava na Kosovu.
EU pokrenula projekat za reformu pravosudnog sistema na Kosovu
Tomaš Sunjok (Foto Kancelarija EU na Kosovu)

U saopštenju Kancelarije EU na Kosovu se ističe da Evropska unija trenutno ulaže oko 50 miliona evra od sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć u vladavinu prava na Kosovu. a projekat će se sprovoditi sa Ministarstvom pravde, Sudskim i Tužilačkim savetom Kosova, Akademijom pravde i sa drugim ključnim akterima u datom sektoru. 

"Glavni fokus se stavlja na unapređenje koordinacije u pravosudnom sektoru i davanje podrške primeni strategije u sektoru vladavine prava. Nacrt te strategije je stavljen na konsultacije 18. januara. EU i drugi međunarodni partneri su podržali tu inicijativu", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Dodaje se da program ima za cilj reformu pravosudnog sistema Kosova u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima.

"Pomoći će institucijama oko konsolidacije pravnog i institucionalnog okvira, jačanja nezavisnosti, nepristrasnosti, odgovornosti, profesionalizma, kvaliteta, efikasnosti i transparentnosti pravosuđa, kao i oko unapređenja pristupa pravdi za sve građane, posebno žene i grupe u nepovoljnom ili marginalizovanom položaju".

Ambasador Sunjok je naveo da je nezavisan, nepristrasan i profesionalan pravosudni sistem ključni element za demokratsko društvo "i da su građani Kosova imali svako pravo osim nezavisne i profesionalne institucije vladavine prava koje njima služe i da iste institucije obezbede njihova građanska prava i efikasno se bore protiv korupcije i organizovanog kriminala".

Ovaj projekat realizuje Nemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ) kao vodeći partner, zajedno sa partnerima projekta Centrom za međunarodnu pravnu saradnju i Ministarstvom pravde Hrvatske.

Milion evra za podršku reformi uslužnog sektora na Kosovu

Kancelarija EU na Kosovu pokrenula je danas zajedno sa Ministarstvom trgovine i industrije projekat koji će pomoći u primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) u vezi sa Direktivom EU o uslugama 2006/123/EC.

Projekat koji finansira EU je vredan milion evra i on će u naredne dve godine prižati podršku Vladi Kosova „oko stvaranja osnove za održivo okruženje za razvoj privatnog sektora u skladu sa komunitarnim pravom EU i uslovima SSP“, saopošteno je iz kancelarije EU.

Cilj projekta je da se pomogne oko omogućavanja lakšeg ulaska na tržište preduzeća, „poveća broj konkurentnih preduzetnika i povećaju inovacije uz davanje većeg broja prilika i većeg izbora za potrošače na Kosovu“.

Ističe se da je Kosovo u poslednje vreme ostvarilo napredak u oblasti digitalizacije javnih usluga.

„Saradnja u okviru Projekta bratimljenja između EU, Hrvatske, Nemačke i Kosova dodatno će unaprediti reformu uslužnog sektora na Kosovu. Fokus ove saradnje je razvoj savremenog i za poslovanje pogodnog, jedinstvenog mesta za kontakt na osnovu uspostavljenog regulatornog okvira u skladu sa odredbama Direktive EU o uslugama 2006/123/EC“, navedeno je u saopštenju.Ostale vesti

Eparhija podržava najavu Vučića o pomoći Srbima na Kosovu
Eparhija raško-prizrenska pozdravlja inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučiića o pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 27.02.2021
Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.
  • 26.02.2021
Održana vežba Kfora
Misija Kfor-a koju predvodi Nato sprovela je letačku obuku, u kojoj je učestvovalo šest helikoptera iz kontingenata Hrvatske, Švajcarske i Sjedinjenih Američkih Država, ističe se u saopštenju Kfora.
  • 25.02.2021
Kfor sutra održava rutinsku vežbu
Pripadnici Kfora će sutra, 25. februara širom Kosova održati rutinsku vežbu u kojoj će učestvovati više helikoptera, navodi se u saopštenju.
  • 24.02.2021
Računari za mlade žene iz RAE zajednice
UN Women i Britanska ambasada podelilu su laptopove mladim ženama i devojkama iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, kako bi im olakšali učenje putem intereneta.
  • 23.02.2021
Srpska lista i Kancelarija za KiM: Tuča nema veze sa politikom

Iako su prvobitno osudili prebijanje osamnaestogodišnjeg Nikole Rašića, predstavnici Srpske liste i Kancelarije za Kosovo i Metohiju ubrzo su izdali nova saopštenja u kojima navode da Nenad Rašić i Aljbin Kurti ovaj događaj pokušavaju da zloupotrebe u političke svrhe.

  • 23.02.2021