Vesti
Saopštenja

EU pokrenula projekat za reformu pravosudnog sistema na Kosovu

Šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Sunjok pokrenuo je Program Evropske unije na Kosovu za pravosudni sektor. Projekat će se realizovati do januara 2024. godine i ima budžet od 7 miliona evra. Kako se navodi, EU trenutno ulaže oko 50 miliona evra od sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć u vladavinu prava na Kosovu.
EU pokrenula projekat za reformu pravosudnog sistema na Kosovu
Tomaš Sunjok (Foto Kancelarija EU na Kosovu)

U saopštenju Kancelarije EU na Kosovu se ističe da Evropska unija trenutno ulaže oko 50 miliona evra od sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć u vladavinu prava na Kosovu. a projekat će se sprovoditi sa Ministarstvom pravde, Sudskim i Tužilačkim savetom Kosova, Akademijom pravde i sa drugim ključnim akterima u datom sektoru. 

"Glavni fokus se stavlja na unapređenje koordinacije u pravosudnom sektoru i davanje podrške primeni strategije u sektoru vladavine prava. Nacrt te strategije je stavljen na konsultacije 18. januara. EU i drugi međunarodni partneri su podržali tu inicijativu", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Dodaje se da program ima za cilj reformu pravosudnog sistema Kosova u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima.

"Pomoći će institucijama oko konsolidacije pravnog i institucionalnog okvira, jačanja nezavisnosti, nepristrasnosti, odgovornosti, profesionalizma, kvaliteta, efikasnosti i transparentnosti pravosuđa, kao i oko unapređenja pristupa pravdi za sve građane, posebno žene i grupe u nepovoljnom ili marginalizovanom položaju".

Ambasador Sunjok je naveo da je nezavisan, nepristrasan i profesionalan pravosudni sistem ključni element za demokratsko društvo "i da su građani Kosova imali svako pravo osim nezavisne i profesionalne institucije vladavine prava koje njima služe i da iste institucije obezbede njihova građanska prava i efikasno se bore protiv korupcije i organizovanog kriminala".

Ovaj projekat realizuje Nemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ) kao vodeći partner, zajedno sa partnerima projekta Centrom za međunarodnu pravnu saradnju i Ministarstvom pravde Hrvatske.

Milion evra za podršku reformi uslužnog sektora na Kosovu

Kancelarija EU na Kosovu pokrenula je danas zajedno sa Ministarstvom trgovine i industrije projekat koji će pomoći u primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) u vezi sa Direktivom EU o uslugama 2006/123/EC.

Projekat koji finansira EU je vredan milion evra i on će u naredne dve godine prižati podršku Vladi Kosova „oko stvaranja osnove za održivo okruženje za razvoj privatnog sektora u skladu sa komunitarnim pravom EU i uslovima SSP“, saopošteno je iz kancelarije EU.

Cilj projekta je da se pomogne oko omogućavanja lakšeg ulaska na tržište preduzeća, „poveća broj konkurentnih preduzetnika i povećaju inovacije uz davanje većeg broja prilika i većeg izbora za potrošače na Kosovu“.

Ističe se da je Kosovo u poslednje vreme ostvarilo napredak u oblasti digitalizacije javnih usluga.

„Saradnja u okviru Projekta bratimljenja između EU, Hrvatske, Nemačke i Kosova dodatno će unaprediti reformu uslužnog sektora na Kosovu. Fokus ove saradnje je razvoj savremenog i za poslovanje pogodnog, jedinstvenog mesta za kontakt na osnovu uspostavljenog regulatornog okvira u skladu sa odredbama Direktive EU o uslugama 2006/123/EC“, navedeno je u saopštenju.Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021