Vesti
Saopštenja

EU očekuje transparentan izborni proces na Kosovu

Šef Kancelarije EU Tomaš Sunjok i čelnici misija zemalja članica EU na Kosovu sa velikom pažnjom su pratili pripreme za prevremene parlamentarne izbore, navodi se u zajedničkom saopštenju.
EU očekuje transparentan izborni proces na Kosovu
Tomaš Sunjok (Foto Kontakt plus)

"Pozivamo sve relevantne kosovske institucije da postupaju u skladu sa međunarodnim standardima, bez političkog pritiska i da poštuju odluke Centralne izborne komisije i sudstva. Podstičemo građane Kosova da iskoriste svoje pravo glasa uz poštovanje svih mera protiv pandemije kovid-19", ističe se u saopštenju dostavljenom medijima.

EU je na Kosovo poslala Stručnu misiju za izbore (SMI) koja obuhvata ceo proces pripreme izbora, glasanja i prebrojavanja, uključujući i žalbenu fazu.

"Diplomate iz Kancelarije EU/SPEU i predstavništava zemalja članica EU, zajedno sa drugim međunarodnim kolegama, tesno ćemo pratiti izborni proces na dan izbora posećivanjem biračkih mesta. Takođe, pozdravljamo i podržavamo napore organizacija građanskog društva na Kosovu u pogledu posmatranja izborne kampanje i procesa na dan izbora".

U saopštenju se ističe da predstvanici EU veruju da će nova skupština brzo izabrati predsednika i da će se formirati nova vlada, blagovremeno, da bi se promovisale dalje reforme i razvoj, povela borba protiv korupcije, ojačala vladavina prava i uznapredovala evropska budućnost kosova, uključujući nastavak dijaloga između Beograda i Prištine uz pomoć EU.

"Radujemo se razgovoru o primeni preporuka iz sukcesivnih izveštaja misija Evropske unije za posmatranje izbora sa kosovskim organima nakon izbora. Pozivamo sve strane da ubrzaju svoj rad posle izbora da bi se iste preporuke primenile", zaključuje se u saopštenju.

 Ostale vesti

Eparhija podržava najavu Vučića o pomoći Srbima na Kosovu
Eparhija raško-prizrenska pozdravlja inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučiića o pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 27.02.2021
Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.
  • 26.02.2021
Održana vežba Kfora
Misija Kfor-a koju predvodi Nato sprovela je letačku obuku, u kojoj je učestvovalo šest helikoptera iz kontingenata Hrvatske, Švajcarske i Sjedinjenih Američkih Država, ističe se u saopštenju Kfora.
  • 25.02.2021
Kfor sutra održava rutinsku vežbu
Pripadnici Kfora će sutra, 25. februara širom Kosova održati rutinsku vežbu u kojoj će učestvovati više helikoptera, navodi se u saopštenju.
  • 24.02.2021
Računari za mlade žene iz RAE zajednice
UN Women i Britanska ambasada podelilu su laptopove mladim ženama i devojkama iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, kako bi im olakšali učenje putem intereneta.
  • 23.02.2021
Srpska lista i Kancelarija za KiM: Tuča nema veze sa politikom

Iako su prvobitno osudili prebijanje osamnaestogodišnjeg Nikole Rašića, predstavnici Srpske liste i Kancelarije za Kosovo i Metohiju ubrzo su izdali nova saopštenja u kojima navode da Nenad Rašić i Aljbin Kurti ovaj događaj pokušavaju da zloupotrebe u političke svrhe.

  • 23.02.2021