Vesti
Saopštenja

EU očekuje transparentan izborni proces na Kosovu

Šef Kancelarije EU Tomaš Sunjok i čelnici misija zemalja članica EU na Kosovu sa velikom pažnjom su pratili pripreme za prevremene parlamentarne izbore, navodi se u zajedničkom saopštenju.
EU očekuje transparentan izborni proces na Kosovu
Tomaš Sunjok (Foto Kontakt plus)

"Pozivamo sve relevantne kosovske institucije da postupaju u skladu sa međunarodnim standardima, bez političkog pritiska i da poštuju odluke Centralne izborne komisije i sudstva. Podstičemo građane Kosova da iskoriste svoje pravo glasa uz poštovanje svih mera protiv pandemije kovid-19", ističe se u saopštenju dostavljenom medijima.

EU je na Kosovo poslala Stručnu misiju za izbore (SMI) koja obuhvata ceo proces pripreme izbora, glasanja i prebrojavanja, uključujući i žalbenu fazu.

"Diplomate iz Kancelarije EU/SPEU i predstavništava zemalja članica EU, zajedno sa drugim međunarodnim kolegama, tesno ćemo pratiti izborni proces na dan izbora posećivanjem biračkih mesta. Takođe, pozdravljamo i podržavamo napore organizacija građanskog društva na Kosovu u pogledu posmatranja izborne kampanje i procesa na dan izbora".

U saopštenju se ističe da predstvanici EU veruju da će nova skupština brzo izabrati predsednika i da će se formirati nova vlada, blagovremeno, da bi se promovisale dalje reforme i razvoj, povela borba protiv korupcije, ojačala vladavina prava i uznapredovala evropska budućnost kosova, uključujući nastavak dijaloga između Beograda i Prištine uz pomoć EU.

"Radujemo se razgovoru o primeni preporuka iz sukcesivnih izveštaja misija Evropske unije za posmatranje izbora sa kosovskim organima nakon izbora. Pozivamo sve strane da ubrzaju svoj rad posle izbora da bi se iste preporuke primenile", zaključuje se u saopštenju.

 Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021