Vesti
Saopštenja

EU nudi milionsku podršku u borbi protiv koronavirusa

Komesar EU za proširenje Oliver Verhelji poručio je u pismu Aljbinu Kurtiju da EU razmatra mogućnost slanja podrške Kosovu u borbi protiv koronavirusa.
EU  nudi milionsku podršku u borbi protiv koronavirusa
Sedište EK u Briselu (Foto Kim)

„Intenzivno radimo na tome da povežemo Kosovo i druge partnere sa inicijativama koje EU preduzima kao odgovor na pandemiju COVID-19, kao i kako na najbolji način pružiti podršku u ublažavanju njenog društveno-ekonomskog uticaja“, navedeno je u pismu Verheljija sada već odlazećem premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju.

On je naveo da je svojim saradnicima poručio da „iskoriste do 5 miliona € za hitne finansijske potrebe iz fondova za približavanje sa EU-om“, kao i da „počnu rad na redefinisanju pomoći do 50 miliona € iz programa iz 2019. i 2020. godine, koja se sada mora iskoristiti za ublažavanja društveno-ekonomskog uticaja koji je izazvan krizom“.

EU, kako je rekao razmatra i druge mogućnosti finansiranja i pružanja podrške.

„Mi takođe blisko radimo sa Savetom za regionalnu saradnju i Sekretarijatima CEFTA-e i Ugovora o transportnoj zajednici kako bismo rešili pitanja koja se tiču snabdevanja osnovnom robom za olakšavanje kretanja robe unutar regiona, i između regiona i EU“.

Komesar je pozvao Kurtija na punu saradnju kako u rešavanju ovog, kako je rekao velikog izazova.

„Ovo je situacija koja se brzo razvija i moraćemo da se prilagodimo u skladu sa okolnostima. Tražio sam od šefice Kancelarije EU, ambasadorke Apostolova i njenog tima u Prištini da blisko sarađuju sa vama, a službe u Briselu će raditi na redovnom informisanju vaše ambasade. Radeći zajedno, iz ove krize ćemo izaći mnogo jači“.Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021