Vesti
Saopštenja

EU nudi milionsku podršku u borbi protiv koronavirusa

Komesar EU za proširenje Oliver Verhelji poručio je u pismu Aljbinu Kurtiju da EU razmatra mogućnost slanja podrške Kosovu u borbi protiv koronavirusa.
EU  nudi milionsku podršku u borbi protiv koronavirusa
Sedište EK u Briselu (Foto Kim)

„Intenzivno radimo na tome da povežemo Kosovo i druge partnere sa inicijativama koje EU preduzima kao odgovor na pandemiju COVID-19, kao i kako na najbolji način pružiti podršku u ublažavanju njenog društveno-ekonomskog uticaja“, navedeno je u pismu Verheljija sada već odlazećem premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju.

On je naveo da je svojim saradnicima poručio da „iskoriste do 5 miliona € za hitne finansijske potrebe iz fondova za približavanje sa EU-om“, kao i da „počnu rad na redefinisanju pomoći do 50 miliona € iz programa iz 2019. i 2020. godine, koja se sada mora iskoristiti za ublažavanja društveno-ekonomskog uticaja koji je izazvan krizom“.

EU, kako je rekao razmatra i druge mogućnosti finansiranja i pružanja podrške.

„Mi takođe blisko radimo sa Savetom za regionalnu saradnju i Sekretarijatima CEFTA-e i Ugovora o transportnoj zajednici kako bismo rešili pitanja koja se tiču snabdevanja osnovnom robom za olakšavanje kretanja robe unutar regiona, i između regiona i EU“.

Komesar je pozvao Kurtija na punu saradnju kako u rešavanju ovog, kako je rekao velikog izazova.

„Ovo je situacija koja se brzo razvija i moraćemo da se prilagodimo u skladu sa okolnostima. Tražio sam od šefice Kancelarije EU, ambasadorke Apostolova i njenog tima u Prištini da blisko sarađuju sa vama, a službe u Briselu će raditi na redovnom informisanju vaše ambasade. Radeći zajedno, iz ove krize ćemo izaći mnogo jači“.Ostale vesti

Stiže novac za opštine sa najboljim učinkom
Ministarstvo administracije lokalne samouprave (MALS) zajedno sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju (SDC), Švedskom i Norveškom je izdvojilo 4,9 miliona evra za opštine koje su imale najbolji učinak. Među njima je i Opština Gračanica kojoj će biti dodeljeno blizu 54 hiljade evra.
  • 03.04.2020
Opština Severna Mitrovica pomogla KBC u gradu na Ibru
Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić posetio je KBC Kosovska Mitrovica, Dom zdravlja i Institut za javno zdravlje i tom prilikom uručio neophodni materijal zdravstvenim radnicima.
  • 03.04.2020
“Empirika”: Vratiti RTV Mir u kablovski sistem
Uprkos brojnim apelima i saopštenjima medijskih udruženja upućenih široj javnosti, nadležnim isntitucijama, uključujući i međunarodnu zajednicu, do danas nije bilo adekvatnog odogovora relevantnih institucija, kao ni lokalnih kablovskih operatera, a kojim bi se omogućio nastavak emitovanja programa RTV Mir iz Leposavića.
  • 03.04.2020
UN podrška sigurnim kućama
Kancelarije UNFPA i UNDP na Kosovu obezbedile su preko 8,500 raznih artikala hrane za sigurne kuće širom Kosova kao hitnu pomoć u danima krize. Nabavka je preduzeta uz koordinaciju UN agencija na Kosovu i korporacije "Meridian".
  • 01.04.2020
Đurić poziva EU da reaguje na reciprocitet
Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju pozivaju sve u regionu da dignu glas protiv “novih blokada koje je od jutros uvela vlada u Prištini”.
  • 01.04.2020
„Kosovo da ukine sve takse, a ne da stvara nove barijere“
Povodom odluke kosovske vlade da taksu na uvoz robe iz Srbije zameni recipročnim merama, ambasada SAD na Kosovu je poručila da „Kosovo treba da ukine sve takse a ne da stvara nove barijere“.
  • 01.04.2020