Vesti
Saopštenja

EU nudi milionsku podršku u borbi protiv koronavirusa

Komesar EU za proširenje Oliver Verhelji poručio je u pismu Aljbinu Kurtiju da EU razmatra mogućnost slanja podrške Kosovu u borbi protiv koronavirusa.
EU  nudi milionsku podršku u borbi protiv koronavirusa
Sedište EK u Briselu (Foto Kim)

„Intenzivno radimo na tome da povežemo Kosovo i druge partnere sa inicijativama koje EU preduzima kao odgovor na pandemiju COVID-19, kao i kako na najbolji način pružiti podršku u ublažavanju njenog društveno-ekonomskog uticaja“, navedeno je u pismu Verheljija sada već odlazećem premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju.

On je naveo da je svojim saradnicima poručio da „iskoriste do 5 miliona € za hitne finansijske potrebe iz fondova za približavanje sa EU-om“, kao i da „počnu rad na redefinisanju pomoći do 50 miliona € iz programa iz 2019. i 2020. godine, koja se sada mora iskoristiti za ublažavanja društveno-ekonomskog uticaja koji je izazvan krizom“.

EU, kako je rekao razmatra i druge mogućnosti finansiranja i pružanja podrške.

„Mi takođe blisko radimo sa Savetom za regionalnu saradnju i Sekretarijatima CEFTA-e i Ugovora o transportnoj zajednici kako bismo rešili pitanja koja se tiču snabdevanja osnovnom robom za olakšavanje kretanja robe unutar regiona, i između regiona i EU“.

Komesar je pozvao Kurtija na punu saradnju kako u rešavanju ovog, kako je rekao velikog izazova.

„Ovo je situacija koja se brzo razvija i moraćemo da se prilagodimo u skladu sa okolnostima. Tražio sam od šefice Kancelarije EU, ambasadorke Apostolova i njenog tima u Prištini da blisko sarađuju sa vama, a službe u Briselu će raditi na redovnom informisanju vaše ambasade. Radeći zajedno, iz ove krize ćemo izaći mnogo jači“.Ostale vesti

“Narod mora da bude obavešten o epidemiološkoj situaciji”
Predstavnici srpskog civilnog društva i nezavisnih medija na Kosovu pozivaju Krizni štab u Gračanici i nadležene u Kliničko bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici da hitno obaveste javnost o epidemiološkoj situaciji u srpskim sredinama na centralnom Kosovu, a Krizni štab na severu Kosova podsećaju da neselektivno obaveštava medije.
  • 11.07.2020
Produžen mandat Euleksu na još godinu dana
Predsednik je razmenio pisma sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom u kojima se navodi da je "misiji Euleks produžen mandat na još godinu dana", proučeno je iz u saopštenju iz Kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 11.07.2020
SENSE i FHP: Kampanja protiv
Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, SENSE Centar za tranzicionu pravdu i Fond za humanitarno pravo Kosova okupili su koaliciju od petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova i pokrenuli kampanju pod naslovom "Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja".
  • 10.07.2020
Apostil pečat se može dobiti i u Mitrovici i Prizrenu
Agencija za civilnu registraciju pri kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova saopštila je da je zbog rizika od širenja virusa kovid-19 apostil pečat, odnosno pečat za overu, od danas moguće dobiti i u opštinama Mitrovica i Prizren.
  • 09.07.2020
UNDP donirao zaštitnu opremu MRSS i MUP
Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu danas je donirao zaštitnu opremu protiv koronavirusa Ministarstvu rada i socijalnog staranja (MRSS) i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).
  • 08.07.2020
Kalkulatori sudskih taksi i krivičnih kazni dostupni građanima
Kalkulatori sudskih taksi i krivičnih kazni biće dostupni od danas građanima na interenet stranici Sudskog saveta Kosova.
  • 08.07.2020