Vesti
Saopštenja

EU nastavlja izgradnju zgrada za raseljene i ugrožene u Gračanici

Izgradnja dve nove stambene zgrade koje finansira EU za 34 porodice koje su više od 20 godina živele u kolektivnom centru Padalište u opštini Gračanica ušla je u drugu fazu, a preseljenje porodica se očekuje u septembru 2023. godine, saopšteno je iz kancelarije Evropske unije na Kosovu.
EU nastavlja izgradnju zgrada za raseljene i ugrožene u Gračanici
Izgradnja dve nove stanbene zgrade u Gračanici (Foto Delegacija EU na Kosovu )

"Pored trenutne izgradnje dve nove zgrade u selu Suvi Do, projekat EU za stambeno zbrinjavanje raseljenih i socijalno ugroženih porodica u Gračanici u vrednosti od 2,5 miliona evra je već završio renoviranje 22 stana, i stoga će se poboljšati živote za ukupno 56 porodica", navedeno je u saopštenju.

„Nakon toliko dugog života u veoma teškim uslovima, 34 porodice koje žive u kolektivnom centru u Gračanici konačno će dobiti domove“, rekao je ambasador EU na Kosovu Tomas Sunjog.

„Ponosan sam što je EU u mogućnosti da pomogne i nadam se da će lokalne vlasti nastaviti da zadovoljavaju druge potrebe ove ugrožene populacije” dodao je on.

Danski savet za izbeglice provodi ovaj projekat koji finansira EU. Prema rečima direktorice Danskog saveta za izbeglice na Kosovu, Kristen Stec, građevinski radovi su počeli u julu 2022. godine, a završetak je zakazan za avgust 2023. godine.

„Pored dve stambene zgrade, radovi obuhvataju i izgradnju rekreativnih zona i društvenog centra sa prostorom za učenje i igru za decu, kafića i prostora za mala lokalna preduzeća, kao i unapređenje lokalne infrastrukture“, rekla je Stec.

Projekat se sprovodi u saradnji sa kosovskim Ministarstvom za zajednice i povratak, koje doprinosi sa dodatnih 100.000 evra za građevinske radove, i Opštinom Gračanica.

„Ovaj projekat u velikoj meri doprinosi misiji naše Opštine da poboljša životne i socio-ekonomske uslove za ugrožena i raseljena lica i pružiće podsticaj zajednici Suvi Do. Želela bih da se iskreno zahvalim Evropskoj uniji i Ministarstvu za zajednice i povratak na finansiranju ovog projekta, i Danskom savetu za izbeglice na njegovom provođenju“, rekla je predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

"Od 2002. godine pa nadalje, EU na Kosovu je uložila više od 77 miliona evra da podrži procese povratka i reintegracije i poboljša živote nevećinskih zajednica. Tačnije, od 2016. do 2022. godine, EU je uložila 6 milion evra u izgradnju socijalnih stanova za smeštaj raseljenih lica koja žive u kolektivnim centrima u opštinama Štrpce i Gračanica", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022
UNS: Pretnje Obućini zastrašujuće, policija i tužilaštvo hitno da reaguju
Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je juče poslala preko Tvitera zastrašujuće pretnje urednici i voditeljki "Dnevnika" na televiziji Nova S Jeleni Obućini.
  • 01.12.2022
Kosovska policija prihvata ostavke srpskih policajaca

Policija Kosova prihvatila je ostavke 80 službenika sa severa Kosova koji su ih prethodno podneli, saopšteno je medijima. Nastavlja se proces oko ostavki ostalih zaposlenih u kosovskoj policiji.

  • 01.12.2022
Petković: Nenad Rašić i Rada Trajković ne predstavljaju Srbe sa Kosova
Imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, Aljbin Кurti je brutalno prekršio sopstveni ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 01.12.2022