Vesti
Saopštenja

EU na Kosovu pozdravlja usvajanje novog Zakona o opštim izborima

Evropska unija na Kosovu pozdravlja današnje usvajanje novog Zakona o opštim izborima od strane Skupštine. 
EU na Kosovu pozdravlja usvajanje novog Zakona o opštim izborima
Skupština Kosova (Foto Kim)

’’U avgustu 2022. godine, Skupština je već napravila veliki korak u adresiranju preporuka EU u oblasti finansiranja kampanja kroz Zakon o finansiranju političkih subjekata. Od 2013. godine, EU na Kosovu je putem raspoređivanja punopravnih misija za posmatranje izbora (EU/EOMs), nadgledala kako opštinske tako i opšte izbore, i pružila niz preporuka za poboljšanje izbornog okvira’’, navodi se u saopštenju.

Evropska unija na Kosovu je, kako navode, srećna što vidi da je većina ovih preporuka već uvrštena u novi Zakon o opštim izborima.

’’U julu 2022. godine, Skupština je formirala Ad-Hoc komisiju za izbornu reformu, koja je uspešno i konsenzualno završila svoj rad 5. aprila 2023. godine. Čestitamo Komisiji na profesionalnom i svestranom radu’’, poručuju iz EU.

Iz Evropske unije pozivaju Centralnu izbornu komisiju (CIK) da uskladi izborne propise sa novim zakonima kako bi se pripremila za primenu novog zakonskog okvira mnogo pre narednih izbora.

’’Takođe, imamo u vidu da se neke od tehničkih preporuka moraju konstantno sprovoditi i podvlačimo da će se ukupna procena moći izvršiti tek nakon narednih izbora. Unapređenje i jačanje izbornog procesa je trajna odlika svake demokratije i stalni zahtev za demokratije u nastajanju. Ovo se mora zasnivati na nalazima i preporukama sa prethodnih izbora koji imaju za cilj da se u budućnosti osiguraju što slobodniji, pošteniji i transparentniji izbori u skladu sa najboljim međunarodnim standardima i praksama’’, navodi se u saopštenju.

EU na Kosovu je podržala Ad-Hoc komisiju, Centralnu izbornu komisiju i kosovske institucije u ovom procesu i nastaviće to da čini i buduće.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Kosovska policija brutalno pretukla trojicu Srba
"Pripadnici specijalnog odreda kosovske policije Aljbina Кurtija danas su brutalno pretukli trojicu Srba iz sela Gornje Varage u opštini Zubin Potok, čime je nastavljena spirala nasilja kojom Priština proteklih dana nastoji da na svaki način onemogući i pomisao na normalan život srpskog naroda na severu Кosova", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 30.09.2023
Suspendovan direktor RTK2 Željko Tvrdišić
"Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je nakon ocene izveštaja koji je sačinjen povodom tragičnog događaja terorističkog napada srpskih paravojnih formacija u kojem je ubijen kosovski policajac, preduzeo nekoliko važnih mera da ispravi kršenje standarda profesionalnog izveštavanja", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ove kuće. Direktor Tvrdišić je suspendovan na, za sada, 30 dana.
  • 30.09.2023
’’Sve dosadašnje vlasti u Srbiji snose odgovornost’’
„Poslednji događaji u Banjskoj pokazuju svu hipokriziju srpske politike i politike nama nametnutih nazovi predstavnika“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima u ime Srpskog nacionalnog foruma, Narodnog pokreta „Otadžbina“ i  Odbora Sabora Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije.
  • 30.09.2023
Tužilaštvo objavilo spisak zaplenjene imovine i predmeta
Specijalno tužilaštvo je potvrdilo da je po njihovom nalogu specijalna jedinica Kosovske policije izvršila akciju na pet različitih lokacija u opštinama na severu Kosova, uglavnom na imanjima koja su prethodno identifikovana kao vlasništvo M.R. i V.R.
  • 29.09.2023
Advokat Goran Petronijević obratiće se u ime Milana Radoičića

Punomoćnik Milana Radoičića, advokat Goran Petronijević obratiće se javnosti povodom događaja od 24.09.2023. godine, najavljeno je iz Medija centra Beograd. 

  • 29.09.2023
Kancelarija za KiM i SL o upadu Kosovske policije u KBC: Demonstracija sile

Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Srpska lista saopštile su da je jutros Kosovska policija "nasilno upali u Кliničko- bolnički centar Кosovska Mitrovica, kao i u još nekoliko privatnih objekata na severu".

  • 29.09.2023