Vesti
Saopštenja

EU na Kosovu pokrenula tri projekta vredna 11,8 miliona evra

Kancelarija Evropske unije na Kosovu pokrenula je danas tri projekta vredna 11,8 miliona evra, putem kojih će biti pružena socijalna zaštita ugroženim kategorijama stanovništva na Kosovu tokom pandemije korona virusa.
EU na Kosovu pokrenula tri projekta vredna 11,8 miliona evra
Tomaš Sunjok (Foto Kancelarija EU na Kosovu)

U saopštenju Kancelarije EU na Kosovu se navodi, da će pomenuti projekti omogućiti pružanje podrške, socijalne zaštite, kao i ekonomski oporavak najugroženijim grupama na Kosovu, u koje spadaju deca i žene.

"Cilj projekata je pomaganje i oko 8.000 porodica koje žive u siromaštvu, kao i porodice koje pripadaju manjinskim grupama ili nisu zvanično registrovane", dodaje se u saopštenju.

Šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Sunjok, kazao je "da je pandemija koronavirusa stvorila osećaj izolovanosti među pojedincima i destabilizovala društveni život".

„Zbog toga sa zadovoljstvom pokrećemo ovaj program, koji će doprineti jačanju solidarnosti i socijalne kohezije u našim zajednicama, duboko uzdrmanim dramatičnim efektom pandemije i njenim uticajem na živote ljudi“, poručio je Sunjok.

Ambasador Sunjok je rekao i da Evropska unija zajedno sa partnerima ulaže trud kako bi se zapadnom Balkanu obezbedio pristup antikovid vakcinama.

Projekte koji su pokrenuti danas realizovaće Program UN za razvoj (UNDP), "Spasite decu" (Save the Children) i međunarodna organizacija za migracije (IOM), u saradnji sa kosovskim ministarstvom za rad i socijalna pitanja.Ostale vesti

Kfor sproveo dezinfekciju prostorija u školama u Prištini i Mitrovici

Dva italijanska specijalizovana tima iz Kfor-ove Regionalne komande Zapad nedavno su sprovela akcije dezinfekcije prostorija u školama u Prištini i Mitrovici, saopšteno je iz ove misije. 

  • 02.03.2021
Petković razgovarao sa igumanijom Pećke patrijaršije, mati Haritinom
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas u Beogradu sa igumanijom manastira Pećka patrijaršija, mati Haritinom, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 02.03.2021
SNF: Hram Hrista Spasa izgrađen na zakonit način
Povodom tužbe Univerziteta u Prištini protiv Srpske pravoslavne crkve za navodnu uzurpaciju više od četri hektara zemljišta za izgradnju hrama Hrista Spasa, Srpski nacionali forum naveo je da je zemljište na kome je sagrađena crkva na legalan i zakonit način prenesno na SPC. SNF ističe da je hram izgrađen na zakonit način i u skladu sa svim potrebnim propisima i dozvolama.
  • 02.03.2021
Jevtić razgovarao sa ambasadorom Italije o situaciji na Kosovu

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao se danas sa ambasadorom Italije na Kosovu Nikolom Orlandom. Na sastanku je bilo reči o nedavno održanim vanrednim parlamentarnim izborima, pandemiji koronavirusa i nasilju.

  • 02.03.2021
OG: Tokom vikenda 15 pozitivnih na koronavirus
Tokom proteklog vikenda koronavirus je registrovan kod 15 osoba, saopštio je Кrizni štab opštine Gračanica u svom izveštaju.
  • 01.03.2021
Kancelarija za KiM: Rukometašima
Rukometašima Rukometnog kluba "Arilje" nije dopušteno danas da preko Jarinja uđu na teritoriju Kosova, gde su imali zakazanu utakmicu sa RK "Trepča" u Kosovskoj Mitrovici, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 28.02.2021