Vesti
Saopštenja

EU: Jednaka prava za sve, bez obzira koga vole

“Svi smo rođeni jednaki i treba da uživamo jednaka prava i mogućnosti bez obzira na to koga volimo“, rekao je danas u Prištini ambasador EU-a na Kosovu, Tomas Sunjog, tokom sastanka sa predstavnicima kosovske zajednice lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca, transrodnih i interseksualnih osoba (LGBTI), društvenih aktivista i zaštitnika ljudskih prava.

EU: Jednaka prava za sve, bez obzira koga vole
Sa Parade ponosa (Foto Kim arhiva)

Sastanak je organizovan povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije – IDAHOT, a prisustvovali su mu predstavnici ambasada Holandije i Švedske i Luksemburga.

Sunjog je pozvao kosovske institucije i međunarodne partnere da pojačaju napore kako bi se osiguralo da nijedna LGBTI osoba ne doživi diskriminaciju ili zlostavljanje.

“Uspećemo da zaštitimo prava LGBTI na Kosovu samo ako preduzmemo koordinisane i efikasne akcije“, rekao je on naglašavajući stalnu posvećenost Evropske unije zaštiti ljudskih prava.

Naveo je da je za žaljenje to što su na Kosovu, kao i u mnogim drugim delovima sveta, LGBTI osobe i dalje progone, verbalno ili fizički napadju i što su lišene istih mogućnosti za zapošljavanje. To dovodi do socijalne isključenosti i potencijalnog siromaštva, a ta situacija se samo pogoršala tokom krize izazvane COVID-19 pamdemijom, naveo je on.

“Nadam se da ćemo videti suštinski dijalog između vladinih institucija i civilnog društva o suzbijanju diskriminacije protiv LGBTI osoba i da će Skupština Kosova uskoro usvojiti nacrt Građanskog zakonika koji podržava njihova prava“, rekao je Sunjog i dodao da aktivisti koji brane pravo da budu ono što jesu treba da dobiju punu podršku.

U znak solidarnosti sa LGBTI zajednicom, sutra, 17. maja, na Dan IDAHOT-a, na jarbol Kancelarije EU-a na Kosovu biće postavljena zastava duginih boja. EU inače pomaže ovu zajednicu kroz IPA fondove.

 Ostale vesti

Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022
Кonkurs za
Turistička organizacija Gračanica saopštila je da će u saradnji sa "JКP Ekologija" raspispisati  konkurs za takmičenje "Najlepše dvorište opštine Gračanica".
  • 16.06.2022
Otvorena manifestacija ’’EU za civilno društvo i medije na Kosovu – angažovanje građana’’
EU na Kosovu pokrenula je danas u Prištini dvodnevni događaj koji će podržati više od 20 organizacija civilnog društva i medijskih organizacija (OCD) u dolasku do javnosti i podizanju svesti o njihovom doprinosu stvaranju pravednijeg, demokratskijeg i inkluzivnog društva na Kosovu.
  • 16.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Lazić u Donjoj Gušterici

Petočlana povratnička porodica Branka Lazića iz Donje Gušterice u opštini Gračanica, dobiće novu kuću površine 55 metara kvadratnih. Кamen temeljac za izgradnju kuće danas su položili ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

  • 16.06.2022