Vesti
Saopštenja

EU izdvojila još 7 miliona evra za kampanju vakcinacije

Evropska unija, u partnerstvu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), pokrenula je novi regionalni projekat vredan preko 7 miliona evra za podršku bezbednoj i efikasnoj vakcinaciji stanovništva na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju.
EU izdvojila još 7 miliona evra za kampanju vakcinacije
Oliver Varhelji (Foto europa.eu)

Projekat će pomoći da se region pripremi za efikasan prijem i davanje vakcina protiv virusa kovida-19, uključujući vakcine primljene preko Kovaksa i mehanizma EU za razmenu vakcina sa zemljama članicama EU, dodaje se u saopštenju EU dostavljenom medijima.

Komesar za susedstvo i proširenje, Oliver Varhelji poručio je da EU projektom za podršku kampanjama vakcinacije na Zapadnom Balkanu, u partnerstvu sa SZO, nastavlja da ispunjava svoju obavezu da podrži svoje partnere u suočavanju sa pandemijom od početka.

„Projekat je dodatak našem paketu od 70 miliona evra za podršku pristupu vakcinama za region i za nabavku neophodne opreme za kampanje“, istakao je Varhelji.

Paket obuhvata i pet dodatnih projekata sa Savetom Evrope, organizacijom UN Women, Unicefom, UNDP-em i Crvenim krstom, koji su nedavno potpisani, a koji daju podršku ugroženim grupama koje su pod uticajem pandemije na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, posebno Romima, ženama –žrtvama nasilja – deci, povratnicima, starijim licima i licima sa invaliditetom, napominje se u saopštenju.

Takođe, Evropska komisija uspostavlja mehanizam EU za razmenu koji će pomoći zemljama članicama da razmenjuju doze koje je obezbedila EU, kao i sa partnerima na Zapadnom Balkanu, da bi se obezbedio blagovremeni pristup vakcinama i stvorilo iskustvo povezano sa Strategijom EU za vakcinaciju. Za podršku izdvojeno je 70 miliona evra.

Ceo paket pomoći EU za Zapadni Balkan u odgovoru na pandemiju kovid-19 premašuje 3,3 milijarde evra, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Vakcinisano 10.500 Srba sa Kosova
U srpskim sredinama na Кosovu za vakcinaciju protiv virusa kovid-19 protekle nedelje prijavljeno je blizu 1.700 građana, što je skoro tri puta više nego nedelju dana pre, saopštila je Kancelarija za KiM. Do sada je vakcinisano 10.500 osoba, a revakcinisano 8.000.
  • 07.03.2021
Kancelarija za KiM: Obijena crkva u Klokotu
"Pravoslavna Crkva Svetog Petra i Pavla u Кlokotu obijena je na Zadušnice, a lopovi su iz nje odneli novac i određeni mobilijar", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 06.03.2021
Opština Gračanica u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova napravilo je novu kategorizaciju opština na osnovu broja novih slučajeva kovida-19 na 100.000 stanovnika. U vremenskom intervalu od sedam dana opština Gračanica će biti u takozvanoj žutoj zoni.

  • 05.03.2021
Zadušnice uz stroge mere
Zimske Zadušenice će sutra biti obeležene, ali u skladu sa propisanim pravilima i  merama zaštite od epidemije kovidom-19, poručuju je iz Kriznog štaba opštine Gračanica.
  • 05.03.2021
Osmani završila dvodnevnu posetu Švajcarskoj

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani završila je dvodnevnu posetu Švajcarskoj, gde je boravila na poziv švajcarskog Parlamenta, saopšteno je iz Predsedništva.

  • 04.03.2021
Petković: Kurti najavljujući referendum ruši međunarodno pravo
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagovao je saopštenjem na današnju izjavu lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, da je za ujednjenje Kosova sa Albanijom potreban zakon o referendumu. Petković ističe da time Kurti ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
  • 04.03.2021