Vesti
Saopštenja

EU izdvojila još 7 miliona evra za kampanju vakcinacije

Evropska unija, u partnerstvu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), pokrenula je novi regionalni projekat vredan preko 7 miliona evra za podršku bezbednoj i efikasnoj vakcinaciji stanovništva na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju.
EU izdvojila još 7 miliona evra za kampanju vakcinacije
Oliver Varhelji (Foto europa.eu)

Projekat će pomoći da se region pripremi za efikasan prijem i davanje vakcina protiv virusa kovida-19, uključujući vakcine primljene preko Kovaksa i mehanizma EU za razmenu vakcina sa zemljama članicama EU, dodaje se u saopštenju EU dostavljenom medijima.

Komesar za susedstvo i proširenje, Oliver Varhelji poručio je da EU projektom za podršku kampanjama vakcinacije na Zapadnom Balkanu, u partnerstvu sa SZO, nastavlja da ispunjava svoju obavezu da podrži svoje partnere u suočavanju sa pandemijom od početka.

„Projekat je dodatak našem paketu od 70 miliona evra za podršku pristupu vakcinama za region i za nabavku neophodne opreme za kampanje“, istakao je Varhelji.

Paket obuhvata i pet dodatnih projekata sa Savetom Evrope, organizacijom UN Women, Unicefom, UNDP-em i Crvenim krstom, koji su nedavno potpisani, a koji daju podršku ugroženim grupama koje su pod uticajem pandemije na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, posebno Romima, ženama –žrtvama nasilja – deci, povratnicima, starijim licima i licima sa invaliditetom, napominje se u saopštenju.

Takođe, Evropska komisija uspostavlja mehanizam EU za razmenu koji će pomoći zemljama članicama da razmenjuju doze koje je obezbedila EU, kao i sa partnerima na Zapadnom Balkanu, da bi se obezbedio blagovremeni pristup vakcinama i stvorilo iskustvo povezano sa Strategijom EU za vakcinaciju. Za podršku izdvojeno je 70 miliona evra.

Ceo paket pomoći EU za Zapadni Balkan u odgovoru na pandemiju kovid-19 premašuje 3,3 milijarde evra, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021