Vesti
Saopštenja

EU izdvojila 3,9 miliona evra za deminiranje na Kosovu

Evropska unije finansira projekat od 3,9 miliona evra čiji je cilj uklanjanje mina na Kosovu. Početak sprovođenja projekta obeležen je u Gračanici a prisustvovao mu je i šef Kancelarije EU Tomaš Sunjog. Mediji nisu bili pozvani na događaj.

EU izdvojila 3,9 miliona evra za deminiranje na Kosovu
Pretraga područja (Foto EU)

Kasetne bombe i ostala eksplozivna sredstva zaostala od rata na Kosovu uklanjaće organizacija Norwegian People’s Aid (NPA), a partner je i HALO Trust.

U sklopu ovoga projekta očistiće se 400.000 kvadratnih metara zemlje kontaminirane minama i 3.600.000 kvadratnih metara zemlje kontaminirane kasetnom muncijom, sa krajnjim ciljem da se lokalnim zajednicama obezbedi siguran pristup tim područjima, saopšteno je iz EU.

Sunjog je kazao da je postignut značajan napredak u deminiranju Kosova ali da i dalje postoji bezbednosni problem.
„Mine još uvek predstavljaju pretnju za živote i egzistenciju, ometajući pristup, pomirenje i razvoj na Kosovu", izjavio je ambasador Tomaš Sunjog.

"Uspeh projekta neće samo osloboditi Kosovo od mina, već će otvoriti put za merljiv socio-ekonomski razvoj u područjima koja su bila prethodno kontaminirana. Zajednički napori EU-a, SAD-a i Norveške predstavljaju uspešan model saradnje donatora u korist kosovskih zajednica i mogu pozitivno uticati na njihovu bezbednost i socio-ekonomski razvoj", dodao je Sunjog.

Iz EU navode da su kontaminirana područja rasprostanjena po prirodnim rezervatima, planinama, šumama, pašnjacima i poljoprivrednom zemljištu.

“Posvećeni smo Kosovu bez mina. Ovaj će nas program dovesti jedan korak bliže tome cilju, a ove aktivnosti su kritične bezbendost ljudi te isto tako imaju ključnu ulogu za stablinost u regiji te za njezin razvoj”, rekla je Tamra Greg, vršilac dužnosti zamenika šefa misije SAD-a na Kosovu.

“Norveška još od devedestih godina podržava aktivnosti deminiranja koje provodi organizacija Norwegian People’s Aid na Zapadnom Balkanu i do danas je obezbedila pomoć u iznosu od više od 70 miliona evra. Norveška se obavezala da će s ovom podrškom da nastavi dok se posao ne završi. Stoga je dodatnih 2 miliona evra odobreno za petogodišnje razdoblje do 2025. godine sa ciljem da se kontaminirana područja oslobode od mina, kasetne municije i drugih eksplozivnih ostataka rata, kako bi se vratila zajednicama na Kosovu na sigurnu i produktivnu upotrebu”, rekla je Hilde Berit Eide, zamenica šefa misije norveške ambasade na Kosovu.

Čišćenje terena od eksplozivnih sredstava sprovodiće se na područjima Zubinog Potoka, Leposavića, Mitrovice, Belince, Rastavice i Košara.

Događaju u Gračanici prisustvovali su predstavnici Vlade Kosova, Kfora, Kosovskog centra za deminiranje ali i predstavnici Opštine Gračanica.Ostale vesti

Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Hovenijerom
Predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić razgovarali su sa ambasadorom SAD u Prištini, Džefrijem Hovenijerom o predstojećim vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova, kao i ispunjavanju zahteva zbog kojih su napustili kosovske institucije, saopšteno je iz ove partije. 
  • 20.03.2023
Gračanica: Tribina o pokajanju, predavač otac Sava Janjić

Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta sutra, u utorak 21. marta, s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Pokajanje kao promena uma i načina života“. Na tribini će govoriti arhimandrit Sava Janjić, iguman Manastira Visoki Dečani.

  • 20.03.2023
Kancelarija za KiM: Na meti lopova još tri srpske kuće
Dve srpske kuće u selu Batuse večeras su se našle na meti lopova, dok je sinoć obijena kuća porodice Mitić u Lapljem selu i iz nje odnet vredan nakit i laptopovi, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 19.03.2023
Kurti sa Eskobarom: Delegacija Kosova putuje u Ohrid sa dobrom voljom, namerama i verom

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa specijalnim izaslanikom Sedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom dan pred sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou u Orhidu. Dvojica sagovornika razgovarala su o susretu u Severnoj Makedoniji, evropskom predlogu, pripremama i očekivanjima od sastanka, saopšteno je medijima iz kosovske vlade. 

  • 17.03.2023
Osmani imenovala tužioce sa početnim mandatom

Na predlog Tužilačkog saveta Kosova predsednica Vjosa Osmani imenovala je danas 21 tužioca sa početnim mandatom na tri godine, dok će isti biti sistematizovani u osnovnim tužilaštvima, saopšteno je medijima.

  • 17.03.2023
Petković: Dužni smo da se sećamo naših stradalnika, porušenih kuća i svetinja
"Bliže se dve decenije, tačnije 19 godina, od jednog od najtežih masovnih zločina u novijoj evropskoj istoriji – martovskog pogroma nad srpskim narodom na Кosovu i Metohiji – i u međuvremenu, ne samo da smo ostali uskraćeni za kažnjavanje odgovornih, već smo svedoci da je politička i društvena atmosfera iz koje je ovaj strašan događaj proistekao i dalje prisutna i da je, štaviše, šovinizam i mržnja do danas ideološka konstanta u Prištini", naveo je Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković povodom 19 godina od martovskog pogroma Srba na Kosovu.
  • 17.03.2023