Vesti
Saopštenja

EU isplatila 24 miliona evra podrške za Kosovo

Iznos od 24,05 miliona evra fondova budžetske pomoći koje obezbeđuje Evropska komisija isplaćen je kosovskom Trezoru u decembru 2020. Ovi fondovi su deo sveukupne pomoći EU za ublažavanje uticaja virusa kovid-19, za podršku modernizaciji kosovske javne uprave i za jačanje upravljanja javnim finansijama.
EU isplatila 24 miliona evra podrške za Kosovo
Oliver Varhelji (Foto europa.eu)

EU će nastaviti da podržava Kosovo preko potrebnim fondovima za ublažavanje socijalno – ekonomskog uticaja krize kovid-19 na kosovsku populaciju i biznise.

„I Kosovo i EU se nalaze u sred pandemije. Kroz ove isplate za budžetsku podršku mi pomažemo Kosovu da preduzme neophodne akcije za borbu protiv pandemije, pomažemo stabilizaciju javnih finansija, pomažemo male biznise i ranjive ljude da mogu da se nose sa finansijskim teškoćama sa kojima su suočeni u ovoj teškoj situaciji”, rekao je komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Oliver Varhelji.

Budžetska podrška je oblik podrške EU, kojim EU nagrađuje napredak koji vlade čine u implementaciji svojih strategija i u ostvarivanju ciljeva koje su sebi postavile.

Ranije isplate EU koje su se odnosile na reforme javne uprave i upravljanja javnim finansijama iznosile su 11,5 miliona € i 9,97 miliona evra i bile su isplaćene u decembru 2019. odnosno julu 2020. godine.

Vlada je nastavila da se bavi ostvarivanjem svoje agende za reformu javnog finansijskog upravljanja i javne administracije, ali treba ponovo da potvrdi posvećenost sveukupnim ciljevima i principima reformske agende, da obezbedi da se ritam implementacije pojača u budućnosti i da obezbedi da predviđene ekonomske mere i investicije ne podrivaju makro-ekonomsku stabilnost Kosova.Ostale vesti

Kvinta: Obezbediti transparentan izborni proces bez političkog uplitanja
Centralna izborna komisija mora osigurati da izborni proces bude transparentan i bez političkog uplitanja, saopšteno je nakon sastanka ambasadora zemalja Kvinte sa predsedavajućom CIK-a Valjdetom Dakom.
  • 25.01.2021
EU pokrenula projekat za reformu pravosudnog sistema na Kosovu
Šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Sunjok pokrenuo je Program Evropske unije na Kosovu za pravosudni sektor. Projekat će se realizovati do januara 2024. godine i ima budžet od 7 miliona evra. Kako se navodi, EU trenutno ulaže oko 50 miliona evra od sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć u vladavinu prava na Kosovu.
  • 25.01.2021
Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.

  • 22.01.2021
Petković sa Gujonom o zalaganju za bolji život Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa osnivačem humanitarne organizacije „Solidarnost za Кosovo“ Arnoom Gujonom.
  • 22.01.2021
OG: Fondacija
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović primio je danas predstavnike Fondacije „Delije“  koji će tradicionalno i ove godine najmlađima sa teritorije ove loklane samouprave podeliti paketiće kao i laptopove, tablet računare i telefone kao i novac za 16 mališana iz socijalno ugroženih porodica, navodi se u saopštenju.
  • 22.01.2021
Petković sa ambasadorom Italije u Srbiji o Kosovu i položaju Srba
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je se sa ambasadorom Italije u Republici Srbiji Кarlom Lo Кašom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, položaju srpskog naroda, navodi se u saopštenju.
  • 21.01.2021