Vesti
Saopštenja

EU isplatila 24 miliona evra podrške za Kosovo

Iznos od 24,05 miliona evra fondova budžetske pomoći koje obezbeđuje Evropska komisija isplaćen je kosovskom Trezoru u decembru 2020. Ovi fondovi su deo sveukupne pomoći EU za ublažavanje uticaja virusa kovid-19, za podršku modernizaciji kosovske javne uprave i za jačanje upravljanja javnim finansijama.
EU isplatila 24 miliona evra podrške za Kosovo
Oliver Varhelji (Foto europa.eu)

EU će nastaviti da podržava Kosovo preko potrebnim fondovima za ublažavanje socijalno – ekonomskog uticaja krize kovid-19 na kosovsku populaciju i biznise.

„I Kosovo i EU se nalaze u sred pandemije. Kroz ove isplate za budžetsku podršku mi pomažemo Kosovu da preduzme neophodne akcije za borbu protiv pandemije, pomažemo stabilizaciju javnih finansija, pomažemo male biznise i ranjive ljude da mogu da se nose sa finansijskim teškoćama sa kojima su suočeni u ovoj teškoj situaciji”, rekao je komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Oliver Varhelji.

Budžetska podrška je oblik podrške EU, kojim EU nagrađuje napredak koji vlade čine u implementaciji svojih strategija i u ostvarivanju ciljeva koje su sebi postavile.

Ranije isplate EU koje su se odnosile na reforme javne uprave i upravljanja javnim finansijama iznosile su 11,5 miliona € i 9,97 miliona evra i bile su isplaćene u decembru 2019. odnosno julu 2020. godine.

Vlada je nastavila da se bavi ostvarivanjem svoje agende za reformu javnog finansijskog upravljanja i javne administracije, ali treba ponovo da potvrdi posvećenost sveukupnim ciljevima i principima reformske agende, da obezbedi da se ritam implementacije pojača u budućnosti i da obezbedi da predviđene ekonomske mere i investicije ne podrivaju makro-ekonomsku stabilnost Kosova.Ostale vesti

Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021
Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021