Vesti
Saopštenja

EU isplatila 24 miliona evra podrške za Kosovo

Iznos od 24,05 miliona evra fondova budžetske pomoći koje obezbeđuje Evropska komisija isplaćen je kosovskom Trezoru u decembru 2020. Ovi fondovi su deo sveukupne pomoći EU za ublažavanje uticaja virusa kovid-19, za podršku modernizaciji kosovske javne uprave i za jačanje upravljanja javnim finansijama.
EU isplatila 24 miliona evra podrške za Kosovo
Oliver Varhelji (Foto europa.eu)

EU će nastaviti da podržava Kosovo preko potrebnim fondovima za ublažavanje socijalno – ekonomskog uticaja krize kovid-19 na kosovsku populaciju i biznise.

„I Kosovo i EU se nalaze u sred pandemije. Kroz ove isplate za budžetsku podršku mi pomažemo Kosovu da preduzme neophodne akcije za borbu protiv pandemije, pomažemo stabilizaciju javnih finansija, pomažemo male biznise i ranjive ljude da mogu da se nose sa finansijskim teškoćama sa kojima su suočeni u ovoj teškoj situaciji”, rekao je komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Oliver Varhelji.

Budžetska podrška je oblik podrške EU, kojim EU nagrađuje napredak koji vlade čine u implementaciji svojih strategija i u ostvarivanju ciljeva koje su sebi postavile.

Ranije isplate EU koje su se odnosile na reforme javne uprave i upravljanja javnim finansijama iznosile su 11,5 miliona € i 9,97 miliona evra i bile su isplaćene u decembru 2019. odnosno julu 2020. godine.

Vlada je nastavila da se bavi ostvarivanjem svoje agende za reformu javnog finansijskog upravljanja i javne administracije, ali treba ponovo da potvrdi posvećenost sveukupnim ciljevima i principima reformske agende, da obezbedi da se ritam implementacije pojača u budućnosti i da obezbedi da predviđene ekonomske mere i investicije ne podrivaju makro-ekonomsku stabilnost Kosova.Ostale vesti

Petković: Kurti priziva sukobe
"Nema sumnje da Aljbin Кurti i najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor! Ako Кurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Кurti priziva sukobe na Кosovu i Metohiji", navedeno je u najnovijem saopštenju za javnost direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petra Petkovića.
  • 08.08.2022
Nastavljena akcija ’’Brezovica’’
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u koordinaciji i saradnji sa Upravom za teška krivična dela (DKR) u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Inspektoratom opštine, Direkcijom nacionalnog paraka "Šara" i Katastarskom agencijom Kosova i danas vrši inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 08.08.2022
Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022
Petković: Očekuje nas značajna diplomatska borba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim osvrtom na poslednja dešavanja na severu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 05.08.2022
UNS i DNКiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović zbog teksta koji je objavljen na portalu Radio Goraždevca i traže efikasnu istragu ovog incidenta.
  • 04.08.2022
Nastavljeno izdavanje ličnih karata
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za civilnu registraciju obaveštavaju javnost da je popravljen uređaj za personalizaciju ličnih dokumenata koji je na nekoliko dana onemogućio izdavanje ličnih karata.
  • 04.08.2022