Vesti
Saopštenja

EU i UNDP ’’zabrinuti zbog kontroverze’’ oko restauracije kuće Džafera Deve

"EU i UNDP sa zabrinutošću uzimaju u obzir kontroverzu koja povezuje prošlost zgrade i trenutno rade na alternativama za dobrobit lokalne zajednice i dijaloga među zajednicama", navodi se u zajedničkom saopštenju Evropske unije na Kosovu/EUSR, UNDP-a i Ministarstva kulture, omladine i sporta (MKOS) Kosova dostavljenom medijima povodom početka restauratorskih radova "na jednom od najistaknutijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Mitrovici", kući Džafera Deve.
EU i UNDP ’’zabrinuti zbog kontroverze’’ oko restauracije kuće Džafera Deve
Kuća Džafera Deve u Mitrovici (Foto Albanarexha1, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons)

"Evropska unija na Kosovu/EUSR, UNDP i Ministarstvo kulture, omladine i sporta (MKOS) oštro osuđuju i imaju nultu toleranciju prema bilo kom obliku rasizma, diskriminacije, predrasuda na osnovu etničke pripadnosti, koji pokušava da opravda ili promoviše rasnu mržnju i diskriminaciju. Tolerancija, mir i poštovanje svih ljudskih bića su najbitnije zajedničke vrednosti Evropske unije, UNDP-a i Ministarstva kulture, omladine i sporta (MKOS)", navodi se u saopštenju.

"Ovaj projekat, koji ima za cilj renoviranje dotične kuće, zajednički je napor u okviru instrumenta Evropske unije (EU) koji doprinosi stabilnosti i miru (IcSP) – projekat ’Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i društvene kohezije’. Sprovodi ga UNDP, u bliskoj saradnji sa Ministarstvom kulture, omladine i sporta (MKOS), uz sporazum koji je potpisao UNDP o podeli troškova za renoviranje ovog objekta", dodaje se.

U saopštenju se dalje navodi da je "očuvanje i rehabilitacija kulturnog i verskog nasleđa vođeno potrebom da se obezbedi njegovo postojanje za potomstvo", uz fokus "na arhitektonske vrednosti takvih lokaliteta". Potom se navodi istorija samog objekta.

"Kuću, koja se nalazi u centru Mitrovice, podigli su 1930. godine austrijske arhitekte i radnici. Od 1945. godine, objekat je prešao u društvenu svojinu, korišćen je kao bolnica, sirotište a jedno vreme i kao zgrada opštine. Pripada modernom zapadnoevropskom stilu i prvi je takve vrste u Mitrovici, sa brojnim spoljnim ukrasima, karakterističnim za njegov stil. Kuća se nalazi na privremenoj listi zaštićenih spomenika kulturnog nasleđa na Kosovu. Iako je zbog svoje arhitektonske vrednosti proglašena spomenikom kulture, kuća je propala. Planirana restauracija će obezbediti da se njene arhitektonske vrednosti vrate, a kuća ponovo bude vraćena zajednici", pojašnjava se.

"Kada bude obnovljena i funkcionalizovana, kuća će imati dvostruku namenu: prizemlje će obezbediti prostor za kulturne i društvene događaje, dok će na prvom i drugom spratu biti smešten Regionalni centar za kulturno nasleđe. Kulturni centar, kada bude potpuno renoviran i funkcionalan, služiće kao centar za okupljanje lokalnih zajednica, istraživanje ideja, promovisanje interkulturalizma, tolerancije i povezanosti. Pored vrednosti koje će doneti lokalnim zajednicama, kuća ima izuzetne vrednosti za kulturu, arhitekturu regiona i društvo uopšte", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022
UNS: Pretnje Obućini zastrašujuće, policija i tužilaštvo hitno da reaguju
Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je juče poslala preko Tvitera zastrašujuće pretnje urednici i voditeljki "Dnevnika" na televiziji Nova S Jeleni Obućini.
  • 01.12.2022
Kosovska policija prihvata ostavke srpskih policajaca

Policija Kosova prihvatila je ostavke 80 službenika sa severa Kosova koji su ih prethodno podneli, saopšteno je medijima. Nastavlja se proces oko ostavki ostalih zaposlenih u kosovskoj policiji.

  • 01.12.2022
Petković: Nenad Rašić i Rada Trajković ne predstavljaju Srbe sa Kosova
Imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, Aljbin Кurti je brutalno prekršio sopstveni ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 01.12.2022