Vesti
Saopštenja

EU i UNDP ’’zabrinuti zbog kontroverze’’ oko restauracije kuće Džafera Deve

"EU i UNDP sa zabrinutošću uzimaju u obzir kontroverzu koja povezuje prošlost zgrade i trenutno rade na alternativama za dobrobit lokalne zajednice i dijaloga među zajednicama", navodi se u zajedničkom saopštenju Evropske unije na Kosovu/EUSR, UNDP-a i Ministarstva kulture, omladine i sporta (MKOS) Kosova dostavljenom medijima povodom početka restauratorskih radova "na jednom od najistaknutijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Mitrovici", kući Džafera Deve.
EU i UNDP ’’zabrinuti zbog kontroverze’’ oko restauracije kuće Džafera Deve
Kuća Džafera Deve u Mitrovici (Foto Albanarexha1, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons)

"Evropska unija na Kosovu/EUSR, UNDP i Ministarstvo kulture, omladine i sporta (MKOS) oštro osuđuju i imaju nultu toleranciju prema bilo kom obliku rasizma, diskriminacije, predrasuda na osnovu etničke pripadnosti, koji pokušava da opravda ili promoviše rasnu mržnju i diskriminaciju. Tolerancija, mir i poštovanje svih ljudskih bića su najbitnije zajedničke vrednosti Evropske unije, UNDP-a i Ministarstva kulture, omladine i sporta (MKOS)", navodi se u saopštenju.

"Ovaj projekat, koji ima za cilj renoviranje dotične kuće, zajednički je napor u okviru instrumenta Evropske unije (EU) koji doprinosi stabilnosti i miru (IcSP) – projekat ’Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i društvene kohezije’. Sprovodi ga UNDP, u bliskoj saradnji sa Ministarstvom kulture, omladine i sporta (MKOS), uz sporazum koji je potpisao UNDP o podeli troškova za renoviranje ovog objekta", dodaje se.

U saopštenju se dalje navodi da je "očuvanje i rehabilitacija kulturnog i verskog nasleđa vođeno potrebom da se obezbedi njegovo postojanje za potomstvo", uz fokus "na arhitektonske vrednosti takvih lokaliteta". Potom se navodi istorija samog objekta.

"Kuću, koja se nalazi u centru Mitrovice, podigli su 1930. godine austrijske arhitekte i radnici. Od 1945. godine, objekat je prešao u društvenu svojinu, korišćen je kao bolnica, sirotište a jedno vreme i kao zgrada opštine. Pripada modernom zapadnoevropskom stilu i prvi je takve vrste u Mitrovici, sa brojnim spoljnim ukrasima, karakterističnim za njegov stil. Kuća se nalazi na privremenoj listi zaštićenih spomenika kulturnog nasleđa na Kosovu. Iako je zbog svoje arhitektonske vrednosti proglašena spomenikom kulture, kuća je propala. Planirana restauracija će obezbediti da se njene arhitektonske vrednosti vrate, a kuća ponovo bude vraćena zajednici", pojašnjava se.

"Kada bude obnovljena i funkcionalizovana, kuća će imati dvostruku namenu: prizemlje će obezbediti prostor za kulturne i društvene događaje, dok će na prvom i drugom spratu biti smešten Regionalni centar za kulturno nasleđe. Kulturni centar, kada bude potpuno renoviran i funkcionalan, služiće kao centar za okupljanje lokalnih zajednica, istraživanje ideja, promovisanje interkulturalizma, tolerancije i povezanosti. Pored vrednosti koje će doneti lokalnim zajednicama, kuća ima izuzetne vrednosti za kulturu, arhitekturu regiona i društvo uopšte", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Komandant KFOR-a obišao ranjene vojnike italijanskog kontingenta
Komandant misije NATO-KFOR, general-major Anđelo Mikele Ristuća, posetio je italijanske vojnike ranjene u sukobima u Zvečanu.
  • 01.06.2023
SL: Odluka o pritvoru Srbima dodatni motiv za nastavak mirnih protesta

Srpska lista saopštila je da najoštrije osuđuju "nelegalnu i neosnovanu odluku Кurtijevog suda kojom se našim nevinim sugrađanima (Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću) određuje pritvor bez ikakvih dokaza o krivici".

  • 31.05.2023
Petković: Pritvor Petroviću i Obrenoviću nastavak ogoljenog nasilja
"Izricanje jednomesečnog pritvora Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću, koje je КFOR nasumično i neosnovano zadržao, a potom i predao Кurtijevoj policiji, nastavak je ogoljenog nasilja prištinskog režima nad Srbima na Кosovu i Metohiji", naveo je u saopštenju za javnost direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković.
  • 31.05.2023
Novinari koji izveštavaju sa severa Kosova: Podrška Peroviću, omogućiti nesmetan rad
Grupa novinara redakcija na srpskom jeziku koji poslednjih dana izveštavaju iz Zvečana osudila je napade na Mladena Perovića, vlasnika kafića „Golden skaj“ koji dolaze sa društvenih mreža, a u kojima se ovaj mladić naziva izdajnikom i saopštenjem se obratila javnosti.
  • 31.05.2023
Policija: Situacija krhka, ali mirna
Bezbednosna situacija na severu Kosova danas je bila krhka, ali uglavnom mirna, saopštavaju iz Kosovske policije.
  • 30.05.2023
Bratstvo Visokih Dečana: Molimo se za brzi oporavak svih povređenih
Žalosni nasilni incidenti tokom nedavnih protesta na severu Kosova ne bi trebalo da utiču na istorijski čvrste odnose srpskog i italijanskog naroda. Oštro osuđujemo sve oblike nasilja i pozivamo na mir i dijalog. Uznosimo naše molitve za brzi oporavak svih povređenih, saopštilo je bratstvo manastira Visoki Dečani.
  • 30.05.2023