Vesti
Saopštenja

EU i UNDP ’’zabrinuti zbog kontroverze’’ oko restauracije kuće Džafera Deve

"EU i UNDP sa zabrinutošću uzimaju u obzir kontroverzu koja povezuje prošlost zgrade i trenutno rade na alternativama za dobrobit lokalne zajednice i dijaloga među zajednicama", navodi se u zajedničkom saopštenju Evropske unije na Kosovu/EUSR, UNDP-a i Ministarstva kulture, omladine i sporta (MKOS) Kosova dostavljenom medijima povodom početka restauratorskih radova "na jednom od najistaknutijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Mitrovici", kući Džafera Deve.
EU i UNDP ’’zabrinuti zbog kontroverze’’ oko restauracije kuće Džafera Deve
Kuća Džafera Deve u Mitrovici (Foto Albanarexha1, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons)

"Evropska unija na Kosovu/EUSR, UNDP i Ministarstvo kulture, omladine i sporta (MKOS) oštro osuđuju i imaju nultu toleranciju prema bilo kom obliku rasizma, diskriminacije, predrasuda na osnovu etničke pripadnosti, koji pokušava da opravda ili promoviše rasnu mržnju i diskriminaciju. Tolerancija, mir i poštovanje svih ljudskih bića su najbitnije zajedničke vrednosti Evropske unije, UNDP-a i Ministarstva kulture, omladine i sporta (MKOS)", navodi se u saopštenju.

"Ovaj projekat, koji ima za cilj renoviranje dotične kuće, zajednički je napor u okviru instrumenta Evropske unije (EU) koji doprinosi stabilnosti i miru (IcSP) – projekat ’Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i društvene kohezije’. Sprovodi ga UNDP, u bliskoj saradnji sa Ministarstvom kulture, omladine i sporta (MKOS), uz sporazum koji je potpisao UNDP o podeli troškova za renoviranje ovog objekta", dodaje se.

U saopštenju se dalje navodi da je "očuvanje i rehabilitacija kulturnog i verskog nasleđa vođeno potrebom da se obezbedi njegovo postojanje za potomstvo", uz fokus "na arhitektonske vrednosti takvih lokaliteta". Potom se navodi istorija samog objekta.

"Kuću, koja se nalazi u centru Mitrovice, podigli su 1930. godine austrijske arhitekte i radnici. Od 1945. godine, objekat je prešao u društvenu svojinu, korišćen je kao bolnica, sirotište a jedno vreme i kao zgrada opštine. Pripada modernom zapadnoevropskom stilu i prvi je takve vrste u Mitrovici, sa brojnim spoljnim ukrasima, karakterističnim za njegov stil. Kuća se nalazi na privremenoj listi zaštićenih spomenika kulturnog nasleđa na Kosovu. Iako je zbog svoje arhitektonske vrednosti proglašena spomenikom kulture, kuća je propala. Planirana restauracija će obezbediti da se njene arhitektonske vrednosti vrate, a kuća ponovo bude vraćena zajednici", pojašnjava se.

"Kada bude obnovljena i funkcionalizovana, kuća će imati dvostruku namenu: prizemlje će obezbediti prostor za kulturne i društvene događaje, dok će na prvom i drugom spratu biti smešten Regionalni centar za kulturno nasleđe. Kulturni centar, kada bude potpuno renoviran i funkcionalan, služiće kao centar za okupljanje lokalnih zajednica, istraživanje ideja, promovisanje interkulturalizma, tolerancije i povezanosti. Pored vrednosti koje će doneti lokalnim zajednicama, kuća ima izuzetne vrednosti za kulturu, arhitekturu regiona i društvo uopšte", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022