Vesti
Saopštenja

EU i SE podržavaju osnivanje Konfiskacionog fonda na Kosovu

Evropska unija (EU) i Savet Evrope (SE), kroz zajednički finansiran Projekat protiv privrednog kriminala - PECK III, organizovali su 30. maja u Prištini okrugli sto o osnivanju Konfiskacionog fonda na Kosovu.
EU i SE podržavaju osnivanje Konfiskacionog fonda na Kosovu
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Ovom prilikom razmotren je nacrt koncept dokumenta za osnivanje Fonda, koji je pripremilo Ministarstvo pravde Kosova, a predstavljene su i najbolje međunarodne prakse i date preporuka u ovoj oblasti, saopšteno je medijima iz Kanelarije Specijalnog predstavnika EU na Kosovu.

"Iako je ukupna vrednost konfiskovane imovine na Kosovu još uvek marginalna, rad na osnivanju Konfiskacionog fonda je korak u pravom smeru i obaveza koja proizilazi iz kosovske Evropske reformske agende II", izjavio je šef Odeljenja za vladavinu prava, pravna pitanja i ljudska prava pri EU-u na Kosovu Jarmo Helpikangas.

"Osnivanje Fonda je važno, jer će omogućiti da se nezakonito stečena, a potom konfiskovana imovina koristi za društveno korisne stvari. EU i Savet Evrope se raduju daljoj saradnji sa kosovskim institucijama na osnivanju Fonda", dodao je.

U raspravi su, pored predstavnika kosovskog Ministarstva pravde, učestvovali i predstavnici kosovskog Ministarstva finansija, rada i transfera, Agencije za upravljanje zaplenjenom i konfiskovanom imovinom, agencija za sprovođenje zakona, civilnog društva, kao i predstavnici međunarodnih partnera.

Više informacija o zajedničkom projektu EU i E protiv privrednog kriminala – PECK III možete naći OVDE.Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022