Vesti
Saopštenja

ERP: Presuda Todosijeviću izazvala uznemirenost među srpskim narodom

Eparhija raško-prizrenska oglasila se povodom odluke Apalecionog suda u Prištini da se Ivan Todosijević osudi na dve godine zatvora povodom njegove izjave o Račku. Iz Eparhije napominju da je ova presuda izazvala ozbiljnu zabrinutost i uznemirenje među srpskim narodom na Kosovu, jer se radi, kako navode, ne samo o nesrazmernoj presudi, već je prekršen dogovor u Briselu da u sudskim predmetima nad srpskim građanima moraju biti angažovana dvoje sudija Srba i jedan Albanac kako bi se izbegle jednostrane odluke.
ERP: Presuda Todosijeviću izazvala uznemirenost među srpskim narodom
Manastir Gračanica (Foto arhiva Kim)

"Dok se Srbima meri svaka reč, kosovski lideri bez ikakvih problema iznose stavove o srpskom narodu koji podstiču na gotovo svakodnevne incidente koji ugrožavaju opštu bezbednost i vređaju naš narod koji ovde 20 godina živi pod konstantnom etničkom diskriminacijom", navodi se u saopštenju Eparhije.

Takođe napominju da su kosovske institucije veoma selektivne u pravosuđu kada je reč o slučajevima koji se odnose na pripadnike srpskog naroda jer se, na primer, odluka Ustavnog suda Kosova o zemlji manastira Visoki Dečani bez ikakvih pravnih posledica ignoriše od strane institucija već pet godina, iako je reč o otvorenom kršenju zakona.

"Etnička jednostranost i isključivost u pravosuđu ozbiljno narušava poverenje u institucije i nimalo ne vodi unapređenju međunacionalnih odnosa", doodaje se u pisanom saopštenju.

Podsetimo, Apelacioni sud u Prištini potvrdio je prvostepenu presudu Osnovnog suda kojom je predsednik opštine Zvečan i poslanik Srpske liste Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog izjava o Račku.Ostale vesti

Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021
Avganistanci neprihvatljivi za SAD neće biti smešteni na Kosovu
Američka ambasada u Prištini saopštila je da im je sporazumom sa Kosovom dozvoljeno da privremeno ugoste ograničeni broj avganistanskih državljana u bazi Bondstil čije aplikacije za vizu zahtevaju dodatnu obradu. Odbacujući medijske izveštaje o nameri da na Kosovo prebace pojedince koji su neprihvatljivi za SAD.
  • 05.09.2021