Vesti
Saopštenja

ERP: Presuda Todosijeviću izazvala uznemirenost među srpskim narodom

Eparhija raško-prizrenska oglasila se povodom odluke Apalecionog suda u Prištini da se Ivan Todosijević osudi na dve godine zatvora povodom njegove izjave o Račku. Iz Eparhije napominju da je ova presuda izazvala ozbiljnu zabrinutost i uznemirenje među srpskim narodom na Kosovu, jer se radi, kako navode, ne samo o nesrazmernoj presudi, već je prekršen dogovor u Briselu da u sudskim predmetima nad srpskim građanima moraju biti angažovana dvoje sudija Srba i jedan Albanac kako bi se izbegle jednostrane odluke.
ERP: Presuda Todosijeviću izazvala uznemirenost među srpskim narodom
Manastir Gračanica (Foto arhiva Kim)

"Dok se Srbima meri svaka reč, kosovski lideri bez ikakvih problema iznose stavove o srpskom narodu koji podstiču na gotovo svakodnevne incidente koji ugrožavaju opštu bezbednost i vređaju naš narod koji ovde 20 godina živi pod konstantnom etničkom diskriminacijom", navodi se u saopštenju Eparhije.

Takođe napominju da su kosovske institucije veoma selektivne u pravosuđu kada je reč o slučajevima koji se odnose na pripadnike srpskog naroda jer se, na primer, odluka Ustavnog suda Kosova o zemlji manastira Visoki Dečani bez ikakvih pravnih posledica ignoriše od strane institucija već pet godina, iako je reč o otvorenom kršenju zakona.

"Etnička jednostranost i isključivost u pravosuđu ozbiljno narušava poverenje u institucije i nimalo ne vodi unapređenju međunacionalnih odnosa", doodaje se u pisanom saopštenju.

Podsetimo, Apelacioni sud u Prištini potvrdio je prvostepenu presudu Osnovnog suda kojom je predsednik opštine Zvečan i poslanik Srpske liste Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog izjava o Račku.Ostale vesti

Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022