Vesti
Saopštenja

ERP: Poruka da za Srpsku pravoslavu crkvu ne postoji pravo

Eparhija raško-prizrenska izražava protest povodom izjave Aljbina Кurtija od 17. februara u kojoj ponovo otvoreno podriva odluku Ustavnog suda Кosova u vezi 24 hektara manastirske zemlje koja je priznata kao vlasništvo manastira Visoki Dečani.
ERP: Poruka da za Srpsku pravoslavu crkvu ne postoji pravo
Manastir Visoki Dečani (Foto nova.rs)

"Uporno kršenje vladavine prava i suprotstavljanje odluci Ustavnog suda u vezi slučaja Visoki Dečani, koja je donesena nakon 15 godina detaljnih sudskih rasprava uz puni međunarodni monitoring i konačno rešena 2016. godine, više priliči autokratijama, nego društvu koje se deklarativno poziva na vladavinu prava i demokratiju", navodi se u saopštenju.

ERP podseća da je politička retorika kojom se stvara etnički i verski antagonizam, još više produbljuje jaz između institucija kosovskih Albanaca i srpskog naroda, posebno Srpske pravoslavne crkve (SPC), i pokazuje da se Kosovo, umesto u pravcu demokratije i mirnog saživota svih zajednica, kreće u pravcu pravnog bezakonja i stvaranja etnički čiste albanske teritorije na kojoj se svi tragovi srpske istorije, imovine i svega što je vezano za srpski narod nastoje brutalno izbrisati i pored svih zakonskih odredbi i međunarodnih garancija.

"Budući da su odluku Ustavnog suda više puta podržali predstavnici EU, OEBS-a, UMIК-a, kao i ambasadori vodećih zapadnih zemalja Кvinte (SAD, Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije) ERP očekuje da se ova odluka izvrši nakon šest godina otvorene i ničim pravno sankcionisane opstrukcije i pritisaka na manastir Vioski Dečani, a manastirska zemlja koju manastir kontinuirano koristi upiše u katastar", navodi se.

Istaknuto je da vansudsko komentarisanje presude koja je u statusu punopravne i konačno presuđene odluke  politički neodgovorno i opasno, jer crta metu na manastiru Visoki Dečani, monaštvu i kulturnoj baštini UNESКO-a i stvara prostor za nasilje kome je manastir već bio i ranije izložen i zbog čega je pod zaštitom КFOR-a.

"Zato o ovom pitanju nema i ne može biti dijaloga po svim principima funkcionisanja pravnog društva i demokratije. Кorišćenje ovog slučlaja manastirske zemlje za unutrašnjo-političke ciljeve i populizam je apsolutno neprihvatljivo i kompromituje samo društvo na Кosovu i institucije", dodaje se u saopštenju.

"Ono što se nama poručuje po ko zna koji put iz Prištine, jeste da za SPC ne može da postoji pravo i ne može da postoji presuda koja sme da se sprovede jer su tako odredili lokalni moćnici. Ovakav odnos zasnovan na aroganciji i odsustvu bazičnog poštovanja prava i sloboda svih građana jednako, jasno pokazujue kakav bi položaj SPC koja ovde postoji vekovima bio u sistemu u kom bismo na bilo koji način zavisili od istih ovih institucija", dodaje se u saopštenju.

Iz ERP poručuju da ostaju otvoreni za normalnu komunikaciju sa lokalnim institucijama, u okvirima njihovih pravnih i crkvenih nadležnosti.

"Ali, ne možemo da dozvolimo da se pravno nasilje i ucene otvorenim nesprovođenjem pravosnažnih sudskih odluka koriste kao sredstvo u negiranju prava koja su svuda u demokratskom svetu neprikosnovena. Zato je ovo saopštenje pre svega i apel međunarodnoj zajednici da utiče da se ovakvo ponašanje bez presedana prekine", zaključeno je u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Podsetimo, premijer Kosova Aljbin Kurti je gostujući na RTK u Prištini 17. februara izjavio da ima sumnju u odluku Ustavnog suda da manastiru Visoki Dečani potvrdi vlasništvo nad 24 hektara zemljišta, nazvavši je "odlukom Miloševićevog režima".Ostale vesti

’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022