Vesti
Saopštenja

ERP: Osnovna verska i ljudska prava ne vrede za Srbe

Povodom sprečavanja sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) da danas, na praznik Vaznesenja Gospodnjeg, služe svetu liturgiju u hramu Hrista Spasa u Prištini Eparhija raško-prizrenska (ERP) izrazila je "najdublju zabrinutost i razočaranje".
ERP: Osnovna verska i ljudska prava ne vrede za Srbe
Hram Hrista Spasa u Prištini (Foto ERP)

"Ovim aktom se krše osnovne verske slobode i pravo pristupa imovini naše Crkve, pošto je hram Hrista Spasa u katastru registrovan kao imovina Srpske Pravoslavne Crkve i niko nema pravo da nam sprečava pristup našoj imovini. Nažalost, otvorenim diskriminatornim odnosom prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi na Кosovu i Metohiji kosovske institucije neprestano šalju poruku da naš narod ne može da živi slobodno i da osnovna verska i ljudska prava ne vrede za pravoslavne Srbe", navedeno je u saopštenju ERP.

Eparhija raško-prizrenska "očekuje od međunarodnih predstavnika reakciju povodom ovog incidenta", a dodaje se i da će o njemu SPC obavestiti "sve relevantne međunarodne organizacije koje nadgledaju verska prava i slobode".

"Sveštenici naše Eparhije su jutros, zajedno sa grupom vernika krenuli da služe svetu liturgiju povodom hramovne slave Hrista Spasa u Prištini, ali ih je kordon policajaca sprečio u tome. Prvo su sveštena lica legitimisana od strane policajca koji nije želeo da govori srpski, a zatim im je zabranjeno da otključaju i uđu u crkvu. Našim sveštenicima nije dat odgovor zašto je zabranjeno da služe u hramu koji se i po kosovskom katastru nalazi u vlasništvu naše Crkve", navedeno je.

Podsetimo, ranije danas se o ovome izjasnila i policija, navodeći da "liturgija u Prištini nije bila najavljena".Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022