Vesti
Saopštenja

ERP: Osnovna verska i ljudska prava ne vrede za Srbe

Povodom sprečavanja sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) da danas, na praznik Vaznesenja Gospodnjeg, služe svetu liturgiju u hramu Hrista Spasa u Prištini Eparhija raško-prizrenska (ERP) izrazila je "najdublju zabrinutost i razočaranje".
ERP: Osnovna verska i ljudska prava ne vrede za Srbe
Hram Hrista Spasa u Prištini (Foto ERP)

"Ovim aktom se krše osnovne verske slobode i pravo pristupa imovini naše Crkve, pošto je hram Hrista Spasa u katastru registrovan kao imovina Srpske Pravoslavne Crkve i niko nema pravo da nam sprečava pristup našoj imovini. Nažalost, otvorenim diskriminatornim odnosom prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi na Кosovu i Metohiji kosovske institucije neprestano šalju poruku da naš narod ne može da živi slobodno i da osnovna verska i ljudska prava ne vrede za pravoslavne Srbe", navedeno je u saopštenju ERP.

Eparhija raško-prizrenska "očekuje od međunarodnih predstavnika reakciju povodom ovog incidenta", a dodaje se i da će o njemu SPC obavestiti "sve relevantne međunarodne organizacije koje nadgledaju verska prava i slobode".

"Sveštenici naše Eparhije su jutros, zajedno sa grupom vernika krenuli da služe svetu liturgiju povodom hramovne slave Hrista Spasa u Prištini, ali ih je kordon policajaca sprečio u tome. Prvo su sveštena lica legitimisana od strane policajca koji nije želeo da govori srpski, a zatim im je zabranjeno da otključaju i uđu u crkvu. Našim sveštenicima nije dat odgovor zašto je zabranjeno da služe u hramu koji se i po kosovskom katastru nalazi u vlasništvu naše Crkve", navedeno je.

Podsetimo, ranije danas se o ovome izjasnila i policija, navodeći da "liturgija u Prištini nije bila najavljena".Ostale vesti

Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022
UNS: Pretnje Obućini zastrašujuće, policija i tužilaštvo hitno da reaguju
Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je juče poslala preko Tvitera zastrašujuće pretnje urednici i voditeljki "Dnevnika" na televiziji Nova S Jeleni Obućini.
  • 01.12.2022
Kosovska policija prihvata ostavke srpskih policajaca

Policija Kosova prihvatila je ostavke 80 službenika sa severa Kosova koji su ih prethodno podneli, saopšteno je medijima. Nastavlja se proces oko ostavki ostalih zaposlenih u kosovskoj policiji.

  • 01.12.2022
Petković: Nenad Rašić i Rada Trajković ne predstavljaju Srbe sa Kosova
Imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, Aljbin Кurti je brutalno prekršio sopstveni ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 01.12.2022