Vesti
Saopštenja

ERP: Obnova svetinja u Kosovskom Pomoravlju dogovorena sa UNDP

Povodom nedavne izjave kosovskog ministra kulture, omladine i sporta, Hajrula Čekua, da su "u programu restauracije kulturnog nasleđa tri pravoslavne crkve", iz Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske naglašavaju da nije bilo nikakvog sastanka i dogovora sa institucijama u Prištini u vezi sa obnovom manastira Draganac, crkve Svete Bogorodice u Kosovskoj Kamenici i manastira Tamnica.

ERP: Obnova svetinja u Kosovskom Pomoravlju dogovorena sa UNDP
Manastir Draganac (Foto Kontakt Plus)

"Predstavnici Eparhije su o obnovi tri svetinje razgovarali samo sa predstavnicima UNDP, koji su izrazili spremnost da kao međunarodna organizacija finansiraju proces obnove, u saradnji sa kancelarijom za duhovnu i kulturnu baštinu Eparhije", ističe se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

U saopštenju se napominje da na sastanku nije bilo nikakvog govora o učešću Ministarstva kulture, omladine i sporta iz Prištine.

Kosovski ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku nedavno je izjavio da se u programu restauracije kulturnog nasleđa na Kosovu, među 21 spomenikom nalaze i tri pravoslavne crkve.

Čeku je na Tviteru istakao da je program restauracije pokrenulo kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta, zajedno sa UNDP-om i Kancelarijom EU na Kosovu.

“Kulturno nasleđe je naša platforma dijaloga za mir i prosperitet, a ne političko bojište", poručio je tada Čeku.

 Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022