Vesti
Saopštenja

ERP: Nova pravila zaštite sveštenstva i vernika tokom pandemije

Eparhija raško-prizrenska obaveštava verni narod o novim pravilima zaštite tokom epidemije koronavirusa, “budući da je pred nama period u kome se u normalnim okolnostima svečano proslavlja više manastirskih, parohijskih i porodičnih slava”.
ERP: Nova pravila zaštite sveštenstva i vernika tokom pandemije
Manastir Gračanica (Foto arhiva Kim)

"S obzirom na najnoviju zdravstvenu situaciju u vezi sa pandemijom koronavirusa, Eparhija raško-prizrenska podseća svoje sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se pridržavaju svih mera zaštite, poštujući odluke nadležnih zdravstvenih institucija i tako pokazujući odgovornost za svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih", saopšteno je iz Eparhije.

Eparhija raško-prizrenska je “budući da je pred nama period u kome se u normalnim okolnostima svečano proslavlja više manastirskih, parohijskih i porodičnih slava”, odredila pravila ponašanja u svim parohijama i manastirima Eparhije.

“Manastirske i parohijske slave treba proslavljati isključivo u krugu manastirskog bratstva – sestrinstva ili lokalne parohije”, navedeno je u saopštenju. Takođe, iz Eparhije obaveštavaju poklonike i pokloničke grupe koji nameravaju da posećuju svetinje, posebno za predstojeće praznike, “da svoja putovanja do daljnjeg odlože”.

Dodaje se da su pojedinačne posete onim manastirima, koji nisu potpuno zatvoreni za posete, “moguće samo po najavi i blagoslovu uprave manastira, uz obavezno nošenje zaštitnih maski, bez zadržavanja u manastirskim prostorijama i noćenja”.

Takođe, porodične slave vernika treba proslavljati samo u krugu porodice i najbližih srodnika, “bez zvanja gostiju, kako je to inače uobičajeno”.

“Slavski kolač treba doneti na liturgiju u parohijski hram da bi ga sveštenik blagoslovio i prelomio sa svečarem”.

Malo osvećenje vodica i dalje se neće obavljati po domovima vernika. “U hramovima će uvek biti osveštane vode, kako bi vernici mogli, po potrebi, da je dobiju od sveštenika i ponesu domovima”.

Podrazumeva se da se osveštana vodica u hramovima ne naplaćuje.

Venčanja, krštenja i sahrane treba da se obavljaju samo u užem krugu porodice, “uz pridržavanje svih pravila nadležnih institucija o ponašanju na javnim skupovima, dok traje epidemija”.

Vernici sa prostora Eparhije mogu redovno da se okupljaju na liturgijska sabranja u svojim parohijskim hramovima po uobičajenoj praksi koju primenjujemo u toku pandemije korona-virusa.

"U manastirima će se svete liturgije služiti isključivo u prisustvu monaškog bratstva ili sestrinstva", napominje se u saopštenju.

“Potrebno je da budemo svesni da briga o sopstvenom zdravlju i zaštiti nije izraz odsustva vere, kao što to neki misle i tvrde, već predstavlja pre svega izraz ljubavi i odgovornosti prema bližnjima, posebno onima koji mogu da imaju teže posledice od eventualne zaraze”, zaključuje se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

 Ostale vesti

Petković: Briselski dijalog talac nespremnosti Prištine
"Beograd neće odustati od insistiranja na neodložnom formiranju Zajednice srpskih opština sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima i već na prvom sledećem sastanku u Briselu, zahtevaće konkretne poteze u tom pravcu, što je jasno istakla i Evropska unija", ponovio je Petar Petković u razgovoru sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom.
  • 25.10.2021

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021