Vesti
Saopštenja

ERP: Nova pravila zaštite sveštenstva i vernika tokom pandemije

Eparhija raško-prizrenska obaveštava verni narod o novim pravilima zaštite tokom epidemije koronavirusa, “budući da je pred nama period u kome se u normalnim okolnostima svečano proslavlja više manastirskih, parohijskih i porodičnih slava”.
ERP: Nova pravila zaštite sveštenstva i vernika tokom pandemije
Manastir Gračanica (Foto arhiva Kim)

"S obzirom na najnoviju zdravstvenu situaciju u vezi sa pandemijom koronavirusa, Eparhija raško-prizrenska podseća svoje sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se pridržavaju svih mera zaštite, poštujući odluke nadležnih zdravstvenih institucija i tako pokazujući odgovornost za svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih", saopšteno je iz Eparhije.

Eparhija raško-prizrenska je “budući da je pred nama period u kome se u normalnim okolnostima svečano proslavlja više manastirskih, parohijskih i porodičnih slava”, odredila pravila ponašanja u svim parohijama i manastirima Eparhije.

“Manastirske i parohijske slave treba proslavljati isključivo u krugu manastirskog bratstva – sestrinstva ili lokalne parohije”, navedeno je u saopštenju. Takođe, iz Eparhije obaveštavaju poklonike i pokloničke grupe koji nameravaju da posećuju svetinje, posebno za predstojeće praznike, “da svoja putovanja do daljnjeg odlože”.

Dodaje se da su pojedinačne posete onim manastirima, koji nisu potpuno zatvoreni za posete, “moguće samo po najavi i blagoslovu uprave manastira, uz obavezno nošenje zaštitnih maski, bez zadržavanja u manastirskim prostorijama i noćenja”.

Takođe, porodične slave vernika treba proslavljati samo u krugu porodice i najbližih srodnika, “bez zvanja gostiju, kako je to inače uobičajeno”.

“Slavski kolač treba doneti na liturgiju u parohijski hram da bi ga sveštenik blagoslovio i prelomio sa svečarem”.

Malo osvećenje vodica i dalje se neće obavljati po domovima vernika. “U hramovima će uvek biti osveštane vode, kako bi vernici mogli, po potrebi, da je dobiju od sveštenika i ponesu domovima”.

Podrazumeva se da se osveštana vodica u hramovima ne naplaćuje.

Venčanja, krštenja i sahrane treba da se obavljaju samo u užem krugu porodice, “uz pridržavanje svih pravila nadležnih institucija o ponašanju na javnim skupovima, dok traje epidemija”.

Vernici sa prostora Eparhije mogu redovno da se okupljaju na liturgijska sabranja u svojim parohijskim hramovima po uobičajenoj praksi koju primenjujemo u toku pandemije korona-virusa.

"U manastirima će se svete liturgije služiti isključivo u prisustvu monaškog bratstva ili sestrinstva", napominje se u saopštenju.

“Potrebno je da budemo svesni da briga o sopstvenom zdravlju i zaštiti nije izraz odsustva vere, kao što to neki misle i tvrde, već predstavlja pre svega izraz ljubavi i odgovornosti prema bližnjima, posebno onima koji mogu da imaju teže posledice od eventualne zaraze”, zaključuje se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

 Ostale vesti

Opština Gračanica od večeras u crvenoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova ističe da od večeras na snagu stupa nova kategorizacija opština vezana za kovid-19, prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica je od večeras u crvenoj zoni, navodi se u saopštenju.
  • 27.11.2020
OG: Još 11 osoba pozitivno na koronavirus
Prema podacima pristiglim u poslednja 24 časa, na teritoriji opštine Gračanica registrovano je 11 novoobolelih lica od koronavirusa, saopšteno je iz opštinske Informativne službe.
  • 27.11.2020
Priština: Požar u delu Paviljona ”E”
U delu Paviljona ”E” koji se nalazi preko puta univerzitetske Biblioteke u Prištini, gde živi ukupno petnaest srpskih i albanskih porodica, oko ponoći izbio je požar, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.
  • 27.11.2020
Savet EU će odlučiti kada se završava mandat Specijalizovanih veća
"Specijalizovano veće Ustavnog Suda donelo je odluku po zahtevu za ocenu ustavnosti predloga amandmana po članu 162 Ustava Kosova u vezi sa Specijalizovanim većima i Specijalizovanim tužilaštvom, da predloženi ustavni amandmani umanjuju prava i slobode zajemčene poglavljem II Ustava", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz Haga.
  • 26.11.2020
Petković sa ambasadorom Finske o Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Republike Finske u Srbiji Кimom Lahdevirtom, o bezbednosnoj i političkoj situaciji na Kosovu, navodi se u saopštenju.
  • 26.11.2020
MZZP: Završetak radova u opštini Novo Brdo za deset dana
U cilju poboljšanja infrastrukture na lokacijama od sela Gornje Кusce do Stanišora u opštini Novo Brdo, Ministarstvo za zajednice i povratak je uz podršku Кancelarije Evropske unije na Кosovu, finansiralo izgradnju prilaznog puta ovim selima, kao i asfaltiranje dela puta u selu Prekovce u istoimenoj opštini.
  • 26.11.2020