Vesti
Saopštenja

ERP: Nasilje nad Srbima svakodnevica

"Ovo je još jedan u nizu etnički motivisanih napada na srpsko stanovništvo koji ugrožava našu bezbednost i pokazuje da je nasilje nad Srbima svakodnevnica našeg života na Кosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske (ERP) kojim se oštro osuđuje napad grupe kosovskih Albanaca u Babinom mostu kod Vučitrna na devetnaestogodišnjeg Srbina Nemanju Mitrovića i njegovog oca kojima su sinoć nanete povrede nožem.
ERP: Nasilje nad Srbima svakodnevica
Manastir Gračanica, ilustracija (Foto Igor Vuković)

"Napadači na Mitroviće su pritvoreni i Eparhija insistira da se njihov mučki napad adekvatno pravno sankcioniše. Nažalost, mnogo je drugih slučajeva nasilja nad Srbima koji nikada nisu istraženi, niti su počinioci privedeni licu pravde", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ERP.

"Društvo koje dopušta da nasilje nad jednom zajednicom postane model ponašanja koji se ponavlja već dvadeset godina pokazuje da osnovni preduslovi nisu ispunjeni za normalan život svih građana", dodaje se.

"Napadi na Srbe, kao i drugi oblici pretnji i etničke netrpeljivosti posebno su pojačani usled retorike novih kosovskih vlasti koje, umesto da rade na zaštiti svih građana, otvoreno diskriminišu Srbe, bilo nepoštovanjem zakona i sudskih presuda sopstenih sudova, bilo drakonskim presudama nad Srbima koji su optuženi bez dovoljno dokaza ili zveckanjem oružja i pretnjom nasiljem od strane policije koja sve više postaje sredstvo represije prištinskog režima nad našim stanovništvom, a ne institucija koja treba da služi svim građanima jednako", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ERP.

"Eparhija raško-prizrenska diže snažan glas protesta protiv ovog napada i svih drugih oblika nepravde koji se sprovode sa otvoreno jasnim ciljem - da se Srbima na Кosovu i Metohiji onemogući normalan život i stvori etnički čisto Кosovo. Pozivamo naš narod da na sve provokacije odgovori dosojanstveno i mirno, ali i odlučno ne prihvatajući vladavinu terora i boreći se svim zakonskim sredstvima i informisanjem međunarodne javnosti o stvarnoj situaciji na Кosovu i Metohiji koja je u oštroj suprotnosti sa svim demokratskim standardima i slobodama u Evropi i svetu", poručeno je.

"Napadi i pretnje mogu da nas učine samo još odlučnijim da ostanemo i opstanemo... a oni koji misle da nasiljem terorišu Srbe treba da imaju u vidu da će najveću štetu na kraju naneti samima sebi i narodu koji predstavljaju", zaključeno je u saopštenju ERP.Ostale vesti

Klokot: Na pravoslavnom groblju polomljen spomenik

Na srpskom pravoslavnom groblju u Klokotu polomljen je spomenik pokojnom Milanu Nisiću. Oskrnavljeni spomenik su zatekli sinovi, koji su slučaj prijavili policiji, saopšteno je iz Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

  • 04.10.2022
Pozorište „Janićije Popović“: Audicija za predstavu „Gospođa ministarka“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“, sekcija glume Doma kulture „Gračanica“, organizuje audiciju za predstavu „Gospođa ministarka“.
  • 04.10.2022
Oproštajni susret Vjose Osmani i Ferenca Kajarija
Predsednica Kosova Vjosa Osmani primila je u oproštajnu posetu komandanta KFOR-a general-majora Ferenca Kajarija.
  • 03.10.2022
Ranjavanje muškarca ispred diskoteke policija označila kao pokušaj ubistva
Ranjavanje Srbina Ljubomira Mirića ispred diskoteke u Gračanici u subotu veče, Kosovska policija je okarakterisala kao pokušaj ubistva.
  • 03.10.2022
Staro Gracko: Raseljenima obezbeđena pijaća voda
U Starom Gracku, u okviru naselja u kojem žive četiri raseljene porodice, sa oko 20 članova domaćinstva, sredstvima Kancelarije za KiM iskopan je bunar sa pijaćom vodom, čime im je rešen višegodišnji problem sa vodosnabdevanjem, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za KiM.
  • 03.10.2022
Putujući bioskop Doma kulture Gračanica
Dom kulture Gračanica ponovo organizuje "Putujući bioskop" u sredinama u kojima živi srpsko stanovništvo na Kosovu.
  • 03.10.2022