Vesti
Saopštenja

ERP: Kampanja protiv sprovođenja sudske presude u slučaju Visokih Dečana

"Sa velikom zabrinutošću, Srpska Pravoslavna Crkva već nekoliko meseci prati izjave koje dolaze od strane najviših lokalnih političkih predstavnika u Prištini, a koje se tiču statusa zemlje manastira Visoki Dečani i drugih sudskih sporova oko naše imovine, u koje smo uvučeni bez svoje volje. Podrivanje sudskih presuda u javnosti od strane političara u ovom slučaju je bez presedana u širem regionu", navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske povodom kampanje protiv sprovođenja sudske presude u slučaju manastira Visoki Dečani.
ERP: Kampanja protiv sprovođenja sudske presude u slučaju Visokih Dečana
Visoki Dečani (Foto Helikim)

"Ovoga puta, neistine su izrečene sa najvišeg mesta, od strane gospodina Aljbina Кurtija, premijera vlade u Prištini, dok su se samo u decembru o ovom pitanju oglašavali predsednik skupštine gospodin Glauk Кonjufca, pojedini resorni ministri, gospodin Ramuš Haradinaj kao lider partije AAК i predstavnici opštine Dečani više puta", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Eparhije raško-prizrenske.

"Jedini smisao obraćanja svih ovih zvaničnika vidimo u tome da za Srpsku Pravoslavnu Crkvu na Кosovu i Metohiji ne važe bilo kakvi zakoni ili sudske odluke. Po rečima jednog od zvaničnika, sprovođenje ove odluke bi izazvalo ’lančanu reakciju gde bi moralo da se popušta Crkvi i po drugim pitanjima’. Prevedeno na običan jezik, ovo znači da su prava SPC na ovom području stvar nečije dobre volje, a ne sistema koji bi morao da bude temelj svakog društva, i da deluje isto prema svima, što je, uostalom više puta istaknuto od najviših međunarodnih predstavnika koji su apelovali na poštovanje zakona i sudskih odluka", navodi se.

U saopštenju se podseća da je sam sudski postupak trajao 16 godina pred kosovskim sudovima.

"Za vreme tog postupka, Manastir Visoki Dečani je trpeo ne samo pretnje, nego i fizičke i oružane napade, organizovane proteste, pokušaje blokiranja pristupa manastiru, a klevetnička kampanja koja je sprovođena protiv SPC i samog manastira je nešto što ne bi moglo da se uporedi sa bilo kakvom propagandom nakon Drugog svetskog rata. Za vreme tog postupka, svako pravno pitanje je detaljno obrađeno, pred svim sudskim instancama, sam postupak su sve vreme pratili i međunarodni predstavnici na Kosovu i njihovi pravni timovi. Verujemo da ne postoji postupak od 2000. godine koji je toliko praćen i koji se ovoliko politizuje, ne od strane naše Crkve, već od strane lokalnih institucija", dodaje se.

Pa ipak, i nakon takvog postupka, lokalne institucije već skoro šest godina odbijaju da sprovedu presudu u katastru, i pored ogromnih nastojanja da se odluka Ustavnog suda izvrši jer je, po svojoj prirodi, konačna i neopoziva.

"Ovakvo postupanje nije samo odraz stanja u kom se nalaze kosovske institucije, već i otvorene diskriminacije prema SPC. Dalje, ovakvo postupanje jasno govori i kakva bi bila sudbina naše Crkve na ovom prostoru ukoliko bi u celosti bila prepuštena na milost i nemilost vlastima u Prištini, iz koje god političke grupacije da dolaze. Naša Eparhija očekuje da će se sudska odluka svakako izvršiti, ali sve teškoće oko tog pitanja, i opstrukcija vladavine prava koja traje godinama pokazuje da suštinski problemi ostaju i samo je pitanje vremena kada mogu biti otvoreni na drugom mestu. Zato, iako je važno da se sudska presuda izvrši, još je važnije da se nađu dugoročna rešenja kako da se dalja diskriminacija spreči i efikasno zaštite prava Srpske Pravoslavne Crkve i njene imovine", navedeno je u saopštenju.

Iz ERP poručuju da iako lokalne institucije stalno pozivaju na dijalog sa SPC, taj dijalog nije moguć sa nekim ko nam na svakom koraku pokazuje otvorenu etničku i versku diskriminaciju i nespremnost da poštuje sopstvene zakone.

"Naša Crkva je od prvog dana nakon oružanog sukoba 1999. godine učestvovala u dijalogu sa lokalnim institucijama i aktivno radila na izgradnji poverenja i mostova, što je itekako poznato međunarodnoj zajednici. Stoga, sprovođenje ove odluke, od strane ove ili neke sledeće administracije, nužan je uslov kako bi nam se pokazalo da dijalog ne bi bio samo predstava za kamere i strane zvaničnike, i da postoji spremnost da se zaustavi sistematska kampanja diskriminacije i otvorenog neprijateljstva prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi.Naglašavamo i da postoji još čitav niz otvorenih pitanja i neispunjenih obaveza koje je Priština preuzela, ali da je rešavanje ovog pitanja minimum od koga bi moralo da se krene dalje".

U ERP su posebno zabrinuti zbog neosnovanog i upornog tretiranja pred javnošću "naše Crkve kao političke institucije ili nekoga preko koga se pravi politički uticaj".

To, navodi se dalje, "pokazuje suštinsko nerazumevanje koncepta slobode i ravnopravnosti verskih institucija u savremenom demokratskom društvu. Neodgovorne medijske izjave, arbitrarno komentarisanje pravosnažnih sudskih presuda i stvaranje konfuzije u javnosti dodatno ugrožava bezbednost Srpske Pravoslavne Crkve, njenih svetinja, sveštenstva, monaštva i vernika i u suprotnosti je sa svim međunarodnim standardima", podseća se.

Srpska Pravoslavna Crkva je najstarija institucija koja postoji na Kosovu, o čemu svedoče brojni domaći i strani istorijski izvori.

"Braneći svoj identitet i imovinu, ničim ne želimo da ugrozimo druge verske zajednice i građane, bez obzira na etničko poreklo, niti da se bavimo politikom. U toku svog postojanja, naša Crkva sa vernim narodom preživela je progone svake vrste, i ovakav odnos za nas nije nikakva novost. Još više smo rešeni da ostanemo na prostorima gde vekovima živimo, ali i da ne budemo eksponent političkih krugova, posebno onih koji žele da stvore imidž evropskog društva, dok istovremeno ignorišu zakone i sopstvene sudske odluke. Nažalost, ovakav nepravedan i jednostran odnos prema SPC najviše štete može da donese svim građanima koji na Кosovu i Metohiji žive, koje god da su vere i nacionalnosti", navedeno je u saopštenju.

"Svako trezven može da se zapita kakve su njegove mogućnosti i budućnost u ovakvom sistemu, ukoliko institucija poput Srpske Pravoslavne Crkve, posebno manastir Visoki Dečani koji je kontinuirano radio na pomirenju i pomagao svim ugroženim u vreme oružanog sukoba 1998-1999. godine,već godinama doživljava ovakvu nepravdu i diskriminaciju", zaključuje se.Ostale vesti

Petković: Rezolucija 1244 Kurtiju da bude osnov za političko delovanje

"Nema Srbina koji Aljbina Кurtija neće podsetiti da je Prizren, davno pre nego što se u njemu na današnji dan, pre 145 godina okupila grupa otomanskih lojalista kako bi osnovala Prizrensku ligu, bio prestonica srpskih careva", saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković povodom izjave kosovskog premijera da će očuvati tekovine Prizrenske lige.

  • 10.06.2023
EU na Kosovu pozdravlja usvajanje novog Zakona o opštim izborima
Evropska unija na Kosovu pozdravlja današnje usvajanje novog Zakona o opštim izborima od strane Skupštine. 
  • 08.06.2023
Petković: Kurtijev repertoar više ne prolazi na Zapadu

"Standardni repertoar Кurtijevih neutemeljenih optužbi na račun Beograda i besmislenih uvreda na račun Srba na severu Кosova više ne prolazi kod donosilaca političkih odluka na Zapadu, i svi njegovi pokušaji da izbegne obavezu poništavanja posledica eskalacije koju je sam izazvao svojom arogancijom i bahatošću osuđeni su na propast", ocenio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 08.06.2023
Osmani: Izbori na severu mogući u skladu sa ustavnim i zakonskim okvirom
Predsednica Kosova Vjosa Osmani na sastanku sa specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom izrazila je "punu posvećenost da radi zajedno sa međunarodnim partnerima kako bi na severu vladali red i zakon", saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 06.06.2023
Povređeni italijanski vojnici otputovali u Italiju
Italijansko vojno osoblje raspoređeno u misiji KFOR-a pod vođstvom NATO-a povređeno prošlog ponedeljka tokom protesta na severu Kosova prevezeno je nazad u Italiju, saopšteno je medijima iz ove misije.
  • 05.06.2023
Gračanica: Postignut dogovor o aktiviranju Srpskog nacionalnog veća KiM
U Gračanici je održan konsultativni razgovor o ponovnom aktiviranju Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije, saopšteno je medijima.
  • 05.06.2023