Vesti
Saopštenja

“Epidemiološka situacija u opštini Gračanica pod kontrolom”

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović održao je sastanak sa direktorima zdravstvenih institucija. Ocenjeno je da je epidemiološka situacija u ovoj lokalnoj samoupravi pod kontolom, “uprkos tome što je ona nešto lošija u odnosu na predhodni period”.
“Epidemiološka situacija u opštini Gračanica pod kontrolom”
Sastanak Srđana Popovića i predstavnika zdravstvenih institucija (Foto OG)

Prema rečima direktora bolnice u Gračanici prof. dr Bratislava Lazića, na teriotriji opštine Gračanica koronavirusom su zaražene četiri osobe, a pod zdravstvenim nadzorom je još troje pacijenata sa vrlo jasnim kliničkim simptomima koji ukazuju na kovid-19 infekciju.

„Testiranja su učinjena i tek nakon rezultata moći ćemo da kažemo da li se radi o infekciji koronavirusom. Do tada, s obzirom na kliničku siptomatologiju, pacijenti imaju tretman kao da već znamo da se radi o potvrđenim slučajevima i shodno tome porodice i kontakti tih pacijenata su stavljeni u samoizolaciju“, kazao je Lazić.

Direktori zdravstvenih institucija informisali su predsednika Popovića da su te ustanove preduzele sve mere sa ciljem otkrivanja eventualnih sumnjivih slučajeva u cilju sprečavanja pojave i širenja bolesti izazvane novim virusom kovid -19.

Mere je preduzela i Opština Gračanica, istakao je predsednik Srđan Popović.

„Intenzivno pratimo situaciju i u skladu sa tim preduzeli smo niz mera. Inspekcija je stalno na terenu, razgovaramo sa vlasnicima restorana i trgovinskih objekata i svima je skrenuta pažnja da je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, da je neophodna fizička distanca, kao i pojačana lična higijena“, kazao je Popović.

Predsednik Popović je istakao da je sa predstavnicima zdravstvenih institucija dogovorena svakodnevna komunikacija i saradnja u cilju sprečavanja širenja virusa.

„Situacija je pod kontrolom, meštani su dosta disciplinovani i sa naše strane pokušavamo da sve službe stavimo na usluzi građanima. Bilo je reči o tome kako zajedno možemo da pomognemo ustanovama i da u suštini sve ono što smo uspešno radili u predhodnom periodu unapredimo. Mi ćemo kao lokalna smaourava pratiti situaciju, a najvažnije je da se slušaju uputstva nadležnih institucija i da se svako ponaša odgovorno i savesno kada je u pitanju situacija sa koronavirusom“, zaključuje Popović.

Preporuka je za građane da se, ukoliko primete simptome, poput visoke temperature, gubitka mirisa i ukusa, telefonskim pozivom jave nadležnim zdravstvenim institucijama, kako bi se uzeli podaci, preduzele epidemiološke mere i dali saveti o daljem postupanju.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021