Vesti
Saopštenja

“Epidemiološka situacija u opštini Gračanica pod kontrolom”

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović održao je sastanak sa direktorima zdravstvenih institucija. Ocenjeno je da je epidemiološka situacija u ovoj lokalnoj samoupravi pod kontolom, “uprkos tome što je ona nešto lošija u odnosu na predhodni period”.
“Epidemiološka situacija u opštini Gračanica pod kontrolom”
Sastanak Srđana Popovića i predstavnika zdravstvenih institucija (Foto OG)

Prema rečima direktora bolnice u Gračanici prof. dr Bratislava Lazića, na teriotriji opštine Gračanica koronavirusom su zaražene četiri osobe, a pod zdravstvenim nadzorom je još troje pacijenata sa vrlo jasnim kliničkim simptomima koji ukazuju na kovid-19 infekciju.

„Testiranja su učinjena i tek nakon rezultata moći ćemo da kažemo da li se radi o infekciji koronavirusom. Do tada, s obzirom na kliničku siptomatologiju, pacijenti imaju tretman kao da već znamo da se radi o potvrđenim slučajevima i shodno tome porodice i kontakti tih pacijenata su stavljeni u samoizolaciju“, kazao je Lazić.

Direktori zdravstvenih institucija informisali su predsednika Popovića da su te ustanove preduzele sve mere sa ciljem otkrivanja eventualnih sumnjivih slučajeva u cilju sprečavanja pojave i širenja bolesti izazvane novim virusom kovid -19.

Mere je preduzela i Opština Gračanica, istakao je predsednik Srđan Popović.

„Intenzivno pratimo situaciju i u skladu sa tim preduzeli smo niz mera. Inspekcija je stalno na terenu, razgovaramo sa vlasnicima restorana i trgovinskih objekata i svima je skrenuta pažnja da je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, da je neophodna fizička distanca, kao i pojačana lična higijena“, kazao je Popović.

Predsednik Popović je istakao da je sa predstavnicima zdravstvenih institucija dogovorena svakodnevna komunikacija i saradnja u cilju sprečavanja širenja virusa.

„Situacija je pod kontrolom, meštani su dosta disciplinovani i sa naše strane pokušavamo da sve službe stavimo na usluzi građanima. Bilo je reči o tome kako zajedno možemo da pomognemo ustanovama i da u suštini sve ono što smo uspešno radili u predhodnom periodu unapredimo. Mi ćemo kao lokalna smaourava pratiti situaciju, a najvažnije je da se slušaju uputstva nadležnih institucija i da se svako ponaša odgovorno i savesno kada je u pitanju situacija sa koronavirusom“, zaključuje Popović.

Preporuka je za građane da se, ukoliko primete simptome, poput visoke temperature, gubitka mirisa i ukusa, telefonskim pozivom jave nadležnim zdravstvenim institucijama, kako bi se uzeli podaci, preduzele epidemiološke mere i dali saveti o daljem postupanju.Ostale vesti

Hoti posetio zdravstvene radnike i čestitao im Bajram
Premijer Кosova, Avdulah Hoti, posetio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje Кosova i Кliniku za zarazne bolesti da bi se detaljno informisao o upravljanju pandemijom kovid-19.
  • 31.07.2020
KFOR podržao sklonište za žrtve nasilja u Uroševcu
Šest vojnika KFOR-a dostavilo je pakete sa ženskim higijenskim proizvodima, ćebad, grickalice i odeću Centru za Zaštitu Žena i Dece u Uroševcu, navodi se u saopštenju KFOR-a.
  • 30.07.2020
Posle deset godina očišćeno groblje u Petrovcu kod Đakovice
Pravoslavno groblje u selu Petrovac (Ljugbunar) u blizini Đakovice očišćeno je i uređeno posle više od deset godina, saopšteno je iz  Privremenog organa te opštine.
  • 30.07.2020
Jorn Rohde novi nemački ambasador
Predsednik Kosova Hašim Tači primio je akreditivno pismo novog ambasadora Savezne republike Nemačke na Kosovu Jorna Rohdea.
  • 30.07.2020
“Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut da poštuju Zakon o upotrebi jezika”
NVO Aktiv upozorava na kršenje Zakona o upotrebi jezika od strane Ministarstva zdravlja Kosova i Nacionalnog instituta za javno zdravlje u vreme pandemije koronavirusa.
  • 30.07.2020
Još 9,9 miliona evra pomoći Kosovu od EU
Evropska komisija uplatila je 9,985 miliona evra sredstava pomoći Trezoru Kosova kao podršku budžetu.
  • 29.07.2020