Vesti
Saopštenja

Eparhija zabrinuta zbog skrnavljenja crkve u Prištini

Eparhija raško-prizrenska oštro je osudila slobodno penjanje dvojice muškaraca po fasadi hrama Hrista Spasa u centru Prištine i izrazila duboku zabrinutost zbog nastavljanja zloupotrebe ovog crkvenog objekta.
Eparhija zabrinuta zbog skrnavljenja crkve u Prištini
Hram Hrista Spasa (Foto Kim)

U eparhiji su kritikovali i pisanje prištinskog lista Ekspres koji, kako navode, o ovom događaju izveštava kao o najnormalnijem događaju.

„Pomenuti portal nastavlja tiradu o navodno nezakonito podignutoj crkvi koju Albanci ne žele u svom gradu“.
Eparhija raško-prizrenska insistira na tome da se zaštite verska i ljudska prava njenih vernika i obezbede svi njeni verski objekti.

„Hram Hrista Spasa je podignut da bi služio za molitvu i svaka vrsta zloupotrebe ovog objekta od strane nedobronamernih lica predstavlja pokušaj skrnavljenja i nanosi sramotu kosovskom društvu i institucijama, koje i pored više zahteva nisu policijski obezbedili ovaj objekat“.

U saopštenju eparhije podseća se na sva dosadašnja skrnavljenja ovog hrama, kao i o snimanju spota i obijanja pa korišćenja ovog pravoslavnog objekta kao doma za beskućnike. Takođe se podseća i na stalne pretnje od strane albanske javnosti da će ovaj hram biti srušen kao nelegalni objekat.

Epahrija navodi da je nakon intervencije međunarodnih predstavnika opština Priština odlučila da ovu crkvu tretira kao poseban slučaj.Ostale vesti

Osmani u Pragu tražila podršku za integraciju u EU
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na početku Samitu Evropske političke zajednice u Pragu naglasila stratešku orijentaciju Kosova prema evroatlantskim integracijama, kao najboljoj garanciji za mir i sigurnist.
  • 06.10.2022
Osmani u Pragu na prvom samitu Evropske političke zajednice
"Na poziv predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i premijera Češke Petra Fiale, predsednica Vjosa Osmani otputovala je u Prag gde će predstavljati Kosovo na prvom samitu Evropske političke zajednice", saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 05.10.2022
Kancelarija za KiM: Opljačkana kuća povratnika iz Osojana
"U Osojanu je obijena i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića dok se nalazio na pregledima kod doktora u centralnoj Srbiji. On je danas, po povratku zatekao razvaljena ulazna vrata i premetačinu po kući iz koje su mu nestali brojni kućni aparati", saopšteno je iz Kancelarije za KiM.
  • 05.10.2022
Tribina o goranskom jeziku
U petak 7. oktobra u Domu kulture "Gračanica" održaće se tribina pod nazivom „Jezik izolovanih sredina goranske zajednice (odstupanja od standarda, uticaj albanskog i strah od upotrebe maternjeg jezika)“.
  • 05.10.2022
’’Venčeva škola folklora’’ u Gračanici i Lapljem Selu

Ansambl "Venac", nakon dve godine pauze usled pandemije kovida-19, ovog meseca je ponovo obnovio svoj rad sa decom kroz edukativni projekat "Venčeva škola folklora".

  • 05.10.2022
Klokot: Na pravoslavnom groblju polomljen spomenik

Na srpskom pravoslavnom groblju u Klokotu polomljen je spomenik pokojnom Milanu Nisiću. Oskrnavljeni spomenik su zatekli sinovi, koji su slučaj prijavili policiji, saopšteno je iz Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

  • 04.10.2022