Vesti
Saopštenja

Eparhija raško-prizrenska pomogla porodice u poplavljenim područjima

U prethodnom periodu predstavnici Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske pomogle su porodice koje su bile pogođene poplavama. Najugroženijim domaćinstvima uručena je pomoć u vidu bele tehnike, nameštaja i sanitarije.
Eparhija raško-prizrenska pomogla porodice u poplavljenim područjima
Pomoć Eparhije porodicama koje su pretrpele poplave (Foto Eparhija)

Kako je navedeno iz eparhije, u planu je da se izvrši sanacija poplavom oštećenih domova.

"Usled vremenskih nepogoda koje su početkom januara zahvatile ceo region, ali i prostore Кosova i Metohije, došlo je do izlivanja reka, potoka i podzmenih voda, pri čemu je došlo do formiranja bujičnog vala koji je pogodio veliki deo opština u kojima Srbi čine većinski deo stanovništva. Pričinjena je ogromna materijalna šteta, pri čemu je došlo do ozbiljnih oštećenja na stambenim i pomoćnim objektima, kao i na poljoprivrednim površinama", podsećaju iz Eparhije raško-prizrenske.

Vladika Teodosije pozvao je tom prilikom sve uprave manastira i crkvenih opština na teritoriji ove eparhije, kao i verni narod, da se svojim skromnim prilozima uključe u dobrotvornu akciju i time pokažu solidarnost sa porodicama koje su pretrpele štetu u poplavama.

Od priloga koji su dati na račun Eparhije je uplaćeno 56.000 evra. Eparhija raško-prizrenska uputila je zahvalnost svim dobrotvorima koji su, kako navode, nesebično pomogli ugroženim porodicama i na taj način saosećali sa njima.

 Ostale vesti

Srpska lista protv hrvatske vojne baze na Kosovu
"Najstrože se protivimo najavi Hrvatske da se na Kosovu grade vojne baze čime se najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", navodi se u zajedničkom saopštenju gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu.
  • 06.05.2021
Majkl Davenport posetio Severnu Mitrovicu
Ambasador misije OEBS-a na Кosovu Majkl Davenport je tokom posete Severnoj Mitrovici razgovarao sa gradonačelnikom Milanom Radojevićem i zamenicom gradonačelnika Adrijanom Hodžić, o aktuelnoj situaciji sa pandemijom, izazovima po pitanju bezbednosti, uključujući najnovije incidente.
  • 05.05.2021
Kancelarija za KiM: Kamenovana kuća porodice Jaćović iz Kosovske Vitine

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je u ponedeljak uveče, kamenovana porodična kuća Aleksandra Jaćovića iz Kosovske Vitine, dok je noćas razbijeno staklo na automobilu đakona iz Orahovca.

  • 04.05.2021
Delegacija iz Sremske Mitrovice u poseti Gračanici
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović ugostio je danas delegaciju iz Sremske Mitrovice i Inđije, zamenika gradonačelnika Sremske Mitrovice Petra Samardžića, narodnog poslanika u Skupštini Srbije Tomislava Jankovića, predsednika Saveta Mesne zajednice „Blok B“ Sremska Mitrovica Dragana Božića i predstavnike Udruženja Kraljevine Srbije, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 
  • 04.05.2021
Popović:
"Mogućnost tužbe za navodni genocid, kojom političari u Prištini ponovo prete Srbiji, postoji samo u njihovim uzavrelim glavama. U pravnom smislu takva opcija ne postoji čak ni u teoriji", poručuje putem saopštenja pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović.
  • 04.05.2021

Sutra se obeležava Međunarodni dan slobode štampe. Članovi Društva novinara Kosova i Metohije, odnosno UNS-a, okupiće se sutra ispred instalacije Missing u Gračanici kako bi obeležili ovaj dan.

  • 02.05.2021