Vesti
Saopštenja

Eparhija: Presuda Nedeljkoviću je zastrašivanje Srba

"Eparhija raško – prizrenska izražava najdublje razočaranje i indignaciju povodom presude Nikoli Nedeljkoviću, mladiću srpske nacionalnosti, koji je prvostepeno osuđen na osam meseci zbog navodnog izazivanja mržnje i netrpeljivosti prilikom obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu ove godine. Iz eparhije navode da je Nikola osuđen bez ijednog materijalnog dokaza, iako je ceo događaj bio pokriven kamerama", navode u saopštenju.
Eparhija: Presuda Nedeljkoviću je zastrašivanje Srba
Nikola Nedeljković pre presude (Foto Kim)

"Ovu presudu, pored svih ostalih stvari koje Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno proživljavaju, vidimo kao još jednu manifestaciju društva koje se, pred međunarodnom zajednicom, ovde formiralo poslednjih dvadesetak godina, a koje ne počiva na demokratskim osnovama", dodaje se u saopštenju.

Eparhija Raško – prizrenska, navodi se dalje u saopštenju, ukazuje na to da su i ona sama, kao i cela srpska zajednica, mete stalne kampanje govora mržnje, uz sve sve veći broj incidenata, i niko nikada za to nije odgovarao. Takođe, ukazujemo na opasan presedan koji stvara Kosovska policija – da svake godine po neko na Gazimestanu bude uhapšen, a zatim i osuđen na vrlo sumnjivim procesima, bez ijednog dokaza, što smatramo zastrašivanjem Srba koji bi da na ovaj veliki praznik dođu na Gazimestan.

Iz Eparhije kažu da je "za razliku od današnje izjave gospodina Kurtija, prema kojoj je svaki Srbin koji se na Kosovu i Metohiji ne oseća bezbedno kriminalac, Eparhija Raško – prizrenska ukazuje da sa ovakvim diskriminatorskim odnosom institucija, nema Srbina koji može da se oseća bezbedno. Pozivamo međunarodnu zajednicu da reaguje i konačno objasni vlastima u Prištini da vlast koju imaju ne bi trebalo da koriste za diskriminaciju i ugnjetavanje nevećinskih zajednica, već da izvrše sve obaveze koje su godinama preuzimali, poštuju zakone i vladavinu prava".

"Molitveno se nadamo da će Nikola da izdrži nepravdu sa kojom je suočen, nadamo se da će razum i pravo moći da dobije makar u žalbenom postupku. Diskriminacija srpske zajednice i poruke iz Prištine nimalo ne doprinose bezbednosti i boljim međuetničkim odnosima na Kosovu i Metohiji, i predstavljaju ozbiljan faktor nestabilnosti u celom regionu", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Klokot: Na pravoslavnom groblju polomljen spomenik

Na srpskom pravoslavnom groblju u Klokotu polomljen je spomenik pokojnom Milanu Nisiću. Oskrnavljeni spomenik su zatekli sinovi, koji su slučaj prijavili policiji, saopšteno je iz Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

  • 04.10.2022
Pozorište „Janićije Popović“: Audicija za predstavu „Gospođa ministarka“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“, sekcija glume Doma kulture „Gračanica“, organizuje audiciju za predstavu „Gospođa ministarka“.
  • 04.10.2022
Oproštajni susret Vjose Osmani i Ferenca Kajarija
Predsednica Kosova Vjosa Osmani primila je u oproštajnu posetu komandanta KFOR-a general-majora Ferenca Kajarija.
  • 03.10.2022
Ranjavanje muškarca ispred diskoteke policija označila kao pokušaj ubistva
Ranjavanje Srbina Ljubomira Mirića ispred diskoteke u Gračanici u subotu veče, Kosovska policija je okarakterisala kao pokušaj ubistva.
  • 03.10.2022
Staro Gracko: Raseljenima obezbeđena pijaća voda
U Starom Gracku, u okviru naselja u kojem žive četiri raseljene porodice, sa oko 20 članova domaćinstva, sredstvima Kancelarije za KiM iskopan je bunar sa pijaćom vodom, čime im je rešen višegodišnji problem sa vodosnabdevanjem, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za KiM.
  • 03.10.2022
Putujući bioskop Doma kulture Gračanica
Dom kulture Gračanica ponovo organizuje "Putujući bioskop" u sredinama u kojima živi srpsko stanovništvo na Kosovu.
  • 03.10.2022