Vesti
Saopštenja

Eparhija podržava najavu Vučića o pomoći Srbima na Kosovu

Eparhija raško-prizrenska pozdravlja inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučiića o pomoći srpskom narodu na Kosovu.
Eparhija podržava najavu Vučića o pomoći Srbima na Kosovu
Gračanica (Foto Kim arhiva)

Nakon jučerašnje najave predsednika Srbije tokom boravka u Kuršumliji da će nezaposleni koji žive na Kosovu dobiti po 200 evra novčane pomoći, a zaposleni i svako dete po 100 evra, iz Eparhije navode da će ova finansijska pomoć države znatno doprineti ekonomskom oporavku naroda koji je dodatno ugrožen zbog nedavnih poplava i pandemije koronavirusa.

U Eparhiji pozdravljaju i najavu gradnje КBC u Gračanici i modernizaciju postojećeg КBC u Кosovskoj Mitrovici, kao i ulaganja u obrazovne ustanove i infrastrukturu u srpskim sredinama.

"Кosovska Mitrovica i Gračanica su dva centra od ključnog značaja za zdravstvo i obrazovanje našeg naroda na Кosovu i Metohiji. Ovim najavama i konkretnim merama koje će biti preduzete, država Srbija jasno šalje poruku da čvrsto ostaje uz svoj narod na Кosovu i Metohiji, i severno i južno od reke Ibra, što će značajno doprineti ohrabrenju i pomoći onima koji su u teškoj ekonomskoj situaciji".

Predstavnici SPC na Kosovu navode da je "sasvim je jasno da su naša Država i Crkva od ključnog značaja za opstanak naroda i očuvanje Кosova i Metohije".

"Doprinoseći, svako na svoj način i u okviru svojih mogućnosti i odgovornosti, imamo istorijsku obavezu da zaštitimo i očuvamo ono što posedujemo i posebno time, da ohrabrimo naš narod na život, koji je i pored svih nevolja i nedaća ostao na ovim prostorima. Mi se iskreno nadamo, ako Bog da, da će i oni, koji su pod raznim pritiscima morali da se odsele, da će se u dogledno vreme vratiti svojim domovima i ognjištima, gde god je to moguće".

Eparhija navodi da Crkva ostaje duboko posvećena jačanju jedinstva u srpskom narodu, oko svetinja i duhovnih vrednosti.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021