Vesti
Saopštenja

“Enklava” nominovana za Oskara

Srpski nacionalni kandidat za Oskara je film "Enklava" Gorana Radovanovića, odlučio je Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije.
“Enklava” nominovana za Oskara
YouTube Screenshot

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić čestitao ekipi filma „Enklava“ na kandidaturi za najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku na predstojećoj, 88. dodeli Oskara.

U saopštenju Kancelarije za KiM piše da je Đurić izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije (AFUN) odluku o kandidovanju filma „Enklava“ doneo ubedljivom većinom glasova, prepoznajući umetničke kvalitete ovog ostvarenja i univerzalnost njegove poruke.

„Nadam se da će film „Enklava“ u svojoj kategoriji ući u najuži izbor za Oskara i da će ovaj umetnički opis problema sa kojim je srpski narod suočen na Kosovu i Metohiji dospeti do najšire inostrane publike i oživeti na internacionalnom nivou interesovanje za sudbinu Srba u našoj južnoj pokrajini“, poručio je Đurić.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju pomogla je post-produkciju filma i preuzela deo odgovornosti u promociji „Enklave“ širom Kosova, podsećaju iz Kancelarije.Ostale vesti

Komandant KFOR-a obišao ranjene vojnike italijanskog kontingenta
Komandant misije NATO-KFOR, general-major Anđelo Mikele Ristuća, posetio je italijanske vojnike ranjene u sukobima u Zvečanu.
  • 01.06.2023
SL: Odluka o pritvoru Srbima dodatni motiv za nastavak mirnih protesta

Srpska lista saopštila je da najoštrije osuđuju "nelegalnu i neosnovanu odluku Кurtijevog suda kojom se našim nevinim sugrađanima (Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću) određuje pritvor bez ikakvih dokaza o krivici".

  • 31.05.2023
Petković: Pritvor Petroviću i Obrenoviću nastavak ogoljenog nasilja
"Izricanje jednomesečnog pritvora Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću, koje je КFOR nasumično i neosnovano zadržao, a potom i predao Кurtijevoj policiji, nastavak je ogoljenog nasilja prištinskog režima nad Srbima na Кosovu i Metohiji", naveo je u saopštenju za javnost direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković.
  • 31.05.2023
Novinari koji izveštavaju sa severa Kosova: Podrška Peroviću, omogućiti nesmetan rad
Grupa novinara redakcija na srpskom jeziku koji poslednjih dana izveštavaju iz Zvečana osudila je napade na Mladena Perovića, vlasnika kafića „Golden skaj“ koji dolaze sa društvenih mreža, a u kojima se ovaj mladić naziva izdajnikom i saopštenjem se obratila javnosti.
  • 31.05.2023
Policija: Situacija krhka, ali mirna
Bezbednosna situacija na severu Kosova danas je bila krhka, ali uglavnom mirna, saopštavaju iz Kosovske policije.
  • 30.05.2023
Bratstvo Visokih Dečana: Molimo se za brzi oporavak svih povređenih
Žalosni nasilni incidenti tokom nedavnih protesta na severu Kosova ne bi trebalo da utiču na istorijski čvrste odnose srpskog i italijanskog naroda. Oštro osuđujemo sve oblike nasilja i pozivamo na mir i dijalog. Uznosimo naše molitve za brzi oporavak svih povređenih, saopštilo je bratstvo manastira Visoki Dečani.
  • 30.05.2023