Vesti
Saopštenja

“Empirika”: Vratiti RTV Mir u kablovski sistem

Uprkos brojnim apelima i saopštenjima medijskih udruženja upućenih široj javnosti, nadležnim isntitucijama, uključujući i međunarodnu zajednicu, do danas nije bilo adekvatnog odogovora relevantnih institucija, kao ni lokalnih kablovskih operatera, a kojim bi se omogućio nastavak emitovanja programa RTV Mir iz Leposavića.
“Empirika”: Vratiti RTV Mir u kablovski sistem
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Od 5. januara, kada je vlasništvo nad lokalnim kablovskim operaterima preuzela MTS D.O.O, RTV Mir isključen iz kablovske mreže operatera na severu Kosova.

Članice zagovaračke platforme „Empirika“ pozivaju, pre svih, kablovske operatere sa severa Kosova, "VGN", "Impuls" i "SAT", da bez daljeg odlaganja, u sistem emitovanja vrate RTV Mir i time pokažu razumevanje za ozbiljnost trenutka u kome se društvo nalazi.

“Istovremeno, pozivamo MTS D.O.O. da u vreme najozbiljnijih zdravstvenih izazova po društvo u celini, pokaže visok stepen društvene odgovornosti i omogući pristup kablovskim operaterima uz ispunjavanje ugovornih obaveza prema RTV Mir”, navodi se u “Empirike”.

„Empirika“ naglašava da Univerzalna deklaracija Ujedinjenih nacija (UN) o ljudskim pravima, propisuje pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, što obuhvata i pravo da ne bude uznemiravan zbog svog mišljenja, kao i pravo da traži, prima i širi obaveštenja i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice“.

„Shodno ovome, pravo na slobodu izražavanja predstavlja fundamentalno pravo na kojem se temelji demokratija i podrazumeva skupih ovih prava koja su zagarantovana domaćim zakonima i međunarodnim konvencijama”, ističu članice platforme “Empirika”.

Podseća se i na Zakon br. 04/L-44 o Nezavisnoj komisiji za medije kojim se "regulišu prava, obaveze i odgovornosti fizičkih i pravnih lica koja pružaju audio i audio-vizuelne medijske usluge", kao i Uredbom NKM 2016/1 na osnovu koje su propisana jasna pravila i procedure o distribuiranju audio i audio-vizuelnih medijskih usluga, obavezuje pružaoce usluga da svim korisnicima obezbedi nesmetan pristup na "transparentan, odgovoran i nediskriminatorski način".

“Činjenica je da je ovakvom odlukom kablovskih operatera pogođeno, pre svega, lokalno stanovništvo, ali i šira javnost, koja je u ključnom trenutku ostala uskraćena za objektvno, nepristrasno i profesionalno izveštavanje. Smatramo da nije neophodno podsećati na važnost i ulogu koju mediji imaju u društveno-političkom životu, a pogotovu danas kada je pravovremeno informisanje šire javnosti, kao i razmena informacija ključna u borbi protiv Kovida-19”, ističe se u zajedničkom saopštenju.

Članice Empirike: Aktiv, Centar za zastupanje demokratske kulture - ACDC, Centar za prava manjinskih zajednica, EMEG, Forum za razvoj i multietničku saradnju - FDMC, Gračanica Online, Humani centar Mitrovica, Komunikacija za razvoj društva - CSD, New Press, Radio Kontakt plus, RTV Kim, RTV Mir.Ostale vesti

Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021
Ambasadori zemalja Kvinte i dalje zabrinuti zbog Visokih Dečana
Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i dalje su zabrinuti zbog toga što uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta Manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine.
  • 30.11.2021
Dat rok Vučiću da poništi „neustavne zakone“

Pokret Ekološki ustanak dao je rok do petka 3. decembra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče, kako navode, nakaradne i neustavne zakone, najavljujući da će u suprotnom "Srbija stati" u subotu.

  • 29.11.2021
Petković sa Bocan Harčenkom o dijalogu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, sa kojim je razgovarao o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

  • 29.11.2021