Vesti
Saopštenja

Empirika: Povući odluku o zameni tablica do septembra 2021. godine

Povodom najave Ministarstva unutrašnjih poslova da će vlasnici vozila koji poseduju “KS” registarske tablice biti dužni da ih zamene sa “RKS” registarskim oznakama, reagovala je grupa organizacija civilnog društva i medija – Empirika, koja između ostalog zahteva da se odluka povuče “sve do završetka perioda važenja dogovora iz Brisela”.
Empirika: Povući odluku o zameni tablica do septembra 2021. godine
Ilustracija (Foto Empirika)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova najavilo je da će vlasnici vozila sa „KS“ registarskim oznakama prilikom produžetka registracije morati da tablice zamene „RKS“ oznakom.

U saopštenju Empirike se navodi da se u skladu sa dogovorom o finalizaciji sprovođenja Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine usklađenom između Prištine i Beograda, u Briselu 14. septembra 2016. godine, “Kosovo obavezalo na produženje važenja “KS” registarskih tablica na period od pet godina nakon potpisivanja”.

Takođe, navodi se da isti dogovor obavezuje pregovaračke strane da ovo pitanje ponovo razmatraju uz posredovanje Evropske unije, nakon 14. septembra 2021. godine.

Podsećaju da je uprkos jasno definisanim obavezama koje proizilaze iz dogovora, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova sredinom septembra saopštilo:

„Svi vlasnici vozila koja poseduju KS tablice, prilikom produženja registracije vozila, u obavezi da KS tablice zamene RKS tablicama, prema proceduri za produženje registracije vozila i na osnovu odluke Br. 012/2020 od 10.01.2020 za određivanje tarifa“.

Grupa organizacija civilnog društva i medija je saopštila da su ovim postupkom “direktno prekršene preuzete obaveze i ugroženo pravo vozača na odabir ili produžetak tablica sa oznakom KS”.

“Kao zajednici kojoj je posedovanje registarskih KS tablica ključno, kosovskim Srbima je ovim činom otežano pravo na slobodu kretanja, naročito zbog veza sa centralnom Srbijom. Iz istog ili sličnog razloga, kosovskim Albancima i ostalim zajednicama biće otežano kretanje sa Kosova u Srbiju i obrnuto”, navodi se u saopštenju Empirike.

Dodaje se da je odluka problematična, “jer je sprovedena uz odsustvo konsultacije sa širom i stručnom javnošću, te su vlasnici KS tablica ostavljeni pred svršen čin”.

“U svetlu obnove i nastavka pregovora između Prištine i Beograda, od ključne je važnosti da se već dogovoreni principi dosledno poštuju od obeju strana. U praksi bi to značilo da bi Ministarstvo unutrašnjih poslova trebalo da povuče gore pomenutu odluku, te promenu postojećeg aranžmana uskladi sa Briselom i Beogradom, kako to nalaže slovo samog dogovora”, napominje se u saopštenju.

Članovi Empirike ovom prilikom apeluju na Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova “da povuče odluku o obavezi zamene tablica, sve do završetka perioda važenja dogovora iz Brisela (14. septembar 2021. godine)”.

Od Evropske unije se traži “da u ulozi kontrolora implementacije dogovorenih sporazuma posreduje prilikom promene odluke o obavezi zamene tablica”, ali i da pripremi “agendu i uslove sastanka između Prištine i Beograda kako bi se tokom sledeće godine dve strane dogovorile o prirodi i sadržaju nastavka/promene aranžmana sa KS tablicama”.

Navodi se da Beograd treba javno da reaguje “na kršenje dogovora iz Brisela i aktivnije se uključi u postizanje kompromisnog rešenja, koje bi zadovoljilo sadašnje (/buduće) vlasnike KS tablica”.

Članice Empirike koje potpisuju apel su: Aktiv, Centar za zastupanje demokratske kulture - ACDC, Centar za prava manjinskih zajednica, EMEG, Forum za razvoj i multietničku saradnju - FDMC, Gračanica Onlajn, Humani centar Mitrovica, Komunikacija za razvoj društva - CSD, Medija Centar, New Press, Radio Kontakt plus, RTV Kim, RTV Mir, SinergijaOstale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021