Vesti
Saopštenja

Empirika: Povući odluku o zameni tablica do septembra 2021. godine

Povodom najave Ministarstva unutrašnjih poslova da će vlasnici vozila koji poseduju “KS” registarske tablice biti dužni da ih zamene sa “RKS” registarskim oznakama, reagovala je grupa organizacija civilnog društva i medija – Empirika, koja između ostalog zahteva da se odluka povuče “sve do završetka perioda važenja dogovora iz Brisela”.
Empirika: Povući odluku o zameni tablica do septembra 2021. godine
Ilustracija (Foto Empirika)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova najavilo je da će vlasnici vozila sa „KS“ registarskim oznakama prilikom produžetka registracije morati da tablice zamene „RKS“ oznakom.

U saopštenju Empirike se navodi da se u skladu sa dogovorom o finalizaciji sprovođenja Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine usklađenom između Prištine i Beograda, u Briselu 14. septembra 2016. godine, “Kosovo obavezalo na produženje važenja “KS” registarskih tablica na period od pet godina nakon potpisivanja”.

Takođe, navodi se da isti dogovor obavezuje pregovaračke strane da ovo pitanje ponovo razmatraju uz posredovanje Evropske unije, nakon 14. septembra 2021. godine.

Podsećaju da je uprkos jasno definisanim obavezama koje proizilaze iz dogovora, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova sredinom septembra saopštilo:

„Svi vlasnici vozila koja poseduju KS tablice, prilikom produženja registracije vozila, u obavezi da KS tablice zamene RKS tablicama, prema proceduri za produženje registracije vozila i na osnovu odluke Br. 012/2020 od 10.01.2020 za određivanje tarifa“.

Grupa organizacija civilnog društva i medija je saopštila da su ovim postupkom “direktno prekršene preuzete obaveze i ugroženo pravo vozača na odabir ili produžetak tablica sa oznakom KS”.

“Kao zajednici kojoj je posedovanje registarskih KS tablica ključno, kosovskim Srbima je ovim činom otežano pravo na slobodu kretanja, naročito zbog veza sa centralnom Srbijom. Iz istog ili sličnog razloga, kosovskim Albancima i ostalim zajednicama biće otežano kretanje sa Kosova u Srbiju i obrnuto”, navodi se u saopštenju Empirike.

Dodaje se da je odluka problematična, “jer je sprovedena uz odsustvo konsultacije sa širom i stručnom javnošću, te su vlasnici KS tablica ostavljeni pred svršen čin”.

“U svetlu obnove i nastavka pregovora između Prištine i Beograda, od ključne je važnosti da se već dogovoreni principi dosledno poštuju od obeju strana. U praksi bi to značilo da bi Ministarstvo unutrašnjih poslova trebalo da povuče gore pomenutu odluku, te promenu postojećeg aranžmana uskladi sa Briselom i Beogradom, kako to nalaže slovo samog dogovora”, napominje se u saopštenju.

Članovi Empirike ovom prilikom apeluju na Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova “da povuče odluku o obavezi zamene tablica, sve do završetka perioda važenja dogovora iz Brisela (14. septembar 2021. godine)”.

Od Evropske unije se traži “da u ulozi kontrolora implementacije dogovorenih sporazuma posreduje prilikom promene odluke o obavezi zamene tablica”, ali i da pripremi “agendu i uslove sastanka između Prištine i Beograda kako bi se tokom sledeće godine dve strane dogovorile o prirodi i sadržaju nastavka/promene aranžmana sa KS tablicama”.

Navodi se da Beograd treba javno da reaguje “na kršenje dogovora iz Brisela i aktivnije se uključi u postizanje kompromisnog rešenja, koje bi zadovoljilo sadašnje (/buduće) vlasnike KS tablica”.

Članice Empirike koje potpisuju apel su: Aktiv, Centar za zastupanje demokratske kulture - ACDC, Centar za prava manjinskih zajednica, EMEG, Forum za razvoj i multietničku saradnju - FDMC, Gračanica Onlajn, Humani centar Mitrovica, Komunikacija za razvoj društva - CSD, Medija Centar, New Press, Radio Kontakt plus, RTV Kim, RTV Mir, SinergijaOstale vesti

Ministarstvo zdravlja Kosova sutra o novim merama protiv kovida-19
“Komitet za procenu i koordinaciju epidemiološke situacije u vezi sa kovidom-19 sastaće se sutra da razmotri nove predloge Ministarstva zdravlja za primenu nekih mera, kako bi se sprečilo pogoršanje epidemiološke situacije”, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja Kosova koje je dostavljeno medijima.
  • 30.10.2020
Kfor: Izvedena vežba „Ujedinjeni odgovor“
Operacija koju je predvodio Nato, u partnerstvu sa policijom Kosova i misijom Evropske unije za vladavinu prava Euleksom, izvela je integrisanu vežbu bezbednosti kako bi obučila preko 300 učesnika u oblasti kontrole mase i suzbijanje nereda, navaodi se u saopštenju Kfora.
  • 30.10.2020
„Što pre primeniti postignute sporazume“
Dijalog u Briselu je najbolji način za rešavanje svih otvorenih pitanja, kazao je šef poslaničke grupe Srpska lista Igor Simić tokom sastanka sa šefom kancelarije i specijalnim predstavnikom EU na Кosovu Tomašom Sunnjogom.
  • 30.10.2020
Pomoć EU privatnom sektoru i izgradnji obdaništa
U okviru podrške kosovskom privatnom sektoru, EU je dodelila 29 ugovora vrednih 10,8 miliona evra kako bi se poboljšale perspektive i mogućnosti za zapošljavanje mladih ljudi, žena i ugroženih grupa na Kosovu.
  • 30.10.2020
Jevtić: Povratak raseljenih na nezadovoljavajućem nivou
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić prisustvovao je sastanku Кomisije za prava i interese zajednica i povratak Skupštine Кosova, kojoj je predstavio izveštaj o radu Ministarstva za zajednice i povratak u 2020. godini. Кomisija broji 18 poslanika iz redova 12 političkih partija koje zastupaju interese nacionalnih zajednica u Skupštini Кosova, navodi se u saopštenju MZZP-a.
  • 28.10.2020
Petković: Beograd će ponovo pokrenuti pitanje ZSO
Beograd će tokom predstojećih tehničkih razgovora u Briselu ponovo pokrenuti pitanje nesprovođenja dogovora o Zajednici srpskih opština, kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na sastanku sa ambasadorom Norveške u Srbiji Jernom Eugenom Jelstadom.
  • 28.10.2020