Vesti
Saopštenja

Empirika: Jednak tretman svih zajednica u suzbijanju Covid -19

Zagovaračka platforma “Empirika”, koju čini više srpskih nevladinih organizacija i medija, ukazala je na brojne propuste kosovskih institucija prema nevećinskim zajednicama, posebno u danima kada se Kosovo suočava sa koronavirusom.
Empirika: Jednak tretman svih zajednica u suzbijanju Covid -19
Ilustracija (Foto Koha)

Članice "Empirike"

Aktiv, Centar za zastupanje demokratske kulture - ACDC, Centar za prava manjinskih zajednica, EMEG, Forum za razvoj i multietničku saradnju - FDMC, Gračanica Online, Humani centar Mitrovica, Komunikacija za razvoj društva - CSD, New Press, Radio Kontakt plus, RTV Kim, RTV Mir, Sinergija.

Iz “Empirike” poručuju kosovskim institucijama da širenje virusa svakim danom postaje sve opasnija pretnja i da umesto podela, zahteva zajednički pristup i međusobnu saradnju u suzbijanju epidemije.

“Umesto nadnacionalnog, COVID-19 neretko deluje kao jednonacionalni virus, jer usled nedostatka službenog prevoda, zvanična saopštenja Vlade Kosova sa značajnim zakašnjenjem stižu do srpske zajednice na Kosovu. Isto tako, važne informacije o koronavirusu se putem mobilnih operatera šalju pretplatnicima isključivo na albanskom jeziku”, podsećaju članice “Empirike”.

Takođe, navode da dodatnu konfuziju stvaraju nedovoljno jasne odluke po pitanju ulaska i izlaska sa Kosova, priznavanja ličnih dokumenata, boravak u karantinskim uslovima osoba koje ulaze na Kosovo, uljučujući i kretanje unutar samog Kosova, sa čime je javnost u srpskim sredinama nedovoljno upoznata.

U saopštenju je naglašeno da je na Kosovu ugroženo snabdevanje zdravstvenih centara i apoteka zaštitnim sredstvima, poput zaštitnih maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava, kojih u slobodnoj prodaji gotovo i da nema i bez kojih je stepen ugroženosti stanovništva višestruko povećan.

“U uslovima minimalne, a u mnogim slučajevima nepostojeće saradnje između Ministrastva javnog zdravlja Kosova sa zdravstvenim centrima u sredinama sa većinski srpskim stanovnišvom, postaje upitno koliko smo, zapravo, spremni da adekvatno reagujemo u suzbijanju pandemije”.

U uslovima “vanrednog stanja”, neposredna komunikacija zvančnika i podjednak treman svih medija je od vitalnog značaja za informisanje svih etničkih zajednica na Kosovu, ističe se u saopštenju i dodaje da takav pristup smanjuje rizik od širenja dezinformacija i panike putem društvenih mreža, kojima je javnost ovih dana neprekidno izložena.

"Empirika" apeluje na nadležne institucije Vlade Kosova da urade sledeće:

1. Usvoje jasne principe komunikacije sa nevećinskim stanovništvom, poštujući pritom ustavne i zakonske odredbe po pitanju upotrebe srpskog jezika, kao jednog od zvaničnih jezika na Kosovu. Ujedno, sva pisana saopštenja i odluke moraju istovremeno biti dostupna medijima/široj javnosti na oba službena jezika, a konferencije za novinare organizovane uz obezbeđen simultani prevod;

2. Ostvare dvosmernu komunikaciju sa zdravstvenim centrima u sredinama sa većinski srpskim stanovništvom u cilju, pre svega, razmene informacija na dnevnom nivou o statusu zaraženih i zbrinutih pacijenata i o ovome redovno informiše javnost u svim sredinama na Kosovu;

3. Stvaranje jačeg fronta smatramo ključnim prioriteom u borbi protv COVID -19 virusa, pa stoga pozivamo kosovsku i srpsku vladu da usvoje principe funkcionalne fleksibilnosti i time omoguće neometano kretanje zdravstvenih radnika unutar i izvan Kosova;

4. Takav pristup pojačava sposobnost zdravstvenih radnika u pružanju odogovrajućih tretmana pacijentima koji zahtevaju lečenje u specijalizovanim zdravstvenim centrima.

5. Vlada treba da izmeni i dopuni veb stranicu Ministartsva zdravlja https://kosova.health/sr na srpskom jeziku i istu dopuni jezicima ostalih nevećinskih zajednica na Kosovu, uključujući i objedinjavanje svih važnih informacija o aktulenoj situaciji vezanoj za virus COVID-19 i vladinim odlukama, kao i važnim brojevima zdravstvenih ustanova u različitim regionima na Kosovu kojima potencijalno oboleli mogu da se obrate;

6. U cilju smanjenja širenja dezinformacija, predlažemo izradu mobilnih aplikacija za Android i IOS platfrme koje bi sadržale identične informacije objavljene na sajtu https://kosova.health/sr;

7. Apelujemo na vodeće mobilne operatere (VALA, IPKO) na Kosovu da omoguće redovne informacije od javnog značaja stanovnicima u skladu sa zvaničnim jezicima na Kosovu;

8. Pojača komunikaciju i aktivnosti sa nevećinskim zajednicama, uključujući najugroženije grupe stanovništva u ovoj situaciji, u prvom redu socijalne slučajeve, interno raseljena lica u kolektivnim centrima i osobe sa invaliditetom.Ostale vesti

Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021
Ambasadori zemalja Kvinte i dalje zabrinuti zbog Visokih Dečana
Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i dalje su zabrinuti zbog toga što uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta Manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine.
  • 30.11.2021
Dat rok Vučiću da poništi „neustavne zakone“

Pokret Ekološki ustanak dao je rok do petka 3. decembra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče, kako navode, nakaradne i neustavne zakone, najavljujući da će u suprotnom "Srbija stati" u subotu.

  • 29.11.2021
Petković sa Bocan Harčenkom o dijalogu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, sa kojim je razgovarao o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

  • 29.11.2021