Vesti
Saopštenja

Empirika: Institucije da preduzmu mere zaštite imovine Srba

Povodom nedavnih slučajeva ugrožavanja privatne imovine Srba širom Kosova, zagovaračka platforma Empirika koju čini više nevladinih organizacija i medija, apeluje na relevantne institucije Kosovu da preduzmu neophodne mere u cilju prevencije i zaštite - pravo na neprikosnovenost i zaštitu privatne svojine.
Empirika: Institucije da preduzmu mere zaštite imovine Srba
Zapaljena kuća u Janjinoj Vodi (Foto Kosovo online)

U vremenu kada pandemija Kovid-19 pogađa sve građane Kosova, neodgovorni i nesavesni pojedinci nekažnjeno zloupotrebljavaju mere koje su uvedene radi borbe sa ovim virusom. Ograničenje slobode kretanja i odsustvo preventivnih bezbednosnih mera dalo je za pravo pojedincima da prekrše zakon i ugroze privatnu imovinu građana Kosova.

Međutim, evidentno je da je ovakav niz samo nastavak sve učestalijih napada na privatnu imovinu građana. Počevši od kraja novembra i tokom celokupnog decembra 2019. godine građani Opštine Gračanica u nekoliko navrata bili su meta pljačkaša, koji su u dužem vremenskom periodu unosili strah i nesigurnost lokalnom stanovništvu.

Niz je nastavljen bespravnim rušenjem privatne imovine u selu Cernica (Opština Gnjilane) sredinom februara, te obijanjem deset povratničkih kuća u selu Novake i krađama u selima Banje (Opština Srbica) i Osojane (Opština Istok) koje su se desile u kratkom vremenskom intervalu (krajem marta). Naposletku, nerešen slučaj zapaljene kuće u Janjinoj Vodi (Opština Obilić) sredinom aprila predstavljao je uvod u nedavnu seriju napada na privatnu imovinu građana srpske nacionalnosti. Tokom nepunih nedelju dana izvršene su pljačke privatne imovine građana u selima Novake (Opština Prizren), Babin Most (Opština Obilić), Crkolez (Opština Istok), i gradu Leposaviću, dve kuće su zapaljene u selima Novake i Cernica, dok su škola i crkva u selu Gojbulja (Opština Vučitrn) bili meta grupe vandala.

Uzevši u obzir trenutnu situaciju, te zabrinutost stanovništva, članice Empirike pozivaju nadležne organe da preduzmu sve neophodne preventivne mere kako bi se sprečili slični slučajevi ugrožavanja i uništavanja privatne imovine, bez obzira na etničku pripadnost njihovih vlasnika.

U vanrednim okolnostima u kojima se trenutno Kosovo nalazi, neophodan je dodatni napor i značajnije angažovanje institucija u cilju zaštite stanovništva i privatne svojine:

• Vlada Kosova i lokalne samouprave na čijim teritorijama su zabeleženi prethodno navedeni slučajevi treba jasno da osude ovaj čin i zatraže od nadležnih organa, u prvom redu policije i tužilašva, da sprovedu detaljnu instragu, utvrde sve činjenice i pronađu počinioce ovih krivičnih dela;

• Uspostaviti redovne koordinacione sastanke lokalnih samouprava sa stanovništvom, posebno u enklavama i povratničkim sredinama, a u cilju izgradnje međusobnog poverenja kroz proces neposrednog i kontinuiranog dijaloga;

• Policija Kosova preko svojih regionalnih ispostava u obavezi je da pojača fizičko prisustvo policije u osetljivim delovima Kosova, enklavama i povratičkim sredinama i time poveća nivo bezbednosti u lokalnim zajednicama;

• Vlada Kosova da preko Ministarstva za zajednice i povratak i Kancelarija za pitanje zajednica izvši procenu štete i odvoji dodatna sredstva koja će nakon procene nastale štete usmeriti na njeno saniranje;

• Pored javne osude ovih krivičnih dela, pozivamo predstavnike diplomatskog kora i međunarodnih organizacija da podstaknu nadležne organe lokalnih i centralnih institucija u sprovođenju temeljnih istraga i izveste širu javnost o njenim rezultatima, kao i da preporuči usvajanje akcionog plana, kojim bi se na pojavu ovakvih ili sličnih incidenata adekvatno i pravovremeno reagovalo.

Članice Empirike: Aktiv, Centar za zastupanje demokratske kulture - ACDC, Centar za prava manjinskih zajednica, EMEG, Forum za razvoj i multietničku saradnju - FDMC, Gračanica Online, Humani centar Mitrovica, Komunikacija za razvoj društva - CSD, Medija Centar, Mreža za građanski aktivizam, New Press, Radio Kontakt plus, RTV Kim, RTV Mir, Sinergija

 Ostale vesti

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
  • 22.05.2020
Kako proveriti status aplikacije za pomoć Vlade Kosova
Ministarstvo za finansije i transfere Kosova objavilo je telefonski broj i imejl adresu putem kojih pojedinci ili predstavnici biznisa mogu da provere šta se dešava sa njihovom aplikacijom koju su podneli za dobijanje ekonomske pomoći koju pruža Vlada Kosova tokom pandemije Kovid 19 ili da upute žalbu, ukoliko je njihov zahtev odbijen.
  • 21.05.2020