Vesti
Saopštenja

Empirika: Dijalog jedini put

Predstavnici organizacija civilnog društva i medija iz srpske zajednice na Kosovu, okupljeni oko platforme Empirika apeluju na sve strane da mirnim putem reše krizu na severu Kosova nastalu zbog najave početka sprovođenja odluke Vlade Kosova o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama (sa oznakama gradova na Kosovu) na RKS i uspostavljanja reciprociteta pri korišćenju ličnih karata koje izdaje Republilka Srbija.
Empirika: Dijalog jedini put
Barikade na severu Kosova (Foto Anadolija)

"Pozivamo vlade u Beogradu i Prištini da se suzdrže od bilo kakvih jednostranih poteza i da zapaljivu retoriku zamene konstruktivnim dijalogom koji je jedini put ka pronalaženju održivog rešenja koji će uvažiti potrebe građana", navoodi se u saopštenju.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu, EU, SAD, države Kvinte da neodložno i što pre uspostave prostor za dijalog na političkom nivou, uz insistiranje na neposrednom kontaktu delegacija Beograda i Prštine", dodaje se.

"Pozivamo Srpsku listu da kao član Vlade Kosova, Skupštine Kosova i drugih lokalnih i centralnih institucija, preuzme odgovornost i uzme aktivno učešće u rešavanju ovog problema i da, pored komunikacije sa Beogradom, uspostavi institucionalni kanal komunikacije i sa premijerom Kosova što je jedini ispravni put politički odgovornog delovanja. Poslanici i ministri Srpske liste su jedini politički predstavnici kosovskih Srba u institucijama na Kosovu, i stoga je neophodno da pasivno delovanje zamene proaktvnom ulogom u rešavanju problema koji neposredno pogađaju građane. U tom procesu je neophodno uspostaviti neposrednu i neometanu komunikaciju sa lokalnim stanovništvom, nevladinim sektorom i svim relevantnim činiocima iz redova zajednice kosovskih Srba", poručeno je.

Članice Empirike su pozvale vladu u Prištini "da na svim službenim jezicima na Kosovu objavljuje sve informacije, dokumenta, saopštenja kako bi ista došla do svih građana na Kosovu, i tako spreči sve nejasnoće, dezinformacije i lažne ili iskrivljene vesti, koje mogu da ugroze opšti mir i bezbednost pojedinca".

Podseća se da su "nedostatak komunikacije sa lokalnim zajednicama i angažovanje jedinica specijalne policije direktno uticali na podizanje tenzija na severu Kosova koje prete da prodube visok stepen nepoverenja između dve najbrojnije etničke zajednice na Kosovu".

"Mi, predstavnici civilnog sektora i medija iz srpske zajednice na Kosovu, kao aktivisti i građani želimo da se mržnja, napetost i nestabilnost okončaju, a dijalogom i zajedničkim rešavanjem problema uspostave okolnosti za zajednički život, saradnju i prosperitet", zaključuje se.

Saopštenje su potpisali: Centar za mir i toleranciju (CPT), Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC), Goraždevac Media Group, Humani centar Mitrovica, Komunikacija za razvoj društva (CSD), NVO Aktiv, Omladinska parteška aktivnost, RTV Kim, Radio Kontakt Plus, Svetionik.Ostale vesti

Petković: EEAS da zauzme odlučniji stav
Saopštenje Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS) potpuno je promašeno, kao i niz prethodnih apela briselske administracije, kazao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković odgovarajući na apel EEAS-a da se dve strane suzdrže od zapaljivih izjava.
  • 14.08.2022
Princ Filip: Obnoviti istragu zločina u Goraždevcu
Princ Filip Karađorđević poručio je danas, na 19. godišnjicu zločina nad srpskom decom u Goraždevcu, da je ovaj zločin velika sramota na obrazu međunarodne zajednice i da istragu treba obnoviti.
  • 13.08.2022
Nastavlja se kampanja o preregistraciji vozila na
Ministarstvo Unutrašnjih Poslova Kosova navelo je u saopštenju za javnost da se nastavlja informativna kampanja o opremanju registarskim tablicama "RKS".
  • 12.08.2022
’’Kulturno nasleđe pod neprekidnom pretnjom’’
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je povodom izjave kosovskog ministra kulture Hajrule Čekua da je prisustvo KFOR oko manastira Visoki Dečani "simbolično" i da Srbija zloupotrebljava pravoslavne crkve na Kosovu, saopštilo da su Dečani jedini spomenik u Evropi koji se (više od) 20 godina nalazi pod snažnom vojnom zaštitom.
  • 11.08.2022
Rakić i gradonačelnici severa Kosova sa komandantom KFOR-a
"Očuvanje mira i stabilnosti je naš primarni cilj, zbog toga KFOR mora ostatim garant da bezbednosna situacija na Kosovu neće eskalirati, usled neslaganja sa Prištinom i najava da će se posle 1. septembra nastaviti sa sprovođenjem odluke o preregistraciji vozila i izdavanjem ulazno izlaznih dokumemata“, navodi se u sapštenju za javnost sa sastanka ministra Gorana Rakića i gradonačelnika sa severa Kosova sa komandantom KFOR-a.
  • 11.08.2022
Petković sa Hilom o situaciji na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kristoferom Hilom koga je detaljno upoznao sa poslednjim akcijama Prištine i izrazio zabrinutost zbog sve češćih poziva na rat i sukobe, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 11.08.2022