Vesti
Saopštenja

“Eliminacija protivkandidata po svaku cenu”

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović nije smeo da dozvoli da jučerašnje saopštenje bude objavljeno u ime UNS-a, poručuju članovi uprave ovog udrženja, ističući da takav potez Radomirovića pokazuje da kompletan UNS služi njegovom reizboru.
“Eliminacija protivkandidata po svaku cenu”
Živojin Rakočević (Foto Kim arhiva)

Deo Uprave udrženja smatra da je tim saopštenjem predstavljeno kao “da članovi UNS-a koji ne podržavaju Radomirovića nisu UNS, kao i “da članovi Uprave UNS-a koji podržavaju kandidaturu Živojina Rakočevića nisu UNS i da je jednoumlje poželjan obrazac” za ovo udruženje.

“Obračun sa Agencijom za sprečavanje korupcije koja je nedvosmisleno ustanovila da Živojin Rakočević nije u sukobu interesa i da može biti kandidat za predsednika UNS-a pokazuje da više nismo na terenu novinarstva i uvažavanja argumenata, već borbi nalik političkom razračunavanju i eliminaciji protivkandidata po svaku cenu”, ističu članovi Uprave.

Oni ističu da je Agencija za sprečavanje korupcije u obavezi da da mišljenje postoji li sukob interesa za obavljanje više javnih funkcija. Svoje parvo da mišljenje zatraži, podsećaju, iskoristio je novinar Živojin Rakočević.

“Agencija, što joj je dužnost, na upit Rakočevića jasno je odgovorila da nema sukoba kod istvremenog obavljanja dužnosti predsednika UNS-a i direktora Doma kulture u Gračanici čime je dovedena u pitanje odluka Кandidacione komisije UNS-a da odbaci kandidaturu Živojina Rakočevića za predsednika UNS-a”, navodi se u saopštenju članova Uprave.

Takođe ponavljaju da su već ukazali da su dvoje od troje članova Кomisije, Ljiljana Smajlović i Petar Jeremić, svojim potpisima podržali kandidaturu aktuelnog predsednika UNS-a za novi mandat i tako se sami našli u sukobu interesa.

“Upravo je Кandidaciona komisija UNS-a umesto da se bavi tumačenjem Statuta UNS-a, iz kog je jasno da je kandidatura Živojina Rakočevića nesporna, zašla na teren tumačenja zakona, što nije njen mandat. Tako je umesto Statuta UNS-a razloge za odbacivanje kandidature Živojina Rakčevića ta komisija tražila u Zakonu o sprečavanju korupcije, zašta je nadležna Agencija za sprečavanje korupcije”, navode oni.

Aktuelnom predsedniku UNS-a odgovaralo je da iako nenadležna, Кandidaciona komisija UNS-a pokušava da pozivajući se na zakone eliminiše njegovog protivkandidata, dodaje se. "Nažalost, umesto da kao novinar sagleda argumente koji su njemu i Кandidacionoj komisiji sada dostupni i to od relevantnog izvora, nastavlja da se obrušava na sve što izlazi van okvira njegovog interesa", zaključuje se u ovom saopštenju.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021