Vesti
Saopštenja

“Eliminacija protivkandidata po svaku cenu”

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović nije smeo da dozvoli da jučerašnje saopštenje bude objavljeno u ime UNS-a, poručuju članovi uprave ovog udrženja, ističući da takav potez Radomirovića pokazuje da kompletan UNS služi njegovom reizboru.
“Eliminacija protivkandidata po svaku cenu”
Živojin Rakočević (Foto Kim arhiva)

Deo Uprave udrženja smatra da je tim saopštenjem predstavljeno kao “da članovi UNS-a koji ne podržavaju Radomirovića nisu UNS, kao i “da članovi Uprave UNS-a koji podržavaju kandidaturu Živojina Rakočevića nisu UNS i da je jednoumlje poželjan obrazac” za ovo udruženje.

“Obračun sa Agencijom za sprečavanje korupcije koja je nedvosmisleno ustanovila da Živojin Rakočević nije u sukobu interesa i da može biti kandidat za predsednika UNS-a pokazuje da više nismo na terenu novinarstva i uvažavanja argumenata, već borbi nalik političkom razračunavanju i eliminaciji protivkandidata po svaku cenu”, ističu članovi Uprave.

Oni ističu da je Agencija za sprečavanje korupcije u obavezi da da mišljenje postoji li sukob interesa za obavljanje više javnih funkcija. Svoje parvo da mišljenje zatraži, podsećaju, iskoristio je novinar Živojin Rakočević.

“Agencija, što joj je dužnost, na upit Rakočevića jasno je odgovorila da nema sukoba kod istvremenog obavljanja dužnosti predsednika UNS-a i direktora Doma kulture u Gračanici čime je dovedena u pitanje odluka Кandidacione komisije UNS-a da odbaci kandidaturu Živojina Rakočevića za predsednika UNS-a”, navodi se u saopštenju članova Uprave.

Takođe ponavljaju da su već ukazali da su dvoje od troje članova Кomisije, Ljiljana Smajlović i Petar Jeremić, svojim potpisima podržali kandidaturu aktuelnog predsednika UNS-a za novi mandat i tako se sami našli u sukobu interesa.

“Upravo je Кandidaciona komisija UNS-a umesto da se bavi tumačenjem Statuta UNS-a, iz kog je jasno da je kandidatura Živojina Rakočevića nesporna, zašla na teren tumačenja zakona, što nije njen mandat. Tako je umesto Statuta UNS-a razloge za odbacivanje kandidature Živojina Rakčevića ta komisija tražila u Zakonu o sprečavanju korupcije, zašta je nadležna Agencija za sprečavanje korupcije”, navode oni.

Aktuelnom predsedniku UNS-a odgovaralo je da iako nenadležna, Кandidaciona komisija UNS-a pokušava da pozivajući se na zakone eliminiše njegovog protivkandidata, dodaje se. "Nažalost, umesto da kao novinar sagleda argumente koji su njemu i Кandidacionoj komisiji sada dostupni i to od relevantnog izvora, nastavlja da se obrušava na sve što izlazi van okvira njegovog interesa", zaključuje se u ovom saopštenju.Ostale vesti

Svetski dan igre obeležen na tvrđavi Zvečan i u Kosovskoj Mitrovici

Zajedničkim performansom Ansambla narodnih igara i pesma „Venac“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, te promocijom knjige Vere Obradović Ljubinković, obeležen je Svetski dan igre.

  • 18.06.2021
Deca sa Кosova putuju u Republiku Srpsku
Deca iz različitih sredina sa Kosova, uglavnom učenici osnovnih škola, u subotu putuju u Republiku Srpsku gde će provesti nekoliko dana kod tamošnjih domaćina.
  • 17.06.2021
„Nemački kutak“ na Univerzitetu u Prištini
Danas se na Univerzitetu u Prištini otvara novi „Nemačka kutak“, a u isto vreme se predstavlja novi master studijski program „Nemački kao strani jezik“ koji će biti uveden u  2021/22. akademskoj godini.
  • 16.06.2021
Oskrnavljene nadgrobne ploče na pravoslavnom groblju u Orahovcu
Na pravoslavnom groblju u Orahovcu proteklog vikenda polomljene su nadgrobne ploče i porušeni krstovi na grobovima Ružice Stojanović, Božidara i Bogdana Šarića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 14.06.2021
Deca sa Kosova borave u Sutomoru

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Srpska solidarnost" organizovala je putovanje na more za decu iz socijalno ugroženih porodica sa teritorije Kosova.

  • 13.06.2021
Šef OEBS-a u UNS-u: Imaćete našu podršku u borbi za slobodu medija
Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Jan Bratu posetio je Udruženje novinara Srbije i preneo predsedniku Živojinu Rakočeviću da će UNS imati podršku te međunarodne organizacije u borbi za slobodu medija i unapređenje bezbednosti novinara.
  • 11.06.2021