"Ekstremisti pokazali koliko im je strana verska tolerancija"

"Albanski ekstremisti su danas na Kosovu i Metohiji još jednom pokazali koliko im je strana verska tolerancija i koliko preziru i hrišćansku prošlost naše južne pokrajine i spomenike srpske pravoslavne baštine", saopštio je direktor Kancelarie za KiM Marko Đurić.

Podeli ovaj članak sa:
 • Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

"Pravoslavni hodočasnici koji su danas obilazili srpske manastire u Metohiji ponovo su bili žrtve kamenovanja, a u napadu na dva autobusa kod Istoka samo pukom srećom nije bilo povređenih", saopštio je Đurić i dodao da je današnji napad je samo još jedno upozorenje kakva bi sudbina zadesila sve srpske svetinje na Kosovu i Metohiji ukoliko bi ostali bez zaštite.

On apeluje na međunarodnu zajednicu da najozbiljnije reaguje, jer, kako je ocenio, "to nije samo napad na hodočasnike, već i na simbole zajedničke evropske hrišćanske tradicije i evropske vrednosti".

"Evropa ne sme ostati nema i pasivna pred ekspanzijom ekstremizma i verskog radikalizma na Kosovu i Metohiji, jer to je pošast koja ne poznaje granice i sutra bi mogla zapretiti i prestonicama evropskih država.Ovo je istovremeno još jedan argument protiv militarizacije kosovsko-metohijskih Albanaca, jer društvo u kojem se stimuliše ili barem ne sankcioniše versko nasilje ne sme imati vojne snage, pošto te snage sasvim sigurno neće staviti u službu mira i bezbednosti građana, bez obzira na njihovo versko i nacionalno opredeljenje".

"Kosovo i Metohija je postalo lonac u kojem se kuvaju svi oblici mržnje i ekstremizma, i pred time se više ne mogu i ne smeju zatvarati oči", zaključuje Đurić.

Ostale vesti

 • Poslaničko drvo

  Poslaničko drvo

  Povodom Međunarodnog dana planete zemlje u Skupštini Kosova danas je formirana Zelena parlamentarna grupa.

 • Popović osudio incident prema srednjoškolkama

  Popović osudio incident prema srednjoškolkama

  Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović najoštrije je osudio današnji incident koji su doživele srednjoškolke, kada Albanac kojeg su stopirale nije hteo da zaustavi auto na putu do škole. Od bezbednosnih organa zatražio je hitnu reakciju i pronalaženje počinioca.

 • "Poricanje zločina vređa žrtve"

  "Poricanje da su se zločini desili vređa sećanje na žrtve, dodatno traumatizira porodice i potkopava napredak u izgradnji demokratske, multietničke države", poručuju iz Američke ambasade u Prištini.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane