Vesti
Saopštenja

EK investira 3,2 milijarde evra za unapređenje održive povezanosti

Evropska komisija pokreće investicioni paket od 3,2 milijarde evra za unapređenje održive povezanosti na zapadnom Balkanu, za podršku 21 projektu povezivanja u oblastima transporta, digitalne tehnologije, klime i energije.

EK investira 3,2 milijarde evra za unapređenje održive povezanosti
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Kako je saopšteno, ovo je prvi veliki paket projekata u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za zapadni Balkan, koji je Komisija usvojila u oktobru 2020. Projekti su zamišljeni tako da donesu koristi za svih šest partnera u regionu.

"Tokom narednih godina, Ekonomski i investicioni plan će mobilisati do 30 milijardi evra investicija, što će biti kombinacija grantova, preferencijalnih zajmova i garancija. Plan će pomoći da se zatvori jaz u razvoju između Evropske unije i ovog regiona i podržaće ekonomski oporavak posle pandemije. Ekonomski i investicioni plan će sprovesti u delo strategiju EU Globalna kapija u ovom regionu", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Komesar EU za susedstvo i proširenje, Oliver Varhelji rekao je da se ovim velikim investicionim paketom ubrzava realizacija Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan.

“Identifikovali smo ove vodeće projekte u bliskoj saradnji sa našim partnerima. Bolje i održivije veze u transportu, digitalnoj infrastrukturi i obnovljivoj energiji će podstaći ekonomiju, pokrenuće zelenu i digitalnu tranziciju regiona i doneće niz prilika i mogućnosti za ljude i preduzeća na zapadnom Balkanu i širom EU. Ove investicije će takođe ubrzati integraciju regiona, u skladu sa njegovom jasnom evropskom perspektivom”, rekao je on. 

Današnji finansijski paket sadrži 1,1 milijardu evra grantova EU iz Instrumenta za pred-pristupnu pomoć 2021-2027 (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, kao i povoljne zajmove međunarodnih finansijskih institucija.

Investicioni paket od 3,2 milijarde evra kanalisan je kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF) investicionu platformu više donatora koju vodi EU i koja je primarno finansijsko sredstvo za realizaciju Ekonomskog i investicionog plana u oblastima javne infrastrukture i konkurentnosti privatnog sektora.

Projekti u ovom prvom paketu pokrivaju sledeće prioritetne sektore Plana:

Održivi saobraćaj i transport: Izgradnja glavnih putnih i železničkih veza u regionu, što obuhvata koridore Mediteran, istok-zapad i Rajna-Dunav i železnički koridor između Skoplja u Severnoj Makedoniji i bugarske granice. Ovi projekti će olakšati regionalnu trgovinu, smanjiće vreme putovanja i podstaći će održivi privredni rast, donoseći velike koristi građanima i preduzećima u regionu.

Čista energija: Razvoj obnovljivih izvora energije kroz izgradnju solarnih elektrana i Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, koji će biti od ključnog značaja za uspešnu tranziciju čiste energije u regionu i doprineće postepenom smanjenju i ukidanju korišćenja uglja.

Životna sredina i klima: Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, od suštinskog značaja za zelenu perspektivu regiona, a koja će pomoći u očuvanju zdravlja i dobrobiti ljudi na zapadnom Balkanu.

Digitalni aspekt: Razvoj širokopojasne infrastrukture u ruralnim oblastima kako bi se osigurao univerzalni pristup mreži širom zapadnog Balkana.

Humani razvoj: Izgradnja nove zgrade univerzitetske dečije bolnice radi povećanja kapaciteta i uključivanja novih tehnologija za dijagnostiku i lečenje.

Napominje se da će implementacija će početi ubrzo nakon potpisivanja sporazuma sa međunarodnim finansijskim institucijama, a očekuje se da to bude tokom 2022. i 2023. godine.Ostale vesti

’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022