Vesti
Saopštenja

EK: 70 miliona evra za rani pristup vakcinama na Zapadnom Balkanu

Evropska komisija je usvojila paket od 70 miliona evra u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II), kako bi pomogla finansiranje pristupa partnera Zapadnog Balkana vakcinama protiv kovid-19, koje su nabavile države članice EU.

EK: 70 miliona evra za rani pristup vakcinama na Zapadnom Balkanu
Sedište EU u Briselu (Foto arhiva Kim)

Komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, rekao je da je “tokom čitave pandemije, EU pokazala da Zapadni Balkan tretiramo kao privilegovane partnere”.

“U ovom duhu nastavljamo da radimo i kada je reč o vakcinama, preduzimajući rane korake koji omogućavaju brz početak kampanja vakcinacije za kritično osoblje i najugroženije grupe u regionu. Brza vakcinacija biće presudna u okončanju pandemije i pokretanju socijalno-ekonomskog oporavka za zapadni Balkan”, kazao je Varhelji.

U saopštenju Evropske komisije navodi se da će paket biti isplaćen u obliku grantova koji će pomoći da se pokriju troškovi vakcina za prioritetne grupe u regionu, kao i neophodna oprema za vakcinaciju.

Ističe se da će grantovi Zapadnom Balkanu omogućiti da nabavi određeni broj vakcina iz Ugovora o avansnoj kupovini EU, sa šest proizvođača, pri čemu će pojedine države članice EU svoj unapred dobijen deo doza deliti sa drugim.

“Iako EU nastavlja da podržava inicijativu COVAKS, svetska ustanova koja obezbeđuje podjednak i univerzalan pristup vakcinama protiv kovid-19, a svi partneri sa zapadnog Balkana su se već prijavili, očekuje se da će isporuka vakcina po toj šemi početi kasnije od kampanja vakcinacije u EU. Pristup brojnim dozama iz kupoprodajnih ugovora EU omogućiće regionu da započne vakcinaciju paralelno sa državama članicama EU-a”, navedeno je u saopštenju.

Komisija i Evropski centar za kontrolu bolesti takođe pomažu regionu u finalizaciji strategija vakcinacije u skladu sa preporukama Komisije, “kako bi se obezbedila odgovarajuća priprema kampanja i neprimetno upravljanje vakcinama. EU finansira i projekat sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) kako bi se potpomoglo upravljanje logistikom i isporukom vakcina”, zaključuje se u saopštenju.

 Ostale vesti

Kvinta: Obezbediti transparentan izborni proces bez političkog uplitanja
Centralna izborna komisija mora osigurati da izborni proces bude transparentan i bez političkog uplitanja, saopšteno je nakon sastanka ambasadora zemalja Kvinte sa predsedavajućom CIK-a Valjdetom Dakom.
  • 25.01.2021
EU pokrenula projekat za reformu pravosudnog sistema na Kosovu
Šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Sunjok pokrenuo je Program Evropske unije na Kosovu za pravosudni sektor. Projekat će se realizovati do januara 2024. godine i ima budžet od 7 miliona evra. Kako se navodi, EU trenutno ulaže oko 50 miliona evra od sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć u vladavinu prava na Kosovu.
  • 25.01.2021
Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.

  • 22.01.2021
Petković sa Gujonom o zalaganju za bolji život Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa osnivačem humanitarne organizacije „Solidarnost za Кosovo“ Arnoom Gujonom.
  • 22.01.2021
OG: Fondacija
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović primio je danas predstavnike Fondacije „Delije“  koji će tradicionalno i ove godine najmlađima sa teritorije ove loklane samouprave podeliti paketiće kao i laptopove, tablet računare i telefone kao i novac za 16 mališana iz socijalno ugroženih porodica, navodi se u saopštenju.
  • 22.01.2021
Petković sa ambasadorom Italije u Srbiji o Kosovu i položaju Srba
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je se sa ambasadorom Italije u Republici Srbiji Кarlom Lo Кašom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, položaju srpskog naroda, navodi se u saopštenju.
  • 21.01.2021