Vesti
Saopštenja

EK: 70 miliona evra za rani pristup vakcinama na Zapadnom Balkanu

Evropska komisija je usvojila paket od 70 miliona evra u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II), kako bi pomogla finansiranje pristupa partnera Zapadnog Balkana vakcinama protiv kovid-19, koje su nabavile države članice EU.

EK: 70 miliona evra za rani pristup vakcinama na Zapadnom Balkanu
Sedište EU u Briselu (Foto arhiva Kim)

Komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, rekao je da je “tokom čitave pandemije, EU pokazala da Zapadni Balkan tretiramo kao privilegovane partnere”.

“U ovom duhu nastavljamo da radimo i kada je reč o vakcinama, preduzimajući rane korake koji omogućavaju brz početak kampanja vakcinacije za kritično osoblje i najugroženije grupe u regionu. Brza vakcinacija biće presudna u okončanju pandemije i pokretanju socijalno-ekonomskog oporavka za zapadni Balkan”, kazao je Varhelji.

U saopštenju Evropske komisije navodi se da će paket biti isplaćen u obliku grantova koji će pomoći da se pokriju troškovi vakcina za prioritetne grupe u regionu, kao i neophodna oprema za vakcinaciju.

Ističe se da će grantovi Zapadnom Balkanu omogućiti da nabavi određeni broj vakcina iz Ugovora o avansnoj kupovini EU, sa šest proizvođača, pri čemu će pojedine države članice EU svoj unapred dobijen deo doza deliti sa drugim.

“Iako EU nastavlja da podržava inicijativu COVAKS, svetska ustanova koja obezbeđuje podjednak i univerzalan pristup vakcinama protiv kovid-19, a svi partneri sa zapadnog Balkana su se već prijavili, očekuje se da će isporuka vakcina po toj šemi početi kasnije od kampanja vakcinacije u EU. Pristup brojnim dozama iz kupoprodajnih ugovora EU omogućiće regionu da započne vakcinaciju paralelno sa državama članicama EU-a”, navedeno je u saopštenju.

Komisija i Evropski centar za kontrolu bolesti takođe pomažu regionu u finalizaciji strategija vakcinacije u skladu sa preporukama Komisije, “kako bi se obezbedila odgovarajuća priprema kampanja i neprimetno upravljanje vakcinama. EU finansira i projekat sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) kako bi se potpomoglo upravljanje logistikom i isporukom vakcina”, zaključuje se u saopštenju.

 Ostale vesti

Petković: Kurti priziva sukobe
"Nema sumnje da Aljbin Кurti i najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor! Ako Кurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Кurti priziva sukobe na Кosovu i Metohiji", navedeno je u najnovijem saopštenju za javnost direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petra Petkovića.
  • 08.08.2022
Nastavljena akcija ’’Brezovica’’
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u koordinaciji i saradnji sa Upravom za teška krivična dela (DKR) u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Inspektoratom opštine, Direkcijom nacionalnog paraka "Šara" i Katastarskom agencijom Kosova i danas vrši inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 08.08.2022
Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022
Petković: Očekuje nas značajna diplomatska borba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim osvrtom na poslednja dešavanja na severu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 05.08.2022
UNS i DNКiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović zbog teksta koji je objavljen na portalu Radio Goraždevca i traže efikasnu istragu ovog incidenta.
  • 04.08.2022
Nastavljeno izdavanje ličnih karata
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za civilnu registraciju obaveštavaju javnost da je popravljen uređaj za personalizaciju ličnih dokumenata koji je na nekoliko dana onemogućio izdavanje ličnih karata.
  • 04.08.2022