Vesti
Saopštenja

EK: 70 miliona evra za rani pristup vakcinama na Zapadnom Balkanu

Evropska komisija je usvojila paket od 70 miliona evra u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II), kako bi pomogla finansiranje pristupa partnera Zapadnog Balkana vakcinama protiv kovid-19, koje su nabavile države članice EU.

EK: 70 miliona evra za rani pristup vakcinama na Zapadnom Balkanu
Sedište EU u Briselu (Foto arhiva Kim)

Komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, rekao je da je “tokom čitave pandemije, EU pokazala da Zapadni Balkan tretiramo kao privilegovane partnere”.

“U ovom duhu nastavljamo da radimo i kada je reč o vakcinama, preduzimajući rane korake koji omogućavaju brz početak kampanja vakcinacije za kritično osoblje i najugroženije grupe u regionu. Brza vakcinacija biće presudna u okončanju pandemije i pokretanju socijalno-ekonomskog oporavka za zapadni Balkan”, kazao je Varhelji.

U saopštenju Evropske komisije navodi se da će paket biti isplaćen u obliku grantova koji će pomoći da se pokriju troškovi vakcina za prioritetne grupe u regionu, kao i neophodna oprema za vakcinaciju.

Ističe se da će grantovi Zapadnom Balkanu omogućiti da nabavi određeni broj vakcina iz Ugovora o avansnoj kupovini EU, sa šest proizvođača, pri čemu će pojedine države članice EU svoj unapred dobijen deo doza deliti sa drugim.

“Iako EU nastavlja da podržava inicijativu COVAKS, svetska ustanova koja obezbeđuje podjednak i univerzalan pristup vakcinama protiv kovid-19, a svi partneri sa zapadnog Balkana su se već prijavili, očekuje se da će isporuka vakcina po toj šemi početi kasnije od kampanja vakcinacije u EU. Pristup brojnim dozama iz kupoprodajnih ugovora EU omogućiće regionu da započne vakcinaciju paralelno sa državama članicama EU-a”, navedeno je u saopštenju.

Komisija i Evropski centar za kontrolu bolesti takođe pomažu regionu u finalizaciji strategija vakcinacije u skladu sa preporukama Komisije, “kako bi se obezbedila odgovarajuća priprema kampanja i neprimetno upravljanje vakcinama. EU finansira i projekat sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) kako bi se potpomoglo upravljanje logistikom i isporukom vakcina”, zaključuje se u saopštenju.

 Ostale vesti

Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022
UNS: Pretnje Obućini zastrašujuće, policija i tužilaštvo hitno da reaguju
Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je juče poslala preko Tvitera zastrašujuće pretnje urednici i voditeljki "Dnevnika" na televiziji Nova S Jeleni Obućini.
  • 01.12.2022
Kosovska policija prihvata ostavke srpskih policajaca

Policija Kosova prihvatila je ostavke 80 službenika sa severa Kosova koji su ih prethodno podneli, saopšteno je medijima. Nastavlja se proces oko ostavki ostalih zaposlenih u kosovskoj policiji.

  • 01.12.2022
Petković: Nenad Rašić i Rada Trajković ne predstavljaju Srbe sa Kosova
Imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, Aljbin Кurti je brutalno prekršio sopstveni ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 01.12.2022