Vesti
Saopštenja

Durić sa austrijskim diplomatama

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić upoznao danas je predstavnike austrijskog Ministarstva spoljnih poslova sa tokom briselskog dijaloga i temama koje bi Beograd želeo da otvori.
Durić sa austrijskim diplomatama
Marko Đurić u razgovoru sa austrijskim diplomatama (Foto Kancelarja za KiM)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić primio je danas delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Austrije, koju je predvodio generalni direktor za Evropu, pomoćnik ministra Hubert Hajs.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM Đurić je sa austrijskim diplomatama razgovarao o evropskim perspektivama Srbije, kao i o toku i perspektivama procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Pomoćnik šefa austrijske diplomatije, ambasador Hajs je istakao važnost opstanka Zapadnog Balkana na političkoj agendi EU, uz naglašavanje jasne evropske perspektive svih zemalja regiona.

„Austrija ostaje pri stavu da sve države regiona treba da budu deo EU, što je važno i za zemlje Zapadnog Balkana i za Evropsku uniju. Bez stabilnosti u ovom regionu nema ni stabilnosti Evrope, i zato ovaj region mora da bude u fokusu politike EU“, poručio je Hajs.

Đurić je upoznao predstavnike austrijskog Ministarstva spoljnih poslova sa tokom briselskog dijaloga i temama koje bi Beograd želeo da otvori u nastavku procesa normalizacije.

„Nema alternative dijalogu. Sve ostalo bi bilo gubljenje vremena ili put u nestabilnost“, objasnio je Đurić, dodavši da je u dijalogu Beograda i Prištine moguće napraviti značajne nove pomake ukoliko se pitanje statusa ostavi po strani i ako bude obostrane volje za direktnim razgovorom o onim temama koje je moguće rešavati bez posredovanja EU.

Beograd će, kako je naglasio, nastaviti da, kada je reč o briselskom dijalogu, upućuje pozitivne poruke i stvara što bolju atmosferu za razgovore.Ostale vesti

Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020
Romskim porodicama podeljeni paketi pomoći

Porodicama u Romskoj mahali u Gračanici danas su podeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

  • 29.05.2020
Kosovu 250.000 evra za nabavku testova
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu Kovidom 19.
  • 28.05.2020
Jevtić sa komandantom Kfora o napadima na povratnike
Bezbednosna situacija na Кosovu i u povratničkim sredinama bila je tema sastanka ministra za povratak Dalibora Jevtića i komandanta Кfora, general-majora Mikelea Risija.
  • 28.05.2020
Novo Brdo: Izgradnja kuća za povratnike
U opštini Novo Brdo danas je počela izgradnja osam porodičnih kuća za povratnike.
  • 28.05.2020
Italija donirala opremu Kosovu za borbu protiv koronavirusa
Ambasador Italije Nikola Orlando danas je zajedno sa italijanskim pukovnikom Davidom Kolusijem uručio je pomoć koju je ova zemlja donirala Kosovu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Pomoći su primili ministri za javno zdravlje Arben Vitia i unutrašnjih poslova Dželal Svečla.
  • 28.05.2020