Vesti
Saopštenja

"Dugih 3.206 dana kako Priština odbija da formira ZSO"

Na jučerašnjem sastanku predsednice Kosova Vjose Osmani sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika državnog sektora SAD Gabrijelom Eskobarom o dijalogu koji se vodi u Briselu, Osmani je izjavila da "Srbija blokira napredak u dijalogu". Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi da poruke koje su plasirane od strane političkih lidera iz Prištine pokazuju istinsko odsustvo i svake pomisli na iskren i konstruktivan pristup dijalogu sa Beogradom
Petar Petković (Foto Tanjug)

Iz Kancelarije dodaju da se drugačije ne mogu tumačiti njihove neosnovane optužbe da zvanični Beograd "blokira dijalog" i da je "dugačka lista" sporazuma koje Beograd navodno nije ispunio.

"A realnost je sasvim drugačija - dugih je 3.206 dana kako Priština odbija da formira Zajednicu srpskih opština, duge su godine kako Priština ne dozvoljava pretragu devet lokacija na КiM, za koje Beograd ima pouzdana saznanja da skrivaju posmrtne ostatke nestalih u ratu", napominje se u saopštenju dostavljeno medijima.

Iz Kancelarije za Kosovu i Metohiju kažu da je dugih devet godina kako Priština odbija da sprovede dogovore iz oblasti energetike, već radije generiše energetsku krizu.

To su pitanja od životnog značaja za srpski narod na Кosovu, a koje Priština sistemski ignoriše, zajedno sa brojnim drugim kršenjima sporazuma.

"Da bude sasvim jasan, Beograd je čvrsto i nedvosmisleno opredeljen za dijalog i proces normalizacije odnosa, ali dijalog ne može biti tretiran kao monolog jedne strane koja ispostavlja ucene za pregovaračkim stolom, već kao proces zajedničkog traganja za kompromisnim rešenjem", zaključuje se u saopštenju.

Kancelarija za KiM je poručila da umesto što se služe obmanama, Prištini bi bilo najbolje da se vrati za pregovarački sto u Briselu i da prestane da odbija razgovore sa srpskim pregovaračkim timom, što je bio slučaj prethodnih šest meseci.Ostale vesti

SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022