Vesti
Saopštenja

DSS: Nezakonito uputstvo RIK-a

Demokratska stranka Srbije saopštila je da je Republička izborna komisija donela nezakonito Uputstvo za sprovođenje glasanja na izborima za predsednika.
DSS: Nezakonito uputstvo RIK-a
Biračko mesto u Gračanici 2012. (Foto arhiva KIM)

Kako se navodi ignorisane su odluke Ustavnog suda, a uputstvo je doneto “nezakonito, glasovima članova-predstavnika kandidata Aleksandra Vučića, Nenada Čanka i Miroslava Parovića.

“I pored toga što je Ustavni sud Srbije doneo odluke kojima je utvrdio nezakonitost sprovedenih izbora na teritoriji Kosova i Metohije 2014. i 2016. godine, RIK je usvojila novo Uputstvo kojim se ostavlja mogućnost istovetnog nezakonitog postupka. Članom 10. Uputstva RIK-a izričito je navedeno da će odluku o tome da li će izbori biti sprovedeni zakonito ili nezakonito doneti Kancelarija za Kosovo i Metohiju”, navodi se u saopštenju.

Naglašavaju da je time već unapred potvrđena opravdanost sumnje u regularnost izbornog procesa na KiM i na ovim predsedničkim izborima.

“Predsednički kandidati neće moći da vrše kontrolu na biračkim mestima, niti da kontrolišu transport izbornog materijala sa svih biračkih mesta na KiM do Vranja i Raške, gde će se glasovi brojati i utvrđivati izborni rezultat”, kažu u DSS-u.

U saopštenju se zaključuje da svesno donošenje nezakonitih akata od strane RIK-a, republičkog organa, ukazuje da se “Srbija voljom vlasti ispisuje iz kruga zemalja koje se mogu nazvati pravnom državom”.Ostale vesti

Vlada Kosova uvela nove mere
Vlada Kosova donela je odluku da ograniči kretanje građana starijih od 65 godina i onih koji imaju hronične bolesti, a zbog povećanja broja obolelih od koronavirusa obustaviće se rad javnih i privatnih vrtića. Takođe, usvojena je odluka kojom je od večeras obavezno nošenje maski.
  • 13.07.2020
“Narod mora da bude obavešten o epidemiološkoj situaciji”
Predstavnici srpskog civilnog društva i nezavisnih medija na Kosovu pozivaju Krizni štab u Gračanici i nadležene u Kliničko bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici da hitno obaveste javnost o epidemiološkoj situaciji u srpskim sredinama na centralnom Kosovu, a Krizni štab na severu Kosova podsećaju da neselektivno obaveštava medije.
  • 11.07.2020
Produžen mandat Euleksu na još godinu dana
Predsednik je razmenio pisma sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom u kojima se navodi da je "misiji Euleks produžen mandat na još godinu dana", proučeno je iz u saopštenju iz Kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 11.07.2020
SENSE i FHP: Kampanja protiv
Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, SENSE Centar za tranzicionu pravdu i Fond za humanitarno pravo Kosova okupili su koaliciju od petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova i pokrenuli kampanju pod naslovom "Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja".
  • 10.07.2020
Apostil pečat se može dobiti i u Mitrovici i Prizrenu
Agencija za civilnu registraciju pri kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova saopštila je da je zbog rizika od širenja virusa kovid-19 apostil pečat, odnosno pečat za overu, od danas moguće dobiti i u opštinama Mitrovica i Prizren.
  • 09.07.2020
UNDP donirao zaštitnu opremu MRSS i MUP
Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu danas je donirao zaštitnu opremu protiv koronavirusa Ministarstvu rada i socijalnog staranja (MRSS) i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).
  • 08.07.2020