Vesti
Saopštenja

Državljanima Albanije dozvoljeno pet godina boravka na Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljaj Svečlja podelio je prve boravišne dozvole sa rokom važenja od pet godina državljanima Albanije, saopšteno je iz ovog ministarstva.
Državljanima Albanije dozvoljeno pet godina boravka na Kosovu
Priština (Foto Shutterock)

Kako navode, sporazum o boravišnim dozvolama sa Albanijom je potpisan kako bi se pojednostavile procedure i olakšao život građana Kosova i Albanije.

"Na osnovu bilateralnog međunarodnog sporazuma sa Republikom Albanijom, radi olakšavanja procedura i uslova za dobijanje dozvole za privremeni boravak koji je potpisan 26.11.2021. godine na zajedničkoj sednici dveju vlada u Elbasanu, danas su podeljene prve boravišne dozvole sa rokom važenja od pet godina u Republici Kosovo", ističe se u saopštenju dostavljenom medijima.

Ovim sporazumom žitelji Kosova i Albanije dobijaju privremenu boravišnu dozvolu sa rokom važenja od pet godina (do sada je to bilo sa rokom važenja od godinu dana i građani su morali da apliciraju svake godine) i značajno su olakšani kriterijumi za dobijanje boravišne dozvole, sa samo jednom putnom ispravom i izjavom o adresi i značajnim smanjenjem uslužnih tarifa.Ostale vesti

’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022