Vesti
Saopštenja

“Dragan Jablanović za nas politički više ne postoji“

Gradonačelnik Leposavica Dragan Jablanović javno je saopštio da je “eksponent antisrpske politike“ i da je njegov zadatak “razbijanje jedinstva srpskog naroda“ na severu Kosova, saopštili su predstavnici Srba sa severa Kosova.
“Dragan Jablanović za nas politički više ne postoji“
Kosovska Mitrovica (Foto arhiva Kim)

Ovo saopštenje potpisuju gradonačilnici Goran Rakić, Vučina Janković i Stevan Vulović, predsednici privremenih organa Zoran Todić, Aleksandar Spirić i Ivan Todosijević i ministar administracije i lokalne samouprave Ljubomir Marić.

Oni smatraju da je Dragan Jablanović, saopštivši da se ograđuje od odluke o prekidu saradnje sa Kforom, sam sebe osudio na izolaciju i, što njih tiče, on politički ne postoji.

“Već dugo do nas dolaze informacije o njegovim nezakonitim aktivnostima, kontaktima sa stranim obaveštajnim službama i kosovskom tajnom policijom, ali niko nije verovao da će Jablanović biti toliko besraman da praktično podrži odluku Kfora da prošvercuje na sever Kosmeta prištinski politički establišment koji sprečava uspostavljanje ZSO, čime je udaren javni šamar čitavom ovdašnjem srpskom narodu“, piše u saopštenju.

U saopštenju se dalje dodaje da “ako ovome dodamo i pokušaj instaliranja novog zdravstvenog i obrazovnog sistema protivno volji naroda u opštini Leposavić, na čemu Jablanović predano radi u poslednje vreme, jasno je da on nema više nijedan osnov da se predstavlja kao zastupnik interesa srpskog naroda“.Ostale vesti

Petković: Porodici iz Lipljana peti put obijena kuća

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je porodici Slavić iz Lipljana obijena kuća peti put, ali da nije pričinjena veća materijalna šteta.

  • 27.03.2023
Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023
Petković: Bežeći od ZSO, Kurti se upliće u sopstvene laži

"Kurti koji je ZSO nazivao detinjarijom, tvrdio da Briselski sporazum ne postoji u Prištini sada ima problem da svojoj javnosti objasni zašto je u Ohridu pristao da formira ZSO prema jedino validnim dokumentima", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

  • 23.03.2023
Kancelarija za KiM: Organizovan boravak na Tari za 50 đaka

Кancelarija za Кosovo i Metohiju organizovala je boravak na Tari za 50 đaka uzrasta od trećeg do šestog razreda iz severnih opština i iz opštine Istok. Putovanje se realizuje u periodu od 20-27 marta.

  • 23.03.2023
Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od formiranja ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Petar Petković saopštio je da Aljbin Кurti "uzalud" pokušava da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština skrivajući se iza nekih termina koje ni sam ne razume, jer preuzete obaveze Prištine i ranije postignuti sporazumi moraju da se sprovedu i tu dileme nema", reagujući tako na izjavu kosovskog premijera da se reč "zajednica" ne može poistovetiti sa opštinom, niti sa rečju "udruženje".

  • 22.03.2023