Vesti
Saopštenja

"Dokazaćemo da zaslužujemo da budemo deo NATO-a i EU"

Kosovski predsednik Hašim Tači je na prijemu koji je Ambasada Francuske na Kosovu organizovala u Prištini povodom nacionalnog praznika Republike Francuske, kazao da Kosovo računa na pomoć i podršku Francuske.
Hašim Tači (Foto Predsedništvo Kosova)

Tači je na prijemu kazao da je 14. jul datum koji je ime posebno mesto u istoriji Francuske, Evrope i čitavog Zapada.

"Sloboda, bratstvo i jednakost su osnovna načela Francuske revolucije koja su ostala nadahnuće za sve nas, čak i ovde na Kosovu", rekao je Tači.

Kosovski predsednik je dodao i da je "sloboda Kosova evropska i zapadnjačka vrednost".

„Sloboda Kosova nas je ujedinila 1999. godine. Kosovska država nas je ponovo ujedinila 2008. godine. Sada su kako Kosovo i Francuska, tako i Kosovo i Zapad ujedinjeni u promociji najboljih političkih i ekonomskih vrednosti demokratije“, rekao je on

Napomenuo je i da je svestan da Kosovo "kao malada država ima mnogo izazova na svom putu".

„Bićemo uporni u našim težnjama, u težnjama države Kosovo, da ih što pre ostvarimo i postanemo deo NATO-a i Evropske unije. Dokazaćemo da zaslužujemo da budemo deo NATO-a i Evropske unije“, rekao je Tači i dodao da Kosovo računa na pomoć, podršku Francuske.

„Francuska i njen narod su bili uz nas u najtežim danima, u najmračnijim ratnim danima, kao i u godinama kada se stvarala država i sada u danima evroatlanstske perspektive. S toga, dozvolite mi da se ovim povodom zahvalim svim onim muškarcima i ženama Francuske koji su doprineli u politici, diplomatiji, kao pripadnici KFOR-a i EULEX-a i svih ostalih civilnih institucija na tome što smo zajedno odlučno koračali prema postizanju sigurne budućnosti Kosova“, istakao je Tači.Ostale vesti

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
  • 22.05.2020
Kako proveriti status aplikacije za pomoć Vlade Kosova
Ministarstvo za finansije i transfere Kosova objavilo je telefonski broj i imejl adresu putem kojih pojedinci ili predstavnici biznisa mogu da provere šta se dešava sa njihovom aplikacijom koju su podneli za dobijanje ekonomske pomoći koju pruža Vlada Kosova tokom pandemije Kovid 19 ili da upute žalbu, ukoliko je njihov zahtev odbijen.
  • 21.05.2020